❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤


Menulis blog hanya untuk suka-suka. Menulis tentang kehidupan sehariannya yang sangat peribadi dengan harapan tiada siapa yang membaca. Baginya "Blog ku diari ku". Kadang-kadang suka memberi pandangan dan berkongsi sesuatu supaya Si Pembaca mendapat manfaat dan beliau beroleh ganjaran. Ditulis dengan hati, jadi, apa yang anda baca, itulah yang hatinya sedang katakan. Tiada paksaan untuk membaca, mengikuti mahupun mengStalk blog ini. Terima kasih kerana sudi bukak dan baca kisah hidup beliau.



❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Wednesday, August 10, 2011

Cakap cakap RAMADHAN.


1/3 Ramadhan sudah pun berlalu. Jadi? Bagaimana dengan diri kita? Hati kita? Ibadah kita? Mengumpat kita masih seperti biasa? Kemudian sedekah kita di takat mana? Al-Quran yang kita baca? Dah sampai page berapa? Terawih kita? Lompongnya dah banyak mana?

Ada perubahan tak pada semua-semua itu? Ataupun sama saja seperti bulan bulan yang lain? Sama-sama lah kita renungkan. Jika semuanya masih kurang, marilah kita berusaha mengejarnya. Hanya 2/3 saja lagi yang masih berbaki.




Rasulullah SAW bersabda: Sahur itu seluruhnya berkat, karena itu janganlah kamu meninggalkannya walaupun hanya dengan seteguk air, karena Allah dan malaikat-Nya memberi salawat kepada orang-orang yang makan pada waktu sahur. (H.R Ahmad)

Alhamdulillah, untuk puasa kali nie, saya belum terMiss lagi bersahur. Masih di kejutkan olehNya. Mungkin itulah perubahan yang tuhan beri untuk Ramadhan kali nie. Sebelum nie, bersahur saya boleh di bilang dengan jari saja sepanjang 30 hari berpuasa. Suruhan nie selalu di pandang sebelah mata saja. Bila dah terjuma hadis ini, semangat untuk bersahur jadi lagi meningkat. Okeh. Dah tak nak tinggal macam dulu-dulu lagi.






Sabda Rasulullah SAW.; ‘Tiga doa yang sangat mustajab, doa orang yang puasa, doa orang yang di zalimi dan orang yang musafir.’ (H.R Ahmad, Bukhari, Abu Dawud & Tirmidzi)

Doa kita tergolong dalam golongan doa yang mustajab!!! Bukan senang nak cari peluang macam nie. Jadi, bila dah di beri keistimewaan begini, marilah kita sama-sama memperbanyakkan doa kat Tuhan. Mohanlah sesungguh hati, InsyaAllah, akan di perkenankan olehNya.

Yang belum dapat kerja, mungkin boleh dipohon supaya di murahkan rezekinya. Yang masih belum bertemu jodohnya, mungkin boleh berdoa supaya tuhan bukakan pintu-pintu jodoh itu dan di pertemukan dengan rusuk kanannya ataupun Imamnya. Yang sedang mengalami kesukaran dalam tugas hariannya, mungkin boleh di pohon agar di permudahkan segala urusannya. Yang masih tersasar jauh dari Tuhan, mungkin boleh di pohan agar di beri petunjuk dan di tetapkan iman dalam hatinya.


p/s : Banyak yang nak dipohonkan. Salah satu: semoga dapat jodoh yang baik baik, yang dapat bimbing saya. Jom jom!! ^_^





Diriwayatkan daripada Abu Hurairah R.A daripada Rasulullah SAW bersabda: Maksudnya: ‘Segala amal kebajikan anak Adam itu dilipat-gandakan pahalanya kepada sepuluh hinggalah ke 700 kali ganda. Allah berfirman: ‘Kecuali puasa, sesungguhnya puasa itu adalah untuk-Ku dan Aku memberikan balasan (pahala) kepadanya, (kerana) dia(orang yang berpuasa) telah meninggalkan syahwat dan makan minumnya kerana Aku.’ (H.R Muslim)

700 kali ganda!!! Banyak tu. Bayangkan selalunya di bulan yang lain, kalau kita baca hanya satu ganjaran saja yang dapat. Tapi bila bulan ramadhan, 700 kali ganda!!! Macam kita baca Al-quran 700 kali !!! Mampukah kita nak baca 700 kali Al-Quran dalam satu hari?? Sangatlah tidak kan. Nak baca sepotong ayat dalam sehari pun susah, inikan pulak 700 kali.

Tapi di bulan ramadhan nie, tuhan nak bagi extravaganza pahala kat kita, bila kita baca sekali, pahalanya dapat macam kita dah baca 700 kali. Hebat bukan ganjaran nie. Jadi, jom jom. Lepas baca blog nie, kita pakat-pakat turn off komputer, jom kita turn on Al-Quran pulak. ^_^




Diriwayatkan daripada Abu Sa’id Al-Khudri R.A, aku mendengar Nabi SAW bersabda: Maksudnya: ‘Barangsiapa yang berpuasa sehari pada jalan Allah nescaya Allah akan menjauhkan mukanya dari api neraka (sejauh perjalanan) 70 tahun.’ (HR Bukhari)

Subhanallah.







Banya lagi hadis berkaitan Ramadhan SINI. Selamat membaca. ^_^




1 comment:

far said...

mokteh..sesungguhnya saya rindu nk solat berjemaah ngan mokteh dan kawan2 kita yg lain di dlm blk mokteh time diploma dulu...