❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤


Menulis blog hanya untuk suka-suka. Menulis tentang kehidupan sehariannya yang sangat peribadi dengan harapan tiada siapa yang membaca. Baginya "Blog ku diari ku". Kadang-kadang suka memberi pandangan dan berkongsi sesuatu supaya Si Pembaca mendapat manfaat dan beliau beroleh ganjaran. Ditulis dengan hati, jadi, apa yang anda baca, itulah yang hatinya sedang katakan. Tiada paksaan untuk membaca, mengikuti mahupun mengStalk blog ini. Terima kasih kerana sudi bukak dan baca kisah hidup beliau.



❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Saturday, July 21, 2012

1 Ramadhan.



Tazkirah Tarawih

Alhamdulillah, puasa untuk satu Ramadhan pun sudah selesai. Solah terawih pun sudah. Syukur syukur syukur.

Terawih di surau sini istimewa. Ada tazkirah sebelumnya. Dapat lah menembah ilmu yang sangat sangat tak penuh di dada. Hari ini di kisahkan tentang masa lalu, zaman kehidupan Rasulullah SAW.

Saya kongsikan sikit boleh? Ilmu bila dikongsi akan lebih ingat. Biarlah dikatakan poyo atau belagak alim. Yang penting Allah tahu niat kita.

Satu hari sewaktu Nabi SAW sedang menaiki mimbar untuk menyampaikan kutbah, Ketika Nabi S.A.W menaiki tiga anak tangga mimbar baginda berhenti di setiap anak tangga dan mengucapkan amin di ketiga-tiga anak tangga tersebut. Para sahabat lalu tertanya-tanya apakah sebenarnya yang telah diaminkan oleh Rasulullah S.A.W. Hal ini telah diriwayatkan oleh Abu Hurairah katanya :

"Nabi S.A.W menaiki mimbar, kemudian baginda berkata: amin, amin, amin. Ditanya kepada baginda: "Wahai Rasulullah, tuan menaiki mimbar dan mengucapkan amin, amin, amin?" Baginda S.A.W menjawab: "Jibril A.S datang kepadaku, dan berkata: "Sesiapa yang berada dalam bulan Ramadhan, lalu Allah tidak mengampunkan dosanya, dia akan dimasukkan ke dalam Neraka dan akan dijauhkannya, katakan (wahai Muhammad) amin," Lalu aku (Nabi SAW) pun menyebut "amin".

Jibril berkata lagi: "Wahai Muhammad, sesiapa yang memiliki dua orang tuanya atau salah seorang mereka, namun dia tidak berbuat kepada mereka berdua, apabila dia mati, akan dimasukkan ke dalam Neraka, dan Allah akan menjauhkannya, katalah amin." Lalu aku pun berkata: "Amin".

Berkata Jibril lagi: "Sesiapa yang mendengar namamu disebut, tetapi dia tidak berselawat kepadamu, dia mati, dia akan dimasukkan ke dalam Neraka, dan Allah akan menjauhkanya, katalah amin." Lalu aku pun menyebut: "Amin."



Kisah di hari ini

Hari ini, semua anak anak berpuasa. Tapi bila tiba jam petang semua dah macam serupa nak pengsan. Husna sedari jam 3 dah menangis minta untuk berbuka. Katanya nak makan kurma je. Sebab tadi sahur tak sempat nak makan kurma. Alasan!!! Tegelak aku dengar budak tu punya alasan. Sambil menangis menangis mintak nak makan.

Syimah pun puasa jugak. Tapi di jam petang terkantoi dengan ibunya. Dijumpai makan biskut coklat di bawah penyidai. Lalu si ibu pun menegur. "Syimah makan ke?". Dengan lemah lembut takut dimarah, Syimah pun menjawab "Eh, syimah lupe la mak syimah puase, tak pe tak pe syimah pergi gosok gigi". Hahaha. Cantik punya jawapan. Yang nie pun tersangat pandai belakon. Kalau nak termakan pun kenapa kena bawah penyidai anak ku sayang? Biskut tu di simpan di dapur. Macam mana boleh tersesat dibawah penyidai. Hahaha..

Hadoi yaiii. Rosak rosak. Tu yang dijumpai. Yang tidak terkantoi? Entah laa dah berapa banyak. Tak mengapalah, semua tu sebagai latihan, Syimah baru tadika, dan Husna baru di jajah satu. Kalau puasa penuh tu kira hebat la. Sebab aku kecik kecik dulu pun, jajah satu mana start puasa lagi. Siap pergi sekolah bawak bekal lagi time time bulan puasa. Tapi di tahun tahun lepas puasa mereka mereka hampir genap sebulan aku rasa. Wah!! Memang bab puasa puasa nie kakak abang aku train betul betul anak mereka. Tapi bab sembahyang. Hancusss. Ajak sembahyang sekali, menangis, ajak sembahyang je  "Kaki syimah sakit la" "Syimah mengantukla" "Tak nak, makteh sembahyang lama laa". Banyak sungguh alasan!!

Dan dihari ini jugak, diri disibukkan dengan thesis orang. Mengarang Chapter 4 dan 5 mereka. Tidak ketinggalan memperbaiki chapter 1,2,3 dia. Konklusinya, memang aku buat semua lah. Nasib baik pengalaman dan ilmu membuat PS ahir sem yang lalu masih kuat di ingatan. Tidak lah bermasalah sangat untuk menyetelkan kerja itu. Tapi dah dinamakan Projek Tahun Akhir, walaupun yang diperbuatkan adalah milik orang lain dan bukan milik sendiri, tapi stress tu tetap kena ada!! Lalu tumbuh mekarlah jerawat jerawat manis, mengindahkan lagi wajah saya.

Itu saja untuk malam ini. Mahu mengorak langkah untuk ke chaper 4 dan 5. Hadoi. Part kritikal tuh, boleh say hai hai dan bagi salam siap siap pada jerawat yang bakal keluar. Errrrrrr.

Husnsa yang kadang kadang menjadi Husin


Hasyimah yang kadang kadang menjadi Hasyim.




Make over by Makteh Kacak!! =P










PdanS : Nak balik rumah manis rumah. Kerja cepat la siap. :(

3 comments:

Anonymous said...

mokteh...tlg buat thesis i jagk..nangis buat part 4 n 5..xlepas2...tension mak!!!!
~f.a

Anonymous said...

mokteh...tlg buat thesis i jagk..nangis buat part 4 n 5..xlepas2...tension mak!!!!
~f.a

mOOn said...

nangis? haha.. yg tu la yg i rasa waktu bajar kat UTHM dulu.. bukan x nk tolong, tp sngt lain la thesis pnddikn ng engring. hihi. gud luck u.. dunwori.. mesti akan siap jugak at the end nyaa..