❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤


Menulis blog hanya untuk suka-suka. Menulis tentang kehidupan sehariannya yang sangat peribadi dengan harapan tiada siapa yang membaca. Baginya "Blog ku diari ku". Kadang-kadang suka memberi pandangan dan berkongsi sesuatu supaya Si Pembaca mendapat manfaat dan beliau beroleh ganjaran. Ditulis dengan hati, jadi, apa yang anda baca, itulah yang hatinya sedang katakan. Tiada paksaan untuk membaca, mengikuti mahupun mengStalk blog ini. Terima kasih kerana sudi bukak dan baca kisah hidup beliau.



❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Saturday, March 16, 2013

Membeli dan Belah.



Assalamualakum. Hai hai. Selamat berhari minggu. Bercuti cuti sambil kesana kemari, hati pun riang gumbira, tapi perut berbunyi. Hadoi? Bakpokah? Sudah di makan sama itu ruti. Air. Banana. Tapi masih lafar lagi? Aiyoyoo. Perut bulat ada bela itu jin kah?Asit lafar lafar sahaja. Haduiyaiii.

Hari ini mananya Sabtu. Bila Sabtu tiba, cuti pun menjelma. Bila ada cuti, maka, ada kelibat kelibat saudara mara di rumah. Sejak kamis lalu rumah di meriahkan oleh sepupu dari Kerteh. Kali ini bersama adik lelakinya yang jugak sedang berLI di Kerteh. Jadi, hujung minggu aku lepas ini, kalau tak ke mana-mana, hanya di Kuantan saja, pasti akan di temani 2 insan ini. Mereka yang akan turun kesini. Katanya Kerteh itu hanya bandar kecil saja. Hanya terdapat sebijik mall dan 10 menet saja sudah bules selesai menawaf kawasan sekeliling. Hurm? Ye ke? Entah. Aku belum sampai dan tak berhajat pun untuk sampai. Sebab lebih baik aku sampaikan diri aku ke Kota Lumpur. Boleh jugak bertentang mata sama jalan TAR yang sudah di rindui ketat ketat. Hurm. Shuping. Sogo. Terasa seperti perlukan kasut baru laaa. Ok. Fine. 

Bercakap hal hal membeli dan terus blah. Eh, sebab itu ujudnya perkataan membeli-belah kan. Sebab sesudah beli haruslah kita memblah. Kita tak boleh bertapak lama-lama di situ. Di kuatiri duit yang sekangkang kera tinggalnya akan jadi bernegetif saja. Bahaya, Dan di suruh belah jugak supaya kita tak menempek lama-lama sambil mengorat si penjual. Menukar-nukar no phone. Aiceywahh. Suwit suwit gitu. Kehkeh. 

Teringat aku waktu di Sana. Selalu saja melayan ayat ayat masin si penjual jubah. Dengan harapan boleh dapat harga murah murah. Kahkah. Tapi memang sangat berkesan lah taktik aku. Siap dapat pecuma shawl satu. Kehkeh. Tapi pak pak arab sana memang. Kita sebatu jauh lagi nak sampai kedai mereka, dah kalut keloi keloi tak ingat dunia, "Ya habibi... Ya Habibi.. Ya Habibi.. Masukq.. Masukq". (Yahabibi = kekasih ku) Tidak pun, "Ya Siti Rahmah, mari lihat jubah. Cantik cantik masyaAllah.."

Mula mula aku pun pelik jugak. Kenapa kena panggil aku Siti Rahmah. Kalau lalu je depan kedai mereka mesti 2 perkataan tu yang terkeluar. Ya Habibi. Ya Siti Rahmah. Kalau Habibi tu tahu la maksudnya adalah kekasih ku. Tapi Siti Rahmah? Macam nak je cakap nama aku Munawwarah lah. Aneh sungguh. Lama-lama baru terfikir. Rahman bermaksud penyayang kan. Dan Rahman serta Rahmah adalah 2 perkataan yang membawa maksud yang sama. Berbeza cuma dari segi ejaan saja. Macam He/She. Maksudnya sama, "dia". Tapi He untuk laki dan She untuk perempuan. Sama juga dengan bahasa arab nie. Bila tambah 'AH' (untuk ejaan rumi) kat belakang atau "Ta Marbutah" (untuk ejaan arab), maka perkataan tuh terus merujuk kepada perempuan. Tetapi maksud tetap sama.

Eh, apasal tetiba kisah di sini menjadi kelas bahasa arab pulak? Haha. Sungguh terlajak perahu boleh di undur, terlajak bercerita, kita layankan saja. Dah mari sambung kisah shoping di Sana. 

Kat sana jugak, sangat sangat sangat sangat membuatkan aku jadi gila. Nak nak bila masuk kedai baju. Ada jubah!! Ya ampunnnnnn. Sudahlah aku ini seorang penggemar Abaya. Lepas tu Jubah jubah yang dah lama aku hanya mampu mengusha dari internet saja, tersangatlah bersepah kat sana. Harga pulak sangat tidak boleh belah. Abaya yang kebang payung, yang tangan di kecilkan sedikit dan ditempek diamond diamond adalah 70riyal cuma??? (Mungkin dalam RM66 kot). Kalau kat Malaysia, uish, harus berkawin dengan tokey kedai jubah, baru boleh dapat harga sedemikian rupa. Kahkah. Serius mahal kat Malaysia. Around RM150-RM2++. Gila berbeda kan. Jadi, memang aku harus gila seketika kalau masuk kedai kedai kat sana.

