❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤


Menulis blog hanya untuk suka-suka. Menulis tentang kehidupan sehariannya yang sangat peribadi dengan harapan tiada siapa yang membaca. Baginya "Blog ku diari ku". Kadang-kadang suka memberi pandangan dan berkongsi sesuatu supaya Si Pembaca mendapat manfaat dan beliau beroleh ganjaran. Ditulis dengan hati, jadi, apa yang anda baca, itulah yang hatinya sedang katakan. Tiada paksaan untuk membaca, mengikuti mahupun mengStalk blog ini. Terima kasih kerana sudi bukak dan baca kisah hidup beliau.



❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Wednesday, December 12, 2012

Write or say


Yes. Entah kenapa aku lebih prefer untuk menulis dari berkata-kata. Kalau menulis mesti banyak idea yang akan timbul. Yang mana kalau bercakap otak tidak sekreatif menulis. (aiceh, ayat kau kreatif la nie nak cakap? kahkah) Ye lah, bila menulis, otak akan betul betul fokus, minda akan membayangkan apa yang handak di sampaikan, dalam masa yang sama cuba menyusun ayat supaya yang si pembaca memahami, apa yang hendak di luahkan sampai. Tidak lah seperti percakapan aku, kadang-kadang macam keling saja ayat ayatnya. Haha. Tapi, errr, mana boleh semacam itu, anda selaku insan yang kerjayanya adalah pendidik, tidak molek berperibadi sebegitu. Harus pandai menyusun ayat. Nanti akan menimbulkan masalah student repeat yang tidak habis habis. Sem depan mengajar muka yang sama dengan subjek yang serupa. Lepas tu merungut pada student "Alahai, tak ada muka lain dah ke? Asyik muka awak je dari kelas pagi tadi". Kahkah. Serius weh. 3 subject mengadap student yang serupa. So, setiap hari akan berjumpa student yang sama. Hari ini, kelas pagi dan kelas petang adalah student yang sama. Errrrr. Sampai masuk-masuk kelas, "Eh, kelas steel ke sekarang nie?" Sambil membawa note concrete. Kahkah.  Eh, bukankah tadi nak cakap tentang some things are easier to write than say. Apasal tub tub cerita mengajar student repeat nie. Aigoooo. Hahaha. Nie lah salah satu disadvantages kalau suruh saya menulis. Sungguh suka nak tiba tiba ke sana sini. Hadoi

Kadang-kadang saya lebih prefer menulis untuk menyatakan sesuatu yang lebih serius dan benar. Sebab kalau di suruh berkata-kata saya sukar untuk menjadi insan yang paksinya adalah betul. Main-main banyak. Kehkeh. Yes, dan satu lagi, bila nak berkata-kata sesuatu yang serius mesti terasa ayat akan jadi macam skrip skrip drama yamh skema saja. So, kalau tulis tidak lah terasa sangat, engkau karang lah macam mana puitis sekali pun, bila membaca terasanya biasa biasa saja. Kan.

Dan some word are easier to say but hard to do. Kan. Menulis, berkata-kata, semua itu memang mudah. Tapi untuk melaksanakan itu, sesuatu yang sangat mencabar. Semua orang semacam itu. Oleh yang sedemikan, maka, bila berkata, bila menulis, pastikan apa yang di buat jugak adalah sama. Ahir kata "Show me, Don't tell me". Because, i believe your action, not into your word. Bules? Tiba tiba jugak. Haha. 











PdanS : Nak menulis 12.12.12. Tapi next entry yah!! 


No comments: