❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤


Menulis blog hanya untuk suka-suka. Menulis tentang kehidupan sehariannya yang sangat peribadi dengan harapan tiada siapa yang membaca. Baginya "Blog ku diari ku". Kadang-kadang suka memberi pandangan dan berkongsi sesuatu supaya Si Pembaca mendapat manfaat dan beliau beroleh ganjaran. Ditulis dengan hati, jadi, apa yang anda baca, itulah yang hatinya sedang katakan. Tiada paksaan untuk membaca, mengikuti mahupun mengStalk blog ini. Terima kasih kerana sudi bukak dan baca kisah hidup beliau.❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Sunday, February 5, 2012

Niat dan berbuat baik kita..


Allah Taala berfirman dalam surah al-anfal-70:“Jika Allah mengetahui ada kebaikan di dalam hatimu, nescaya Dia akan memberikan yg lebih baik dari apa yg telah diambil darimu dan Dia akan mengampuni kamu.”PdanS : Setiap perbuatan, niat kerana Allah dan niat yang baik baik belaka!!! NoteToSelf!!!!Allah telah mengingatkan kita melalui firmanNya yang bermaksud:


“Wahai manusia, sesungguhnya telah dtg kepadamu pengajaran drpd Tuhanmu dan penawar bagi hati.
Kenapakah kamu memilih utk berbuat baik hanya kepada mereka yg berbuat baik kepadamu?
Kenapakah kamu memilih utk bersilaturahim hanya kepada mereka yg bersilaturahim denganmu?
Kenapa kamu memilih utk berbicara hanya kepada mereka yg berbicara denganmu?
Kenapa kamu memilih utk memberi makan hanya kepada mereka yg memberi makan kepadamu?
Kenapa kamu memilih utk memuliakan hanya kepada mereka yg memuliakanmu. Tidak terlebih baik seseorg itu drpd yg lain. Sesungguhnya org yg beriman kepada Allah dan Rasul, mereka melakukan kebaikan kepada org yg jahat kepada mereka, bersilaturahim kepada mereka yg memutuskannya.
Memaafkan mereka yg tidak memberi kemaafan kepadanya. Mereka amanah kepada mereka yg mengkhianatinya. Berbicara kpd mereka yg enggan berbicara dengannya. Memuliakan mereka yg menghinanya.
Sesungguhnya Aku tersangat mengetahui tentang perbuatan kamu.”(Petikan Hadis Qudsi, Kitab Imam al-Ghazali)

PdanS: Mulai hari ini, kawan dengan semua orang dan tidak memilih. Menolong dengan semua orang juga, bukan kepada yang hanya pernah menolong sahaja. Pendek kata, berbuat baik pada semua dan tidak kita kepada sesiapa, walau kepada mereka yang pernah menyakiti kita. NoteToSelf!!!
No comments: