❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤


Menulis blog hanya untuk suka-suka. Menulis tentang kehidupan sehariannya yang sangat peribadi dengan harapan tiada siapa yang membaca. Baginya "Blog ku diari ku". Kadang-kadang suka memberi pandangan dan berkongsi sesuatu supaya Si Pembaca mendapat manfaat dan beliau beroleh ganjaran. Ditulis dengan hati, jadi, apa yang anda baca, itulah yang hatinya sedang katakan. Tiada paksaan untuk membaca, mengikuti mahupun mengStalk blog ini. Terima kasih kerana sudi bukak dan baca kisah hidup beliau.



❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Monday, November 28, 2011

Buat aku tersenyum.



“Zahiril berpura-pura terjumpa kertas dalam tuxedo, ketika itu Shera sedang khusyuk mendengar lagu I will always love you – ungu, yang dinyanyikan abang Zahiril, tiba-tiba Zahiril bangun dan menujukan puisi buat isterinya, yang magisnya ada mic tersembunyi dalam tuxedo beliau”















¸.•♥•.¸¸.•♥• •♥•.¸¸.•♥•.¸¸.•♥•.¸¸.•♥• •♥•.¸¸.•♥•.¸



“Aku pasti punya masalah tiap kali ingin menulis puisi buatmu.

Entah kenapa, kuasa cintamu lebih hebat dari kata-kata yang akan terkeluarkan.

Saat itu langsung aku setuju yang dirimu satu.

Dan hari ini kau telah menjadi isteriku.

Ampunkan aku kalau aku pernah berkasar, Ampunkan aku kalau aku pernah mengherdik,

Ampunkan aku kalau aku pernah menjerit, Ampunkan aku kalau aku pernah terpekik, melolong,

Isteriku, percayalah sebabnya ialah kasih dan cinta.

Akan ku jaga kau seperti ku jaga diriku sendiri, Memang hidup itu tidak pernah ada jaminan keselamatan,

Bahaya, ancaman di mana-mana. Tapi selagi kau dalam dakapanku,

Aku berjanji akan menjagamu. Setiap saat dan waktu,

Setiap siang dan malam, Setiap guruh dan hujan,

Setiap panas dan terik. Setiap nafasku.

Aku sering menadah telapak tangan dan memohon pada Tuhan agar kau, bukan sahaja menjadi isteriku tetapi menjadi isteri yang disayangi Allah Ta’ala.

Isteriku, Selamat datang ke hidupku,

Selamat menjadi isteriku, Selamat menjadi ibu pada anak-anakku kelak,

Selamat menjadi menantu ibu bapaku, Selamat menjadi adik dan kakak pada adik-beradikku.

Selamat menjadi keluargaku, Selamat menjadi pelengkap hidupku.

Selamat menjadi separuh dari aku.”



¸.•♥•.¸¸.•♥• •♥•.¸¸.•♥•.¸¸.•♥•.¸¸.•♥• •♥•.¸¸.•♥•.¸














PdanS : Semenjak, dua menjak dan tiga menjak nie kan. Saya seperti suka baca dan dengar orang mendeklamasikan puisi. Sekarang dalam proses untuk belajar nak menulis puisi yang bagus. Suka dengar puisi puisi hat radio IKIM. Best!


Tersamsul lagi.


Unplanned Moments Are Always Better Than Planned Ones.


Yup. Sangat sangat setuju. Tambah-tambah saya nie yang jenis nak buat apa saja mengikut kata hati. Tak boleh di plan awal-awal. Nanti tak menjadi.

Hari semalam boleh pulak tersamsul pergi KL. Mula-mula tak nak pergi mana dah. Punya la nak tekun buat kerja. Konon la kan. Tapi last minit punya decision, tub tub, okeh aku nak pergi KL.

Naik bas jam 5 sengah petang dari BP. Sampai Kajang pukul 9 sengah. Tidur rumah kawan. Esok pagi bangun pergi kenduri kawen kawan. Balik dari kenduri jam 3 petang. And then singgah Sg Buluh rumah kakak. Dan sebelum sampai rumah kakak, tergerak hati nak pergi nursery bunga kat belakang Sg Buluh tu kejap. Singgah-singgah sana. Menggila jap tengok bunga yang sangat sangat sangat sangat seperti di Cameron. Feeling feeling jap bagai di tanah tinggi itu. Kemudian terpandang orang jual durian. Wahhhh!!! Sepantas kilat mulut JOM!!!. So, makan dulu seround dua. Habis makan ambik gambar dengan bunga banyak-banyak. Lepas tu baru blah pergi rumah kakak. Duk rumah kakak 10 menet. Borak itu ini. Makan durian rumah dia pulak. Terus balik. Siap culik 2 bijik durian rumah dia bok balik Kajang lagi. Sampai rumah member kat kajang tu, terus siap-siap. Pukul 6 sengah keluar pergi BTS. Pukul 7 sengah naik bas balik Parit raja.

Okeh. Itu saja kisah tersamsul saya. Secara tiba tib dan tak dijangka. i loikeee. Sebab tu kalau nak keluar mana-mana dengan teman rapat, jarang plan nak pergi mana mana and mana. Just janji, okeh pukul 11 siap, aku datang ambik. Nanti ada la tetiba tersasul sampai kemana-mana tempat tah.

Okeh la. Mahu tidur. Dah letih. Esok pagi, di jam 9 sengah, perlu berlakun-berlakun rajin lagi sebab dah berjanji temu dengan rakan baik, nak buat kerja sekulah untuk subjek kelas jam 2 petang esok. Nak berak baru kalut nak korek lubang kan. Aiyoyoyo. Amalan yang tak bagus. Ada jugak yang berak beteraboq nieee.. Haha. Dah. Nak tidur pun kena cakap benda kotor. Dah dah. Syoh. Nite. Tata. Selamat malam. Selamat saling merindui. Doakan terbaik untuk saya. Saya dah nak habis belajar. Yeay yeay. Doa-doa la semoga tak ada apa-apa tersangkut. Doa la semoga PS saya dapat A. Er. Panjang sungguh pesanan. Bila mau habis. Haha. Okeh okeh. Ini last dan serius. SELAMAT MALAM. TERINGAT!!






Saturday, November 26, 2011

Bermimpi lagi.







Semalam, saya tidur.

Saya mimpi.

Dalam mimpi ada mimpi yang lain.

Mimpi tentang hari itu.

Hari yang pasti.

Saya nampak ia jatuh ke timur.

Pelik.

Kemudian masa berjalan.

Berputar laju.

Sehari seakan seminit.



Saya nampak lagi.

Ada gunung yang berjalan.

Dalam berjalan, mengaut semua di hadapan.

Rumah, pokok, sawah, kedai.

Semua di telan.


Saya lari.

Lari lari lari dan terus lari.

Kemudian ada laut di depan.

Mana harus saya pergi.



Tika itu tangan terus menadah

Berdoa dalam takut.

Berharap dalam lewat.

Mata di pejam

Dengan harapan itu satu mimpi.

Bila di buka kembali.

Tidak..

Ini memang rialiti.

Dipejam dan di buka lagi.

Tidak..

Ini betul-betul terjadi.



Untuk ketiga kali dipejam lagi

Bila di buka.

Ya Allah.

Aku bermimpi lagi.

Syukur hanya mimpi.

Walaupun ianya memang pasti.

Sekurang-kurangnya masih ada masa untuk kembali.


















PdanS : Saya selalu bermimpi seperti ini. Semoga akan sentiasa ada kesedaran.




Quote #7




















PdanS : Sebab tu saya suka TUMBLR. Banyak sangat word-word dia yang mengena hati dan jiwa. Jom la buat satu!!!


Friday, November 25, 2011

Biasa-biasa.





Jadual hidup seperti biasa-biasa.

Hari ini pun macam biasa.

Berkampung lagi di tempat biasa.

Membawa barang-barang biasa.

Membuat kerja-kerja biasa.

Dimulakan dengan aktiviti biasa.

Hati gembira macam biasa.

Jiwa tenang seperti biasa.

Perut menahan lapar perkara biasa.

Inilah hidup saya yang biasa-biasa.





I M Y



Secara banyak-banyak untuk macam-macam orang, benda dan tempat.

Thursday, November 24, 2011

Bertapa tanpa sesapa.



Sekarang waktu sembahyang jumaat dan waktu library di kunci. Announcement telah pun di buat jam 12.00 tadi. Tapi aku sebagai manusia yang comel dan rajin haruslah tidak mendengar kata, bila kena halau keluar. Lantak engaku lah. Malas nak gerak dan simpan semua pekakas yang ada dan besepah nie untuk ke bilik 24 hour yang tak di tutup tutup kat bawah library tuh. takmo takmo. Biar la kena kunci sampai jam 2.45  petang pun. Saya tidak bekesah.

Jadi memduduklah si anak gadis itu secara sorang-sorang di dalam bilik iqrak 112. Bilik yang bersize karokay jamban. Tadi waktu keluar tutup aircond yang sangat membekukan darah darah saya, nampak ada 2 orang cleaner tuh tengah macam jalan-jalan dengan kawan dia. So, rasanya, bukan aku sorang je kot yang sengaja membiarkan diri terkunci dalam library nie. Ada lagi kot spesis-spesis aku nie.

Okeh, sekarang di MOOD mendengar ayat-ayat suci Al-Quran. Kenapa? Ya, haruslah memasang zikir zikir dan alunan kitab Allah itu saja sebab sedang duduk sorang-sorang. Apabila sedar diri adalah sorang yang penakut pait, jadi, hiburan lagu-lagu kegemaran kena stop dan dilupakan sekejap. Harus di berilaluan kepada ayat quran supaya nanti hantu pun tak kaco.. Tatuttttt.. Tapi ada hati lagi nak lepak sorang-sorang kan. Haha.

Okeh. Hari nie 1st time saya masuk bilik Iqrak yang disediakan oleh pihak Library. tatau pun ada bilik yang canggeh cam gini. Selalu duduk kat bilik thesis yang mana duduk meja besar yang ada 4 kerosi, bilik sangat luas, bila masuk kena berebut extension dengan manusia manusia lain. Lepas tu kalau nak bukak plastik cekelet pun kena pelan pelan dan boleh makan masa 3 menet. Kenyang dulu la baru boleh makan. Kalau bukak laju-laju tak ada adab sopan, nanti bunyi dia mampu menggangu rakan sebelah yang sedang belajar. Serius sangat obius bunyi dia. Tu la keadaan bilik thesis yang selalu i lepak kat library selama nie. Yang best nye, kalau nak buat rujukan thesis ok la sebab thesis orang sangat bersepah.

Harinie rakan baik mengajak duduk di bilik Iqrak. mengOK saja ajakan beliau. Kemudia bila naik-naik tingkat 4.. WAHHH!!!!! ada dekat dekat dua ratos kat bilik dia. Satu bilik satu user. Ada komputer sanggeh yang berLCD, screen cantek. Ada speaker siap. Kalau nak dengar lagu kuat-kuat tu tak ada masalah lah sebab bilik nanti akan di tutup. So, orang luar tak akan dengar. Walaupun bilik dia hanya bersize karaokay jamban je, tapi sangat sangat selesa. Sejuk pun dasyat jugak la. Nanti kalau nak datang memang kena bawak sweater. Sejuk kot..





 Inilah bilik yang bersize karaokay jamban tuh. Kecik. Tapi selesa.



 Komputer besar untuk tengok youtube dengan melagha facebook. Laptop sendiri untuk buat kerja. Hebat bukan!!!



 Macam biasa. Mestilah sedang belakon belakon membuat kerja.



 Kasut busuk saya. dan beg plastik UTHM. Beg plastik yang nie saja yang di benarkan bawak masuk dalam library nie. Beg beg lain tak boleh. Dengan adanya beg nie, dapatlah saya mengangkut segala bentuk makanan untuk di di usung masuk sini. Hihi



Pemandanga luar dia cukup cukup menawan. Tapi kalau hutan kelapa sawet tu di ganti dengan sawah padi lagi lah menggoda hati.




Macam besa. Saya dan bekal memang tak dapat di pisahkan kalau masuk library. Nasib baik beg plastik tak kena check. Kalau tak dah kena halau dah. Tak dapet laa saya menikmati jemput-jemput carrot berperisa bilis nie sewaktu letih lalu stress membuat kerja sekulah. Kehkeh..






Semangat tahun ini.




Bila tengok jumlah post kat atas nie, macam WOW!! Banyaknye entry aku publish bulan nie. Dah melebihi 31, tapi hari nie baru 25 hari bulan. Wah!! Semangatnya aku. Hahaha.

Tahun nie banyak entry di publishkan, melebihi tahun 2009 and 2010. Dah 3 tahun usia blog aku nie kan. Dah lama. Boleh tengok dan baca balik zaman-zaman muda remaja waktu 1st time tulis blog, mula nak bangun, macam-macam style. Yang tak boleh blahnye, kalau time tu aku tengah febret baca blog Hanis Zalikha, nanti ayat-ayat aku akan jadi lebih kurang sama dengan dia, banyak frosa-forsa kata dia yang tersamsul masuk ke blog aku. Pendek kata, blog mana yang aku baca, mesti blog tu akan mempengaruhi setiap lenggokkan ayat aku.

Sekarang, selepas 3 tahun menulis? Aku dah jumpa identiti blog aku, iaitu sesedap hati mak aku la nak mengarang apa. Haha. Ya. Itu yang aku rasa buat masa sekarang. Menulis dengan mengikut kata hati.

Sekarang aku jarang buat blog walking. Malas nak membaca. Serius. Sebab aku sangat tak mengharap orang datang blog nie dan baca. Sebab tu blogwalking aku kurang. Kadang-kadang ada jugak jalan-jalan blog teman-teman rapat sebab nak tau apa perkembangan derang. Ya tu je. Kalau yang tak kenal or mungkin femes di arena blogspot nie tapi bukan rakan aku, aku tetap jarang pergi nak terjah or jalan-jalan. Tah la kenapa malas.

Okeh lah. Hari terasa macam dah hari Sabtu. Walaupun sebenarnya baru hari Jumaat sebab hari  jumaat adalah hari tanpa kelas. So bila bangun di pagi dan tak ada kelas, terus set dalam otak. "Owh, dah hari sabtu."  

Tengah update blog di pagi-pagi nie di kala jam 7. 57 menet pagi, tiba-tiba terdengar housemate dari bilik sebelah terkejan berlari sana sini. Macam nak rushing apa tah. Mandi dalam bilik air pun terjerit-jerit. Pakai baju pun sambil lari-lari. Aikkk. Kenapa? Terus tanya "Eh, nak pegi mana?" tanya sebab fikir hari nie hari Sabtu, kenapa derang sibuk mandi awal and pakai baju kurung. Baru je dia nak jawab, tetiba aku baru teirngat hari nie hari Jumaat laaa.. Hari jumaat derang ada kelas.. Dan derang tekejan sana sini sebab kelas pukul 8 dan terbangun lambat. Owhh.. Ok.. Kenapa boleh lupa.. Kalau tak boleh aku tolong kejutkan.. Mata dok bulat, segar bugar dari Subuh tadi lagi nie.. Hurmm..

Okeh la. Tak nak tulis dah. Nak menjadi bibik yang solehah. Rasa nak buat sarapan yang kebabom.. Jom tengok apa yang mampu di silatkan di dapur. Adakah roti jala bermutu tinggi? atau pun roti kukus cicah kaya je? Tengok tahap kerajin kat dapur nanti. tata. ^_^








Helaian Baru.







Bila kita berkata tentang Muharam, mesti perkataan Penghijrahan tak boleh lari dari topik ini. Jadi, lusa sudah 1 Muharam. Apa yang nak di ubahnya???

Setiap tahun ada je azam baru, janji-janji baru yang digubal untuk diri sendiri yang mana pada ahirnya tidak di achieve pun. Ada hanya untuk suka-suka kerna, "Okeh, orang semua ada azam baru, aku pun mesti ada jugaklah"

Tahun nie?? Ada azam baru. Tapi perlu di tulis dan di senaraikan dalam kertas dan simpan di mana-mana, supaya tak lupa, tak hilang macam tu je. Banyak yang ingin di ubahkan untuk ke arah yang lebih baik. Dan amat-amat berharap ianya bukan hanya sekadar ayat-ayat manes yang di tulis atas kertas saja, tapi di praktikkan, di amalkan dan di laksanakan sampai berjaya. InsyaAllah.

Memandangkan bulan Muharam pun semakin menghampiri kita, ingin saya kongsikan beberapa info tentang Bulan Mulia ini.. ^_^







Antara amalan disunatkan pada bulan Muharam:
  1. Berpuasa. Maksud Hadis: Barang siapa berpuasa satu hari dalam bulan Muharam pahalanya seumpama berpuasa 30 tahun. Maksud Hadis: Barang siapa yang berpuasa tiga hari dalam bulan Muharam, iaitu hari Khamis, Jumaat dan Sabtu, Allah tulis padanya pahala seperti mana beribadat selama 2 tahun.
  2. Banyakkan amal ibadat seperti solat sunat, zikir dan sebagainya.
  3. Berdoa akhir tahun pada hari terakhir bulan Zulhijah selepas Asar sebanyak 3 kali
  4. Berdoa awal tahun pada 1 Muharram selepas Maghrib 3 kali
Empat belas perkara sunat dilakukan pada hari Asyura (10 Muharram):
  1. Melapangkan masa/belanja anak isteri. Fadilatnya - Allah akan melapangkan hidupnya pada tahun ini.
  2. Memuliakan fakir miskin. Fadilatnya - Allah akan melapangkannya dalam kubur nanti.
  3. Menahan marah. Fadilatnya - Di akhirat nanti Allah akan memasukkannya ke dalam golongan yang redha.
  4. Menunjukkan orang sesat. Fadilatnya - Allah akan memenuhkan cahaya iman dalam hatinya.
  5. Menyapu/mengusap kepala anak yatim. Fadilatnya - Allah akan mengurniakan sepohon pokok di syurga bagi tiap-tiap rambut yang disapunya.
  6. Bersedekah. Fadilatnya - Allah akan menjauhkannya daripada neraka sekadar jauh seekor gagak terbang tak berhenti-henti dari kecil sehingga ia mati. Diberi pahala seperti bersedekah kepada semua fakir miskin di dunia ini.
  7. Memelihara kehormatan diri. Fadilatnya - Allah akan mengurniakan hidupnya sentiasa diterangi cahaya keimanan.
  8. Mandi Sunat. Fadilatnya - Tidak sakit (sakit berat) pada tahun itu. Lafaz niat: "Sahaja aku mandi sunat hari Asyura kerana Allah Taala."
  9. Bercelak. Fadilatnya - Tidak akan sakit mata pada tahun itu.
  10. Membaca Qulhuwallah hingga akhir 1,000 kali. Fadilatnya - Allah akan memandanginya dengan pandangan rahmah di akhirat nanti.
  11. Sembahyang sunat empat rakaat. Fadilatnya - Allah akan mengampunkan dosanya walau telah berlarutan selama 50 tahun melakukannya. Lafaz niat: "Sahaja aku sembahyang sunat hari Asyura empat rakaat kerana Allah Taala." Pada rakaat pertama dan kedua selepas Fatihah dibaca Qulhuwallah 11 kali.
  12. Menjamu orang berbuka puasa. Fadhilat - Diberi pahala seperti memberi sekalian orang Islam berbuka puasa.
  13. Puasa. Niat - "Sahaja aku berpuasa esok hari sunat hari Asyura kerana Allah Taala." Fadilat - Diberi pahala seribu kali Haji, seribu kali umrah dan seribu kali syahid dan diharamkannya daripada neraka.







Wednesday, November 23, 2011

Breakfast pagi nie.



Pagi nie bangun awal. Seawal jam 5 pagi. Sebab semalam 8 sengah dah gugur di medan perang. Jadi, pagi nie haruslah menjadi manusia yang bagus. Tiada subuh nenek gajah dan tidak ada kisah-kisah terpengsan sesudah subuh.

Bila dah bangun pagi, perut haruslah lafar tidak terperi, lalu di selongkar apa-apa yang menarik di dapur. Kemudian terlihat se-jag air kopi semalam. Banyak lagi. Nak buang sayang. Lalu di ambik periuk, dan di panaskan semula. 

So, pagi nie, breakfast kita adalah segelas kopi semalam yang di perangatkan balik. Okeh. Mari buat sedikit kerja. Tata.





Tuesday, November 22, 2011

Duhai hati.


Tekan PLAY dulu.













Duhai hati yang aku miliki. Semoga baik-baik saja. Dalam waktu baikmu, Jangan engkau lupa. Jangan engkau tersasar. Jangan dilalai apa yang diamanahkan. Kerna engkau cermin diri. Gambaran pada si empunya diri.



Duhai hati yang aku miliki. Pemilik ini rindu waktu sakitmu. Waktu pedihmu. Di waktu itu engkau  merintih. Dalam rintihan, engkau mengadu padaNYA. Engkau merayu padaNYA. Engkau letakkan DIA dalam semuanya. Lalu yang sakit itu lupa untuk di rasa, kerna nikmat tenang menakluki segalanya.



Duhai hati yang aku miliki. Jangan engkau berpaling lagi. Jangan engkau menjauhi lagi. Jangan engkau lupa janji-janji mu lagi. Sampai bila mahu berjanji kemudian memungkiri, Dan kemudian berjanji kembali? Mana letaknya malumu? Pamerlah pada yang sepatutnya.



Duhai hati yang aku miliki. Sesungguhnya, pemilik ini hanya peminjam. Ada yang lebih berhak menakluknya. Dalam ruang masa yang ada, akan cuba dibersihkan. Akan cuba di semai rasa cinta. Agar hilang noda-noda. Agar kembali asal warnanya. 




Duhai hati yang aku miliki.
Ketahuilah, yang pemilik ini sedang berusaha untuk terus mencari.





Pemilik Hati




Keep it all.












on her TUMBLR





Monday, November 21, 2011

Really Inspire me.


Love this song.....


When you’re searching for the light
And you see no hope in sight
Be sure and have no doubt
He’s always close to you
He’s the one who knows you best
He knows what’s in your heart
You’ll find your peace at last
If you just have faith in Him
You’re always in our hearts and minds
Your name is mentioned every day
I’ll follow you no matter what
My biggest wish is to see you one day

I believe
I believe
Do you believe, oh do you believe?

Coz I believe
In a man who used to be
So full of love and harmony
He fought for peace and liberty
And never would he hurt anything
He was a mercy for mankind
A teacher till the end of time
No creature could be compared to him
So full of light and blessings
You’re always in our hearts and minds
Your name is mentioned every day
I’ll follow you no matter what
If God wills we’ll meet one day

If you lose your way
Believe in a better day
Trials will come
But surely they will fade away
If you just believe
What is plain to see
Just open your heart
And let His love flow through
I believe I believe, I believe I believe
And now I feel my heart is at peace

I believe I believe, I believe I believe









Quote #6








"Bersyukurlah saat hati masih mahu kembali kejalan benar.. Kerna tak semua orang merasa apa yang kau rasa.. orang terpilih saja Allah campakkan hidayah itu.. Sedangkan ramai yang tenggelam ke dasar nafsu.. maka segeralah kembali padaNya.. Jangan ditangguh jangan ditunggu.. Bimbang Allah tarik semula nikmat kesedaran itu.."





Sunday, November 20, 2011

3 hari 2 malam di Melaka.



Hai. Sebelum saya memulakan segala aktiviti menatap, memahami, mengkaji dan mendalami benda-benda ilmiah untuk menuju kejayaan, mari menulis sebutir dua bicara manis menyentuk kalbuh. Ahakss ^_^

3 hari saya tak tulis blog. 3 hari tiada di rumah. 3 hari pergi Melaka. 3 hari berada di Beruang Hills ayer keroh. 3 hari buat aktiviti untuk program interpersonal grooming. 3 hari jugak mengsurvivekan diri hidup tanpa laptop disisi, tiada internet, tiada tumblr, tiada facebook, tiada blogging. So, tanpa kejadah-kejadah itu saya memang boleh hidup. Kehidupan terasa lebih hidup. Suka.

Okeh. Mari bercakap tentang program tuh. Mula-mula macam tak menarik, tapi lama-lama macam happy pulak. Banyak sebab untuk saya suka.

- SATU. Dapat ahli group yang menarik, happy, bekejasama, tak pentingkan diri sendiri, semua semangat buat apa pun and banyak lagi.. lebih kenal dengan rakan-rakan seksyen sebelah menyebelah..

- DUA. Sebab duduk kat hotel selama 3 hari 2 malam, harus lah menulis BESTT. Sebelum pergi, mula-mula tuh bayangkan tempat dia adalah hostel yang mengseramkan, rumah kayu, siang-siang mesti panas, nyamuk banyak, nak mandi kena berebut, katil double dacker, satu bilik 30 orang... tup tupp.. sampai kat beruang hill tuh.. wahhhh.. duduk seminggu pun tak pa.. ^_^





-TIGA. Game dia best. Salah satu yang best tu ; 2nd day ada task yang kena keluar pergi cari duit tanpa dibenarkan bawak apa-apa pun. Bawak k/p dengan kad matrik and dibekalkan air sorang sebetol. Yang nie paling mencabar. Untuk group saya, kami pecahkan kepada 2 part. 5 orang pergi taman A dan 6 orang lagi pergi taman B. Pergi buat khidmad masyarakat. Tapi semua rumah yang kami pergi semua tak mo bagi kerja. Derang cuma bagi sumbangan duit je. Part nie sangat sangat sangat lah terasa bertuahnya Ya Allah, dipermudahkan segala urusan. Dapat kumpul sampai RM173 selama 3 jam kami jalan pusing 1 taman ddengan satu rumah pun tak nak bagi kerja. Yang geng kami satu lagi tuh, agak mencabar, kena cuci rumah baru dapat duit, pergi restoren buat kerja selama sejam, dapat rm100. Asingkan sampah sarap yang kitar semula dapat berapa tah. Tapi derang memang betul-betul buat kerja. So bila balik, kumpul-kumpul duit, dapat la RM328 ringgit. Alhamdulillah, untuk task nie, group kami dapat no 1. Paling banyak. Ikut rezeki jugak kan. Sebab ada group lain dapat sikit lepas kerja macam-macam. Ada yang jual air mineral yang dibekalkan tuh, lepas dapat duit beli air, jajan, tisu and jual pulak. Rolling duit yang dapat tuh. Nasib baik hotel yang kami duduk nie dekat dengan jusco n parkson. So, ada la tempat untuk mereka nak mencari rezeki. Tapi yang paling kesian, semua group yang dok meniaga kat jusco tu kena halau dengan pakgad kat situ lepas sejam dok pusing-pusing menilau cari pelanggan yang lalu lalang. Kesian dengar bila derang cerita. Macam-macam dugaan. Tapi group saya? Sangat sangat sangat di permudahkan. Paling tak sangka, ada satu rumah tuh, bagi RM50. Dah la tak nak bagi kerja apa, siap masuk rumah lagi. Tapi kami tolak sebab nak kena jalan cari duit lagi. Masa dah suntuk. Alhamdulillah.... ^_^

- EMPAT. lagi.. hurm.. haa!! Sangat sangat suka sebab GROUP SAYA, 'TOK JANGGUT' DAPAT NO 1!!!!! ^_^ semua tu sebab dapat ahli group yang best!!!! Terima kasih Tuhan sebab selalu mempertemukan saya dengan insan-insan yang SANGAT SANGAT SANGAT menyenangkan hati.




Okeh. Dah la. Tak jadi kerja pulak aset dok cerita kenapa saya suka, kenapa tidak and bla bla. Nak buat kerja pulak. Tapi nak cakap satu perkara lagi, yang tak menariknya, makanan dia memang banyak masalah. Telebih masin la, Pedas la sampai semua orang cirit birit. Saya yang cirit birit dari selasa hari tuh lagi-lagi la teruk effect dia. Hari nie dah baik sikit kot. Dah tak kentut memanjang dah. Hoho. Kalau tak.. errr. Sejam 18 kali kot. Haha. Dah la bau dia boleh buat orang pengsan lalu mati mengejut. Lepas kena komplain baru ok makanan dia. Ok tuh, macam angkut satu mangkuk puding yang enak masuk bilik, bungkus 14 keping roti telur yang sedap dalam tisu dan bawak naik ke bilik. Macam tak pernah jumpa roti telur jaa. Sebab sedap dia lain macam, so haruslah angkut masuk bilik. Telur pun kami angkut jugak. Buat telur separuh masak untuk makan malam-malam. ^_^

Tata. Mari jadi pelajar yang rajin.







Thursday, November 17, 2011

Makan angin. Lalalala


Angin. Ada apa dengan angin? Ada nyaman kalau ia menyapa ke muka. Terasa cool kalau di kenakan ke badan. Tapi kalau di letakkan dalam badan. Errrrrr. Nak muntah. Mual. Memulas. Ya, itu la yang sayarasa dan lalui sekarang. Aset sendawa. Kentut apatah lagi. Gamaknyaa, kalau la angin kentut tu boleh di isi dalam botol, mesti dah dapat penuh 4 botol kicap kipas udang kan. Nasib baik tiada bau. Hanya ada bunyi yang sangat boleh di banggakan di kalangan rakan serumah. kahkah. Ya, kadang-kadang kami suka lawan sapa kentut paling kuat. Nampak macam kurang tatasusila sebagai rakyat malaysia, tapi, rialitinya, itulah kami. Insan-insan yang akan dahagakan sesuatu yang mampu membuatkan hati gumbira, lalu keserabutan belajar pun berlalu pergi.

Okeh. Kembali ke cerita angin dan saya.

Tanya sama angin, napa masuk perut saya,
Nanti jawab angin, sapa suruh tak makan,
Tanya sama mulut apa sebab tak makan,
Nanti jawab mulut, tanyalah hati.
Hati nanti kata, engkau mana paham, aku rasa loya lagi nak melugai.
Kalau di sumbat jugak, kompem akan tekeluaq punyaa.
Nanti jadi muntah-muntah lalu otak pun lemahhh...

Itulah kisahnya. Macam tak masuk langsung kan lirik dan irama, bukan macam, rasanya MEMANG tak kena langsung. Kehkeh. What ever. Tapi sampai ke saat nie, semua rasa-rasa yang pelik itu masih bersarang di jiwa. Errrrrrrrr....

Dah cuba di minun 100Plus. Terus sendawa tak berhenti. Tapi, angin yang banyak lagi dalam perut sangat degil nak keluar. Ketegaq sungguh. Yang saya rasa la kan, bukan angin sebenarnya yang ada dalam badan saya nie, semua tu gas gas asid yang terhasil dari buah nenas. Sebab semalam ada google tetang kelebihan buah nenas. Dia cakap, nenas nie akan menghasilkan satu asid. Dan apabila saya menelan sebijik buah nenas secara alone-alone, tak semawa sapa dah, jadi haruslah menerima derita angin bermain-main aci ligan dalam perut. Paham!!!

Nenas yang lagi 3 bijik, yang tergolek-golek di dapur, yang macam agak kecut perut bila tengok, tobat tak mo makan dah BUAT SEMENTARA WAKTU nie, kena stop sat, dah saya bagi ke jiran sebelah. Beli dengan napsu yang tamak, last-last jadi lagu nie. Hahaha.

Okeh lah. Mata sudah memberi insyarat yang mana tangan harus berhenti menaip dan otak perlu stop berfikir, walopon kalau ikutkan hati nak cerita itu ini lagi. dah dah. Mari memberi kerehatan kepada semuanya. Selamat malam. Semoga di panjangkan Umur lagi. Semoga bertemu lagi di esok hari. Dan saya memohon maaf untuk segala-galanya.. Maafkan saya.. (Saya banyak buat salah kat orang, (mengatakan sesuatu dibelakang mereka yang mana kalau mereka dengar mereka tak suka dan kadang2 ada ayat yang mengguris hari orang) risau kalau mati, tak sempat nak mintak maaf. Sebab tu dosa mengumpat lebih besar dari berzina. Berzina boleh bertaubat bersungguh2 dan mintak ampun dari Tuhan, inyaAllah, Tuhan Maha Pengampun. Tapi bila Mengumpat : perlu bertaubat, mintak ampun dari Tuhan dan MINTAK AMPUN DARI ORANG YANG DI UMPATKAN, kalau bertaubat bersungguh2 macam mana skali pun, tapi orang itu tak ampunkan.. tak boleh buat apa jugak)





Sesungguhnya, makan angin itu adalah sesuatu perkara yang SANGAT BEST. Tapi bila tertelan angin yang banyak.. Errr.. 









PdanS : Esok nak pergi Bukit Beruang, Ayer Keroh Melaka. Ada kem apa tah. Tata..

Quote #5





I tell the boys and girls: “Allah has already written the names of your spouses for you, what you need to work on is your relationship with Allah s.w.t. He will send her/him to you when you’re ready. It is only a matter of time.” (Sheikh Mamdouh)






myTUMBLR





Wednesday, November 16, 2011

Quote #4






Jangan sekali kita nak orang nampak kita baik. Lebih baik hanya Allah tahu amalan kita..

-Prof Dr Muhaya-




Akan sentiasa ingat pesanan ini. Semoga tak lupa dan tak lalai.

Kadang-kadang orang cuba menjadi rakan yang paling baik.setia. jujur, tapi lupa nak menjadi semua itu untuk mak.ayah dan keluarga.

Kadang-kadang orang berusaha nak menjadi pekerja yang cemerlang, tapi lupa nak kejar status suami/isteri terbilang.

Kadang-kadang orang bangga bila jadi pakwe/makwe yang penyayang, tapi lupa untuk jaga hati teman-teman tersayang.

Melebihkan sesuatu di tempat yang bukan miliknya.





Quote #3



Kerana dirimu begitu berharga..

Jadi, tutuplah semua asetmu...

Salah satu musibah pada diri , apabila Allah cabut rasa 'malu'...

Merasa dipuja sekalipun berpakaian seperti telanjang







Something wrong somewhere.


Somewhere? Ya, sesuatu bahagian di badan. Di tengah-tengah badan atau lebih tepat lagi di perut.

Hep. i CB. CB mean. Errr. Cir*t Bi**t.

Dah telan picikiteon. Dah minum teh pekat. Dah penat ulang alik jamban. Dah letih sapu ubat.

Tapi rasa sakit tak hilang-hilang jugak.

Salah makan apa nie? Tak kan sebab obses dengan nenas jadi macam nie.

Makan nenas hari isnin lepas. Tapi hari nie baru sakit. Hurmm??

Tapi, jadual pemakanan memang agak bertaburan.

Makan ikut suka, campur itu ini.

Yang bergas. Yang berangin. Yang pahit. Yang masam. Yang pedas.

Semua di bantai mengikut napsu.

Hai perut, dulu tak sensitif macam nie pun.

What's wrong?

Jangan beselindung dalam diam.

Tak nak.

Semoga tidak ada apa-apa

Semoga baik baik saja.

Lepas tu mata pedih.

Kepala sakit.

Badan tak larat.

Macam nak demam.

Bukan NAK yang like "Saya nak saya deman"

Tak. Rasa macam perasaan akan demam.

Tapi semoga tak.

Tak nak.

Banyak benda nak di buat.

Okeh. Nak tidur awal sebab sekarang pesyen tidur awal.

10 sengah dah betang toto.

Mengantuk.

ok. tata.

Miss you!!!








Dari Hati




Banyak rasa yang hendak diekspresi

Banyak cerita yang hendak di kongsi

Tapi masa terbatas lagi mencemburui.

Membuat semua tertangguh dan tak terisi



Kesibukkan datang lagi.

Kepayahan juga sibuk menyelit.

Nasib ada kekuatan di hati.

Membisik sesuatu kata-kata dari langit.



Banyak kata bermain di minda

Banyak rasa tersimpan di jiwa

Semuanya tentang aku dan SI DIA

Mampukah dilaksana segala perintahNYA







Monday, November 14, 2011

Nenas dan Saya.

.


Semenjak dua menjak nie, napsu aku sangat membuak-buak pada nenas. Tatau kenapa. Lepas terbaca nenas dapat mengurangkan jerawat terus semangat nak makan nenas banyak-banyak. Padahal fakta tu tatau betul ke idoknyee.

2 minggu lepas aku pergi memborang 2 bijik nenas. Balik rumah sewa je aku terus buat jus. Kat rumah nie, 2 orang je penghuni yang makan nenas, yang lain, tak boleh makan sebab sakit, memang tak minat and isteri orang yang kena pantang nenas sebab plan nak mengandung. So, kesannye, beli banyak-banyak, tapi aku sorang je lah yang akan telannya. Member yang sorang lagi pulak, makan ikut mood je. 

Balik kampung hari tu pun aku mengidam nenas jugak. 1st day kat rumah dah beli nenas. Terus excited buat jus. Beberapa hari lepas raya, aku suruh Incik Ayah belikan, lepas dah beli, dengan rakusnya pergi potong-potong dan buat jus la. Apa lagi. Nak makan macam tu je nanti pedih lidah. Kalau buat jus kurang la sikit sakitnyaa.

Sekarang, aku dah balik Parit Raja. Seperti yang semua tahu, Johor merupakan pengeluar nenas yang  terbesar kat Malaysia nie. Kalau mai Parit Raja nie, kedai buah sangat  bersusun-susun tepi jalan. Buah nenas apa lagi, bersepah-sepah laa. So?? Aku apa lagi, bagaikan berada di heaven. Syoqqq gila kot. Balik library tadi memborang 3 bijik nenas. Sebijik dah selamat di buat jus dan jugak dah selamat masuk dalam perut aku. Minum sorang-sorang pulak tuh. Baguss!!!

Hari tu mak ayah menasihati aku secara berjemaah tentang nenas nie. Mereka cakap jangan selalu sangat makan. Tak elok untuk perut sebab dia tajam. Takut nanti jadi apa-apa. Tak nak dengar takut jadi yang bukan-bukan pulak, ye la, orang tua tua kan makan garam awal pada aku. So, tengah makan tadi aku teringat pesanan mereka. Terus dalam hati, Okeh nak google khasiat nenas jap lagi. Sangat perlu, takut jadi apa-apa pada diri sendiri sebab dasyat sangat sukanya niee.

Untuk sapa-sapa yang selalu pandang rendah seperti "Eleehhhh.. suka nenas pun nak heboh satu dunia ke, nenas jee ponnnn " Meh sini aku nak riak dan banggakan sikit tentang buah kegemaran aku sekarang nie. Hahaha.






FAKTA 1 (dipetik dari blog sapa tah)


Nama Saintifik: Bromeliaceae Comosus (tegeliat lidah nak sebut).

Sejarah: Sejenis tanaman tropika yg dipercayai berasal dari bahagian timur Amerika Selatan (loh, ye ke. ingatkan memang asal dari Malaysia and orang maysia je makan, dah nama buah-buahan tempatan ^_^), yang kemudiannya diperkenalkan oleh penjelajah Portugis & Sepanyol ke dlm koloni mereka di Asia, Afrika & Pasifik Selatan. Di negeri2 ini jugalah nanas terus ditanam sehingga kini

Faedah & Khasiat: Baik utk sistem penghadaman & pelawasan, sekaligus boleh mengekalkan berat badan ideal dan keseimbangan nurtrisi. Nanas juga dikatakan kaya dgn vitamin (C, B, B2, B3, B5 & B6), mineral, serat dan enzim (khususnya bromelain yg ada kaitan dgn penghadaman).

Cara Pengambilan: Utk keberkesanan yg lebih, nanas harus dimakan antara waktu makan tanpa mengambil makanan lain. Jika dimakan bersama makanan lain, kebaikan enzim dlm nanas akan terjejas.

Fakta Menarik: Tak payah makan ubat cacing kerana jus nanas dikatakan boleh membunuh cacing dlm usus (wahhhhh!!!)

Tidak Sesuai Untuk: Mereka2 yg menghidap kencing manis dan yg mempunyai tahap gula dlm darah yg rendah. Maklumlah nanas kan manis. Apa2 pun dptkan nasihat drpd doktor terlebih dahulu, jika hdk menggunakan nanas utk tujuan perubatan.





FAKTA 2 (nie dipetik dari wikipedia)


Khasiat

Nanas mengandungi khasiat vitamin A, B1 dan bromelain (digunakan untuk melembutkan daging). Ia juga mengadungi asid sitrik yang berkesan untuk menghilangkan lemak dan menguruskan badan.(wahhhhh!!!! saya sangat suka. Dah la berat macam agak kecelaruan sikit je angka dia. Harussss makan banyak-banyak la kalo ini macam!!!)

Buah nanas dimakan atau dibuat jus minuman untuk mencuci tubuh, melawaskan buang air kecil, merangsang penghadaman, sakit kerongkong, masalah hati dan demam kuning. Air nanas muda sesuai digunakan untuk rawatan pelbagai penyakit paru-paru dan membunuh cacing dalam perut. Nanas bagaimanapun tidak sesuai untuk ibu yang mengandung. Nanas dipercayai mampu boleh merawat barah. Dua molekul daripada nanas menunjukkan hasil yang baik bagi melawan pertumbuhan barah. Salah satu molekul yang dikenali sebagai CCS menghalang protin yang dikenali sebagai Ras dan satu lagi yang dikenali sebagai CCZ mengukuhkan sistem imuniti badan pesakit bagi melawan sel barah. Buah ini mempunyai kandungan vitamin A, B, dan C yang tinggi.

Batang dan buahnya pula boleh digunakan untuk melembutkan daging. Serabut nanas pula yang diperoleh dari daun nanas boleh dibuat kain yang berkualiti selalunya boleh didapati di Filipina dan Taipei. (aisyeeee, buat kain tuh.. Sapa yang nak bangga-bangga kain dia made in filipina, meh sini aku nak gelakkan sattt.. kahkahkah.. baju die dari daun nenass.. engkau adee??)

Jus nanas ini bukan sahaja merupakan minuman yang lazat tetapi juga dapat atasi masalah kekeringan di bahagian bibir dan di bahagian muka. Amalan minum jus nanas, juga berkesan untuk atasi masalah kencing tidak lawas. Enzim yang terdapar pada buah nanas boleh meredakan bengkak-bengkak, kuatkan daya tahan badan serta hapuskan fibrin yang boleh bawa sakit jantung dan strok. Selain itu buah ini juga melancarkan perjalanan haid serta berkesan dalam mengatasi masalah pencernaan, pundi kencing, cacing dan kelesuan tubuh badan. (Ya!! saya dengan jujurnya menyukai semua khasiat ini. Terima kasih TUHAN. ^_^)





FAKTA 3 (dari blog indo. Aku sikit-sikit saja ada paham. Manya manyaa lagi tarraa paham laa. Meh bokbuat paham je lah. hoho)

Beberapa Khasiat Buah Nanas Yang Telah Masak :
-Anti radang.
-Dapat mengurangi keluarnya asam lambung yang berlebihan (asam labung?? adoilaponn.. Mail Lambung tau la)
-Mengganggu pertumbuhan sel kanker,
-Bersifat dingin,
-Peluruh kencing (diuretik), (mesti di nak cakap dapat melawaskan air kencing. tapi kot bahas indo cakap peluruh. wau. hebatnya saya. dah boleh kawen dengan Pasha lah jikalo ini macam)
-Membersihkan jaringan kulit yang mati,
-Membantu pencernaan makanan di lambung(Mail lambung lagi. gue ngakk paham dongg)
-Menghambat penggumpalan trombosit.


Beberapa Penyakit Yang Dapat Disembuhkan Dengan Buah Nanas :

-Air perasan (Jus) Nanas: Cacingan, radang tenggorokan, Beri-beri, menurunkan berat badan, masalah pencernaan
-Daun Nanas (cuci bersih, ditumbuk halus, balurkan pada yang sakit): Untuk luka bakar, gatal dan bisul. (wahh!!! daun nenas yang orang dok buang tu sebenarnya berkhasiat. wahh!!)
-Ketombe: Sediakan 1/4 buah nanas masak. Kupas kulitnya, lalu parut, peras, dan saring. Tambahkan air perasan 1 buah jeruk nipis dan aduk sampai rata. Gunakan ramuan ini untuk menggosok kulit kepala yang berketombe. Lakukan malam sebelum tidur. Keesokan paginya rambut dikeramas. Lakukan 2-3 kali dalam seminggu.(kotembe tu apa ya? mari kita assume kelimomor je la. haha)
-Peradangan kulit: sediakan 1/2 buah nanas yang telah masak. Kupas kulitnya, lalu parut. Hasil parutannya dipakai untuk menggosok kulit yang bersisik dan mengelupas. Lakukan sekali sehari, malam sebelum tidur. Keesokan paginya baru dicuci bersih. Lakukan setiap hari.
-Sembelit: minum air perasan dari 3 buah nanas, namun pilihlah buah yang belum matang benar dan agak sedikit asam.


Efek Samping Dari Buah Nanas :

-Nanas muda berpotensi sebagai abortivum atau sejenis obat yang dapat menggugurkan kandungan. Karena itu, nanas dapat digunakan untuk melancarkan terlambat haid. Karena itu, perempuan hamil dilarang mengkonsumsi nanas muda.
-Memicu rematik. Di dalam saluran cerna, buah nanas terfermentasi menjadi alkohol. Ini bisa memicu kekambuhan rematik gout. Penderita rematik dan radang sendi dianjurkan untuk membatasi konsumsi nanas.
-Meningkatkan gula darah. Buah nanas masak mengandung kadar gula yang cukup tinggi. Jadi, bagi penderita diabetes, sebaiknya tidak mengonsumsi nanas secara berlebihan.
-Menimbulkan rasa gatal. Terkadang sehabis makan nanas segar, mulut dan lidah terasa gatal. Untuk menghindarinya, sebelum dimakan, rendamlah potongan buah nanas dengan air garam.




So? Apa lagi. Mari beralih arah kepada nenas!!!








PdanS : , Owh, patut la suka tart nenes secara sakan sekali. Rupa-rupanya nak ada jodoh dengan buah nenas pulak ke.. Huhu.. Boleh macam tu??