❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤


Menulis blog hanya untuk suka-suka. Menulis tentang kehidupan sehariannya yang sangat peribadi dengan harapan tiada siapa yang membaca. Baginya "Blog ku diari ku". Kadang-kadang suka memberi pandangan dan berkongsi sesuatu supaya Si Pembaca mendapat manfaat dan beliau beroleh ganjaran. Ditulis dengan hati, jadi, apa yang anda baca, itulah yang hatinya sedang katakan. Tiada paksaan untuk membaca, mengikuti mahupun mengStalk blog ini. Terima kasih kerana sudi bukak dan baca kisah hidup beliau.❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Saturday, June 23, 2012

Suratan atau Kebetulan?Entahlah. Beberapa perkara berlaku dalam masa terdekat ini. Selalu saja terfikir. Suratan atau kebetulan semua ini. Kebetulan? Adakah kebetulan dunia ini diciptakan? Adakah Allah ciptakan aku nie secara kebetulan juga? Adakah pokok itu tumbuh secara kebetulan kerana benihnya kebetulan di buang di situ? Adakah kereta itu berlanggar pokok kerana kebetulan sahaja? Hurm.. Mesti lah tidak bukan. Kerana semua itu sudah diatur dengan sebaik baik perancangan oleh Penciptanya.

Oleh sebab itu, perkataan kebetulan itu harus di buang jauh jauh. Tidak ada satupun perkara yang terjadi di dunia ini dengan izin Allah.  Tapi, bila memikirkan ianya adalah suratan ataupun Takdir dari Allah, pasti akan ada satu harapan di ahirnya. Hurmm. Sudah menjadi sorang yang sangat berharap la pulak. Tidak. Tak mahu menjadi seperti itu. Mahu tidak mengharap apa apa. Mahu membiarkan semua yang terjadi tanpa ada apa apa perasaan. Cuma mahu melaluinya saja. Harapan itu juga harus diletak tepi, doa dan usaha yang perlu didahuli.
Sabda Rasulullah S.A.W. bermaksud: 

"Tidak boleh ditolak qadar Allah Taala melainkan doa. Dan tiada yang boleh memanjangkan umur melainkan membuat baik kepada ibubapa." 
Firman Allah Taala bermaksud:
Dan apabila hamba-hambaKu bertanya kepadamu tentang aku maka (jawablah) bahawasanya Aku adalah dekat. Aku mengabulkan permohonan orang yang berdoa apabila ia memohon kepadaKu maka hendaklah mereka itu memenuhi (segala perintah) Aku dan hendaklah mereka beriman kepadaKu agar mereka selalu berada dalam kebenaran.

(Surah al-Baqarah: ayat 186).

.

No comments: