❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤


Menulis blog hanya untuk suka-suka. Menulis tentang kehidupan sehariannya yang sangat peribadi dengan harapan tiada siapa yang membaca. Baginya "Blog ku diari ku". Kadang-kadang suka memberi pandangan dan berkongsi sesuatu supaya Si Pembaca mendapat manfaat dan beliau beroleh ganjaran. Ditulis dengan hati, jadi, apa yang anda baca, itulah yang hatinya sedang katakan. Tiada paksaan untuk membaca, mengikuti mahupun mengStalk blog ini. Terima kasih kerana sudi bukak dan baca kisah hidup beliau.❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Saturday, May 24, 2014

Tilawah.


Sudah melangkah ke 27.. Berbaki lagi 3. Alhamdulillah pelan pelan kayuh, dah hampir ke penghujung. Tekad dalam hati mahu dihabiskan sebelum Ramadhan ini. Dan sangat sangat memasang cita cita, mahu dihabiskan 30 juzuk dalam bulan puasa ini. Semoga Allah bantu.

Tips yang pernah amalkan pada ramadhan yang lalu:

# Tiap kali selesai solat lima waktu, mesti di habiskan 5 muka surat.
# Atau sehari, mesti 13-14 helai mestu di habiskan.
# Atau, pastikan sehari satu juzuk yang berjaya di baca.

Untuk kaum hawa, kena lebihkan sikit baca, sebab kita ada cuticuti Malaysia. So, waktu yang sesuci lebaran tu, kena la baca lebih sikit, cover siap-siap untuk dikala bulan penuh mengambang tu. ^_^

Ramadhan yang lalu, bergelar pekerja, masa terlalu padat. Jadi hanya di ruang ruang seperti menanti subuh, sesudah magrib, pulang dari tarawih, hanya itu saja masa yang ada untuk diusahakan tilawah aku.

Pulang dari terawih, akan cuba baca sebanyak yang boleh. Akan cover untuk waktu zohor dan asar yang tak terbaca kerna sibuk dengan tuntutan kerja.

Pelan pelan kayuh, dapatla habiskan 19 juzuk sepanjanh ramadhan tu. pelan pelan kayuh lagi, hari nie dah masuk ke 27. Lagi sebulan lebih nak ke Ramadhan, insyaAllah, akan mula balik dengan juzuk yang pertama.

Semoga hajat tercapai. Aminnn
No comments: