❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤


Menulis blog hanya untuk suka-suka. Menulis tentang kehidupan sehariannya yang sangat peribadi dengan harapan tiada siapa yang membaca. Baginya "Blog ku diari ku". Kadang-kadang suka memberi pandangan dan berkongsi sesuatu supaya Si Pembaca mendapat manfaat dan beliau beroleh ganjaran. Ditulis dengan hati, jadi, apa yang anda baca, itulah yang hatinya sedang katakan. Tiada paksaan untuk membaca, mengikuti mahupun mengStalk blog ini. Terima kasih kerana sudi bukak dan baca kisah hidup beliau.



❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Tuesday, December 27, 2011

Ketabahan seorang MAKTEH.. (kehkeh. Tajuk tak bleh blah)


Hai. Morning pepss. Selamat bekerja, selamat berstudy week, selamat bermenganggur, selamat bercuti dan selamat bermenjadi suri rumah. ^_^

Pagi pagi mood sudah melayang terbang ke angkasa. Bila melayang layang tu gumbira lah namanya. Bila gumbira hati harus menjadi suka. Bila suka entry boleh di update dengan banyak sekali. Can?

Pagi nie, agak macam terbangun awal jugak. Awal ke? Jam 9 sengah di kira awal ke? Hadoiyaii. Haha. Ya, berada di bumi yang jauh dari mak ayah, mesti jadual pagi saya agak berterabur. Nak nak, bila tak ada apa yang harus di bereskan dalam rumah. Bukan tak ada sebenarnya, banyak je kerja, tapi bila dah bukan di rumah sendiri, malas la aku nak merajinkan diri. Aku kalau dah start nak mengemas, akan berkemas secara bermati matian. Jap lagi ada je benda kat sini tak sesuai, yang nie kena buang, yang tu susun tepi. Dah la rumah orang, tak payah memandai sangat lah. Plus dengan rumah nie penuh dengan barang barang yang, tah, kalau rumah aku dah lama aku kutip bakar. Kehkeh.

Ya, even kadang kadang benda tu boleh di gunakan lagi buat masa depan, tapi kalau dah menyemak sangat, nak simpan berpuluh ribu, nak gunanya satu saja. Tu pun tatau bila masa nak guna, kalau macam ini punya gaya baik kita bakau saja kan? Contoh; surat menyurat, bunga telur, beg kertas yang orang bg time kenduri kawen. Ya ampun, bersepah sepah kat rumah aku. Bila nak di buang, mak cakap, alaaa.. simpan dulu, nanti time sapa sapa nak kawen boleh guna. Ye la tuh. Kak cah kawen dulu, tak terusik pun beg kertas semua tuh. Last last dalam diam diam, aku kutip masuk dalam tong sampah. Bakar. Abeh cerita. huhu. Bunda dah ayahnda saya nie suka menyimpan barang lama-lama.

Kalau ayah, kasut, beg yang dah rosak, dia tak bagi buang. Dia cakap, nanti di akan baiki, dan boleh guna lagi. Tapi masalahnya, ada 5 beg sekolah yang usia dah lima nam tahun yang lalu. Sapa nak pakai kalau di baiki pun. Adik adik dah besar, dan bukan di fasa fasa pakai beg sekolah gambar Doremon lagi. Ya, ayah sangat sangat menghargai barang barang. Seorang yang berkira kira dengan sangat sangat sebab dia tahu susah nak cari duit sekupang pun. Jadi, kalau ada barang yang rosak, dia akan usaha di baiki, baiki dan baiki. Kasut yang dia pakai pun sama. Susah sungguh nak suruh beli yang baru. Tekoyak sikit antar kedai jait. Itulah incik Ismail. Sangat berkira kira dalam membeli barang. Bukan macam anak dia, henpon baru rosak tak sampai sejam dah talipon mintak duit nak beli henset baru. Aiyoyooo. Anak yang mana tuh??? haha.

Kadang kadang, sekali lagi di ulangi, kadang kadang bukan selalu ya, bila datang syehk saja.. haha.. Kadang kadang aku nie pesyen tak boleh la tengok sesuatu yang mengsemakkan mata. Bila dah mai mood terlebih rajin aku nie, satu rumah rasa nak kemas. Semua barang dalam rumah nak kutip bakar. kehkeh.

Pernah satu ketika, geram sangat dengan adik adik yang suka letak merata buku sekolah, baju sekolah selerak sana sini, balik balik, kat mana baju tuh di buka, kat situ la akan di lembek tinggai macam tu je. Bukannya nak pi bubuh hanger ke, masuk mesin basuh ke. Haishh. Dah jadi entry beletiaq pulak nie. Hahaha.. Bila mulut dah letih suruh kemas, last last, dikutip semua semua tu dan buang kat luar rumah. Padan muka. Sib baek aku tak kutip bakar. Kalau tidak lagi padan muka adik adik, dan padan muka aku jugak sebeb lepas tu mesti akan di beletiaq oleh emak pulak, sesuka hati ja bakaq buku, baju sekolah orang. Ingat beli pakai ayaq lioq kaa?? Haha.

Dah, tinggal kan cerita beletiaq yang tak sudah sudah itu, mari ke isi yang sebenar. Haha. Sungguh jauh melencong engkau nie bedah. Sekarang sedang bermastautin di kediaman kakak. Dan sudah 2 pagi beliau ke sekolah, bermeeting meeting guru untuk persekolahan penggal depan. Saya? Di rumah sambil di lantik menjadi bibik angkat kepada 3 kanak kanak riang. Ya, sangat riang tak terkata, tambah tambah, bila pagi pagi, ada budak kecik kejut engkau suruh bangun.. Mak Teh!!! Bangunn!!! Maktehh!! Sambil menarik bantai tilam. Hadoi. Che Sayang pun tak pernah kejut sekejam tau.

Pagi nie, kejut dengan nada yang memaksa maksa. Makteh, bangun la, pegi la masak. Husna lapaq nie. Alaaaa. Pegi makan roti nuh. Makteh.. Bangun la masak nasi. Husna nak makan nasi. Ye ye kejap. Sambung tidoq lagi. Lepas 2 menet datang lagi, Maktehhhhhhhhhhhhh, Husna lapaq nie. Bangun laaaa. Haishhhh..

Lepas lima nam kali datang kejut, tidur aku pun jadi terganggu, terus bangun dan masak ala ala kadar. Buat nasik goreng dan rasanya macam mee bandung. Haha. Hebatnya. Mungkin nasib menyebelahi. Kalau tak, err, nasik goreng tu betul betul tergoreng dengan berjumlah minyak yang macam goreng pisang saja. Kahkah. Ya, masak saya sangat bergantung pada nasib. Bukan pada kepakaran. Kalau menjadi tu, memang bernasib baik laaa.

Okeh, kanak kanak yang banyak songeh itu harus di bereskan. Belum mandi, belum di siap segak segak lagi. Ok tata!!! ^_^









No comments: