❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤


Menulis blog hanya untuk suka-suka. Menulis tentang kehidupan sehariannya yang sangat peribadi dengan harapan tiada siapa yang membaca. Baginya "Blog ku diari ku". Kadang-kadang suka memberi pandangan dan berkongsi sesuatu supaya Si Pembaca mendapat manfaat dan beliau beroleh ganjaran. Ditulis dengan hati, jadi, apa yang anda baca, itulah yang hatinya sedang katakan. Tiada paksaan untuk membaca, mengikuti mahupun mengStalk blog ini. Terima kasih kerana sudi bukak dan baca kisah hidup beliau.



❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Sunday, June 17, 2012

Detim bersama Ustad Don!!


Hari ini, 27 Rejab diri telah dibawa ke Shah Alam untuk satu program  anjuran TV Al Hijrah iaitu Cinta Masjid.  Salah satu slot ada sesi rakaman 60 minit Ustaz Don. So, apa lagi, penulis dengan pantas diselubungi perasaan teruja terus menghasut kakak jelita untuk pergi memenuhkan ruang masjid. Dah lama teringin nak jumpa Ustaz Kacak itu. 

Umat umat Islam sangatlah ramai walaupun lagi sengah jam lagi nak mula. Port yang dapat pun agak keterbelakang, tapi disebabkan saya seorang yang gigih berusaha, setiapkali ada commercial break, mesti akan ubah tempat maju kedapan. Hihi

Then, tak dan nak ambik autograf dan bergambar mesra mesraan dengan Ustaz Don. Orang sangat sangat sangat sangat ramai. Dapat ambil gambar dia sorang jee. 

Kemudian, sangat suka dengan environment di situ, satu aktivi keislaman, tak ada hiburan yang melaghakan, dapat lihat semua yang datang menutup aurat dengan sempurna, boleh dikatakan hampir 50% berjubah, kadang kadang terasa, eh, ye ke aku kat Malaysia nie? Ke kat Mekah. Jalan kat booth sana sini, semuanya sedap mata memandang. Kalaulah lah environment ini kekal walau di shopping komplek, di tasik, di pantai, di IPTA, di pasar malam, kan bagus. Ehem ehem. Kalaulah penulis sendiri tidak mengarapkan perubahan dari insan lain, dan membuat perubahan pada dirinya dahulu, lagi lagi lagi bagus kan. ^_^ 

Lagi? Hurm, dah la, sila saksikan sendiri gambar yang bakal di tayangkan di bawah ini, sila tonton dan jangan lupa sertakan feel macam dengki dengki gitu. Kehkeh. Selamat Berdengki dengkian. hihi. Eh, eh jangan dengki mengdengki, sebab kita hanya dibenarkan dengki kepada manusia yang lain untuk 2 perkara sahaja, bila seseorang itu mendermakan hartanya ke jalan Allah, dan bila seseorang itu menyebarkan ilmu yang beliau ada. Yang lain lain keadaan tidak boleh dengki.  Sekian. ^_^




[Sangat suka dengan Template yang baru nie. Baru ke? macam dah basi je. Haha. Suka sebab, template ini sangat tidak kedekut ruang untuk saya menghapload gambar sebesar ibu gajah. Jadi, harap maap kalau size  dan kegembiraan serta kebahgiaan yang terdapat dalam gambar, menggangu emosi anda!!!]
























Salah satu cerita yang Ustaz Don cerita tadi. First time dengar dan sangat buat mata berkaya.



Al-Kisah: Ketika malaikat bertanya kepada nabi Adam, siapakah engkau nabi adam? Maka nabi Adam menjawab sesuia dengan kedudukan belia "Ana abil basyar!" (Aku bapa sekalian manusia)

Malaikat bertanya kepada Nabi Musa, siapa engaku nabi Musa? Nabi Musa menjawab "Ana kaliimullah!" (Aku manusia yang berbicara dengan Allah)

Kemudian malaikat bertanya kepada nabi Ibrahim, siapakah engkau nabi Ibrahim? Nabi Ibrahim menjawab "Ana Kholiilullah!" (aku kekasih Allah)

Lalu malaikat bertanya kepada nabi Isa, siapakah engaku nabi Isa? Nabi Isa menjawab "Ana Ruuhullah!" (Aku adalah Ruh Allah)

Nabi-nabi yang sempat ditanya oleh malaukat, semuanya memberikan jawapan sesuia dengan kedudukan dan kemuliaan yang disandang mereka.

Tetapi setelah malaikat bertanya kepada nabi Muhammad, siapakah engau Muhammad? Baginda menjawab "Ana Al Yatim, Ana faqir" (aku adalah anak yatim, aku miskin), Subhanallah, jawapan baginda sangat bersahaja dan mencerminkan keunggulan pribadi seperti yang ditulis dalam Al-Quran.















PdanS : Apa yang kamu belajar hari ini : Dapat tahu yang diri ini sangat tak tahu banyak benda. Kena belajar dan belajar lagi. T_T

1 comment:

LiFe Is BeAuTifUl LyRiC said...

patut la ramai org kat masjid wknd td.. ada ust don!