Di Saudi, pakaian harian mereka adalah jubah. Kaum wanita, keluar saja rumah memang akan berjubah hitam. Jadi, fesyen fesyen jubah yang pelbagai memang banyak. Sampai rambang mata. Sampai tak terpilih jadinya.




Nie kira design biasa biasa lagi. Ada bermacam fesyen yang buat aku boleh sawan seketika. Serius! Rasa macam, Sesapa yang nak buat umrah, please tolong roger roger. Nak pesan jubah 10 lai. Aci? Hahaha. Tapi ini sangat serius. Memang mencari orang untuk pesan.  




Sebenarnya, entry nie di tulis atas sebab mahu bercerita hal hal hari ini. Hal berbuat apakah. Tapi terlajak perahu yang tak ada gear reverse pulak. Maka, di teruskan saja termelalut yang berjela jela itu. Hahaha. Hadoi laaaa.

Hari ini ke Pekan bersama 2 sepupu yang di kisahkan di atas tadi. Ke Pekan dengan satu tujuan. Untuk ke Pasar Hari mereka. Kabarnya besar. Ada jual baju yang banyak banyak. Dengan harga yang murah. So, aku nie yang kegemarannya adalah menyedekahkan wang pada makcik makcik kedai kain baju, maka, terus di ajak sepupu yang bertandang untuk ke sana. 

Jam 7 setengah sudah keluar rumah. Lebih kurang setengah jam, sampailah ke Pekan. Alhamdulillah tak sesat. Mudah saja jalannya. Bila dah sampai, dan melihat sana sini, hummmm. Biasa-biasa saja. Dalam biasa biasa itu, sempat merembat sehelai jubah cotton yang berbelang belang. I loike. RM32 cuma! Gila murah kan. Tapi serius tak puas hati. Tidak seperti yang kabarkan oleh kawan kawan. Katanya, kain baju memang menggila. Harga sangat murah. Tapi yang kami nampak, sikit saja. Boleh di kira kedai kain bajunya. Hurmmmm.

Lepas selamat berjalan-jalan je lebih, maka, kami pun pulang. Masuk kereta, dan drive balik. Lepas 10 meter keluar dari tapak parking dan masuk ke jalan raya. Tiba-tiba. "Eh, eh, Atinnn.. Nie kedai apa pulak?? Awat kita tak nampak pun". Dalam kesesakkan jalan yang membuat kereta slow bergerak "Weehhhhhh, banyaknyaaaa jubah dia kat sini!!! wehhhhhhhh lawa lawa pulak tuuu!! Wehhhhhhhhh macam mana nie!! Wehhhhhh, kedai dia lagi banyak laaaaaa!!!" Bila kedua dua wanita dalam kereta itu seperti sudah histeria, maka, memang kena cari parking dan turun sambung bershoping semula. "Sat sat, kita parking kat depan tuh" Kahkah.

2 pasar ini di pisahkan dengan sebaris bangunan. Maka tidak kelihatanlah bahagian kain baju yang sangat sangat sangat merabunkan mata itu. Bila dah turun, dah jalan. Semua baju rasa nak beli. Haha. Tapi, di sebabkan semuanya cantik cantik, jadi tak terpilih lalu tak terbeli. Kata pada sepupu "Kita mai lain lah, next time" ^_^

Itu saja kisah untuk hari ini. Kisah esok, Mungkin ada bangun awal basuh kereta. Basuh baju. Bersiap cantik cantik pergi ke office bersaja saja. Saja lah sangat. Kertas test, assignment, kuiz, project, bertimbun lagi tak di semak. Sudahlah ujung minggu ini harus di Key in carry mark semua. Hadusssss. Semoga nafas tidak sesak. Mampu menyedut dan menghembus seperti biasa.




Sebagai bukti telah berkeliaran di sekitar Pekan Bandar Di Raja. Hihi








PdanS : Hidup bakal berpeneman. Aiceywah. Ayat sangat mengundang kontrovesi. Rakan baik sepenganjian di UMP mahu tinggal sama aku di rumah sewa ini. Hurm, molek juga, nanti ada lah  rakan yang boleh di sembang itu ini bila pulang kerja. Sebenarnya, sekarang pun memang sudah ujud housemate, tapi housemate yang ada ini, menjadikan rumah sewa hanya rumah singgahan saja. Duduk bila perlu saja. Maka, boleh di kira berapa kali sebulan dia ada bersama. Lain lain di Kemanan, rumah mentuanya. Tapi sebenarnya, aku lebih prefer begini. Seorang begini. Sangat sangat sangat ada kebaikkannya. Kadang-kadang kita rasa tak suka dengan apa yang di aturkan Tuhan pada kita. Tapi at the end, bila kita sedar, kita akan mula nampak betapa cantiknya yang kita tidak suka itu. Alhamdulillah, Allah dah buka hati aku untuk nampak betapa cantiknya aturan DIA. Sebab tu aku suka saja dengan sekarang ini. Tapi, bila ada yang meminta untuk duduk sekali, hurm, ok. Tidak kisah. Tidak ada masalah. Tiap aturan Allah pasti yang terbaik untuk kita. Jadi mari menempuh dengan hati yang sentiasa Redha. Agar, di akhirat sana, kita di terima bersama dengan RedhaNYA.

No comments: