❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤


Menulis blog hanya untuk suka-suka. Menulis tentang kehidupan sehariannya yang sangat peribadi dengan harapan tiada siapa yang membaca. Baginya "Blog ku diari ku". Kadang-kadang suka memberi pandangan dan berkongsi sesuatu supaya Si Pembaca mendapat manfaat dan beliau beroleh ganjaran. Ditulis dengan hati, jadi, apa yang anda baca, itulah yang hatinya sedang katakan. Tiada paksaan untuk membaca, mengikuti mahupun mengStalk blog ini. Terima kasih kerana sudi bukak dan baca kisah hidup beliau.



❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Thursday, April 28, 2011

Cukup ke 4 tu Abang oii???


Hep, lama tidak menyonteng di sini. Di pagi jumaat yang mulia nie mari kita menulis sesuatu yang mungkin menarik untuk masa depan, tapi buat masa nie sangat tak menarik. Okeh. Kita mulakan dengan sesuatu yang indah dulu. Kehkehkeh.


HAL 1

Indah? Indah ke? Semalam bermimpi yang indah-indah. Tapi memandangkan itu adalah mimpi, lalu indah itu menjadi Indah Water. Sekian.

Semoga mimpi itu.. mimpi itu.. akan menjadi kenyataan.. hurm.. tak nak lah.. saya nak mengharapkan sesuatu yang paling terbaik dari tuhan. Tak nak turutkan kata hati. Boleh??



HAL 2

Hal-hal belajar. Boleh skip ke hal yang berikutnye, sebab belajar saya bukan menjadi permasalahan hidup anda bukan. Tapi kalau nak menyibuk tau jugak, okeh. Saya mengalu-alukan penerusan anda!! ^_^

Kamu tahu, saya perlu memvaiva project untuk mengGrad kan saya pada 9.5 ini, hari isnin minggu depan dan depan. So, ada 1 minggu lebih lagi kan. Kemudian, segala report chapter 1-3 perlu di submit seminggu sebelum dat day. Mean saya kena hantar semua-semua tu pada hari Selasa ini. OK fine.

Semalam saya menjumpai SV saya. Setelah berdiskusi lebih 3 jam. Lalu tajuk yang saya usahakan buat lebih 2 bulan di ubah sikit. Okeh. Lalu akan ada perubahan pada objective yang mana akan effect yang lain-lain. Tak mengapa.

Kemudian pulak, tiba-tiba hati saya terdetik untuk mengubah method nya pulak. Hadoi. Kalau di ubah methodnya, lalu akan jadi 100% report saya akan berubah. Dan saya ada masa lebih kurang 4 hari untuk siapkannya dengan berkeadaan method yang saya nak buat tu saya belum memahaminya lagi. Belum di kaji lagi. Tapi saya rasa itu method yang terbaik untuk saya buat sebab tajuk yang saya pilih dah menjadi kebiasaan orang buat. Macam tak ada beza pun dengan orang lain. Mesti tak menarik hati panel dan tak menggembirakan hati SV saya. Dan kalau saya pilih method baru ini, hati SV saya memang sangat akan gembira sebab itu memang bidang dan kepakaran beliau.

Lalu, saya berharap, keputusan yang saya buat ini betul, even akan menserabutkan saya untuk seminggu dua ini. Tak mengapalah, saya percaya tuhan itu maha pengasih dan maha penyayang. Dia tetap akan tolong hambanya kan. Semoga Tuhan akan mempermudahkan segala hal-hal itu. Hurmmm.

Effect pada keserabutan di atas, saya rasa mungkin masa saya akan jadi tersangatlah padat untuk ke 9 Mei ini. Jadi, jadi, jadi, jadi, saya pun tatau apa akan terjadi. Saya tak nak berjanji apa-apa dengan mereka-mereka yang saya sayang. Tapi akan cuba buat yang terbaik semoga ada senggang-senggang masa yang boleh saya rehat dan tenangkan fikiran. Kalau tak ada pun, semoga saya ada keberanian untuk mencuri sedikit masa bagi membuat kamu tersenyum.



HAL 3

Owh. Kewangan sangat tak stabil. Sangat terjejas. If, saya tidak dapat menjoinkan apa-apa pelawaan kamu untuk bersuka ria, bukan bermakna saya sangat anti sosial, sangat pentingkan diri. Bukan. Buat masa sekarang setiap sen yang ada di tangan sangat bernilai. Saya tak boleh bazirkan untuk hal-hal berseronok-seronok sahaja.

Saya dah habis idea untuk mengarang ayat-ayat berbunga bagi dipersembahkan kepada Haji Ismail. Selalu sangat dah mintak. Sekarang menjadi semakin segan nak mintak selalu-selalu. Kena berjimat cermat pulak. Hurmmm..




HAL 4

Apa nie, aset tulis hal-hal sedih saja. Okeh. Jangan bimbang saya positif orangnya. Semua nie akan bisa menjadi baik-baik saja.

Saya akan terus menulis dan menulis sebab menulis meringankan beban di otak saya, menghilangkan sedikit stress saya.

Owh. Hal qulling. Macam semakin rancak je orang mengoder. Dah la tak cukup kaki tangan nie. Hadoi. Tapi ini pun saya akan buat jugak even saya macam akan ketandusan masa, terapi jiwa beb. Haha.

Saya dah tatau apa yang boleh di lawak jenaka kan sekarang nie. Sekarang nie susah sungguh untuk menulis sambil hati riang gumbira. Mungkin saya sedang menulis di mood yang serius.

Okeh lah, dah tak nak teruskan. Sekian.










Saturday, April 23, 2011

Maaf. Saya dah ada pengganti.


Hep. Mari menulis di pagi hari lagi. Macam best pulak menulis di kala otak fresh-fresh nie kan. Errr. Fresh ke sebenarnye? Hahaha. Fresh la sepatutnya, tapi bila otak dah di isi dengan pelbagai angka, pelbagai rumus yang mengelirukan, bermacam fahaman dan idologi sendiri, terus otak jadi macam tak keruan. Semacam nak muntah pun ada. Err. Otak pun pandai muntah-muntah kan sekarang. Hebat!!

Dah 2 hari memburung hantu kan diri. Malam sibuk dengan buku, siang pulak sibuk mengkadokan tidur. ^_^ Tak mengapalah. Sampai ahad nie jee. Lepas paper Statistic dah boleh hidup macam biasa. Sebab lepas hari isnin nie, paper calculation dah habis. Tinggal paper baca-baca jer. Ouch. i loikee. Boleh study sambil bermain-main. Study banyak-banyak pun kadang-kadang tak bebaloi jugak, sebab soalan yang keluar selalu tanya pendapat kita. So, waktu nie teori-teori yang di hapal memang tak berapa nak beguna, hanya kehebatan akal berfikir secara kreatif dan inovatif akan memberi kelebihan.

Okeh. Mari bercakap hal-hal menghiburkan hati pulak.

Hep, anda tahu, saya tiba-tiba macam tersuka JB laa. Okeh. Fine!!! Sila gelak sampai pengsan. Dah? Habis dah gelak?? Mesti ramai yang akan cakap Euuuwwwww. Minat Justin Bieber?? Eueeewwww lagi. Tapi wat everlah engkau nak cakap apa kan. Janji dalam hati sudah ada suka. Sudah ada penganti sesudah ZA ku sayang dan Ustaz Amirul ku mucuk-mucuk di rampas orang. Kahkah.

Bagus betul. Cepat sungguh ada pengganti kan.

Actually aku bukan minat pun JB nie, siap akan Euuwww lagi bila tengok peminat kipas mati dia. Apa dah habis artis ke nak minat. Hadoii. Tapi bila terlihat satu klip video kat Fb yang di post oleh sapa tah, tak hingat, aku jadi macam, Alahaiii... Sweet nye kamu bieber.. Baheknye kamuu... Okeh. Okeh. Tak caya? Meh sini saya bagi klip video itu. Cepat pi tekan butang main. Kompem lepas nie engkau akan jadi macam aku jugak. Hey, i berani potong kuku arr. Mesti engkau syoq punya!! Kahkahkah. Fine. Tak lawak. Dah, pi klik cepat. KAT SINI






Makin besar, makin bertambah gatang kan JB nie.. Kehkeh. Bila hati dah suka, yang jambu batu pun nampak cantik di hati. Kahkah. Eh, saya nak pergi tengok Never Say Never. Hari tuh dah usha-usah kat internet, panggung mana ada. Tapi kalau pergi pun mesti macam akan alone-alone saja. Hurm. Sungguh tak pecaya saya akan minat JB!!! Hadoi hadoi.


Okeh. Azan sudah berkumandang memandakan masuknya waktu Subuh. Jom shulat rakan-rakan ku sekalian. Lepas tu boleh hentam tidoq sampai ke petang. Huhu. Eh, eh, tak boleh sampai ke petang. Kena bangun before Melodi start. Mesti ada cerita Ustad Amirul ku sayang betunang. Ouch. Ouch...


Selamat Malam!!!!










PdanS : Nothing to say. Hidup akan di teruskan seperti biasa sambil menunggu keajaiban dari Tuhan.

Friday, April 22, 2011

Dalam bersahabat.


Jam di penjuru laptup menunjukkan 5.53 menet pagi. Subuh sudah masuk. Semayang jom!!!!!!

Okeh-okeh, sebelum bershulat mari menulis satu dua kata untuk pagi yang hening nie.

Exam mood sudah tiba. Jadi waktu tidur akan tidak menentu, yang pastinya time orang tidoq aku menjadi Sang Burung hantu dan bila orang sibuk jaga aku pulak kalut menghantu bawah selimut. Huhu. Biasalah adat menjadi student yang tidak bedisplin. Macam nie la jadual hidupnya.

Hurm, pagi-pagi cam gini kalau boleh pergi breakfast McD pun best jugak nie, tapi.. tapi.. tapi.. rakan yang bersekedudukan sekarang nie tidak mahu ke sana. Dah puas menggoda jom breakfast McD. Nak study jugak dia. Hadoi, kalau lah ada wanita kegemaran di sini, mesti dah ON dah. Mereka nie pantang je di ajak jalan. Tak payah cakap tempat, ajak je Jom keluar, terus HOKEHHH!!!! Thats why la kasih dan sayang saya pada mereka itu tak penah pudar, pandai saja melayan napsu ibu mengandung saya tuh ^_^

Bila bercakap tentang mereka-mereka itu, sungguh, hati kecil ini sangat merindui wajah-wajah keriangan itu. Setelah berjauhan dengan mereka-mereka ini belum ada lagi rakan-rakan yang boleh tandingi keBESTsan kalian. Itu memang di akui. Bukan mereka yang baru saya jumpa itu, semuanya tidak manis. Baik-baik belaka. Memang boleh di buat kawan, teman. Tapi untuk berjumpa seperti kalian memang susah.

Setiap kali berkawan dengan rakan-rakan baru di sini, mesti akan hati kecil terindu-rindu sama kalian, dan cuba bandingkan cara mereka dan kalian. Berbeda memang berbeda. Mereka ada cara dan kelebihan mereka sendiri, kalian pulak ada gaya masing-masing. Tapi, tak mengapalah. Saya terima. Tak menarik jugak kalau hidup di hidangkan dengan perkara-perkara indah saja. Perlu jugak menempuh benda-benda pelik, melihat perkara-perkara ajaib. Baru pengalaman dapat di cipta bukan. Baru la pengajaran dapat di peroleh.

Jadi, atas keREDHAan dari di hati ini, "Nur redha abang" , memberikan saya belajar banyak perkara baru setelah melihat orang-orang di sekeliling dan hidup bersama mereka.

Setelah hidup selama 24 tahun 4 bulan dan mempunyai pelbagai jenis rakan-rakan sepanjang tempoh bergelarnya peminjam nyawa dari Tuhan, saya nak buat beberapa kesimpulan. Dalam bersahabat nie :




Harus tidak ada istilah kawan makan kawan. Marilah makan McD, lagi enak berkrim.

Harus tidak menjadi talam yang mempunyai banyak muka.

Harus tidak mudah percaya atas kata-kata sebelah pihak dan terus menJudge manusia itu dengan cerita yang di dengar tanpa usul periksa.

Harus sayang pada semua rakan-rakan biarpun ada perkara buruk yang mereka lakukan terhadap kita. Kadang-kadang dengan mengignorekan semua perbuatan buruk, memberi layanan seperti biasa/baik kepada mereka, akan buat mereka jadi malu dengan tidak tanduk buruk yang telah mereka buat pada kita. Bila yang buruk di layan dengan yang baik pasti ada persaan malu yang tinggi di situ. Jadi bila perasaan segan itu timbul, maka adalah kesedaran bagi pihak yang bersalah itu. Selesailah semua masalah.

Harus tidak ada buruk sangka terhadap rakan-rakan kita.

Harus berkawan dengan niat bukan atas kekayaannya, kecantikkannya, kepopularannya atau sebab-sebab kepentingan peribadi.

Harus menjadi seorang yang pemaaf dan cubalah untuk melupakan worst things itu.

Harus berkawan dengan semua orang, bukan yang menjadi kegemaran kita saja.





Memang sedap menegur, sedap memberi nasihat, tapi kadang-kadang penulis pun bukan sahabat yang baik. Sometime terbuat jugak perkara-perkara di atas, termengumpat jugak di belakang rakan-rakan. Tapi akan cuba di kurangkan. Taknak makan daging sendiri. Cukup-cukuplah dosa aurat saya, dosa termiss solat saya, dan banyak lagi dosa yang dalam tidak sedar.


Ada beberapa kata-kata indah yang saya suka :





Whatever you give to life, it give you back. Do not hate anybody. The hatred which comes out from you will someday comeback to you. Love others. And Love will comeback to you.


Bak kata pepatah, berkawanlah dengan si penjual minyak wangi, walaupun tidak membeli tetapi dapat juga harumnya. Jika berkawan dengan si tukang besi, sudah pasti baju kotor dan buruk pun kita dapat.





Rindu wanita ini.















PdanS: Ashraf Muslim yang kacak dan sungguh penggoda hati saya akan bertunang hari nie. Dengan wanita yang bukan di kalangan artis pulak tuh. Tapi bereducated, bakal Doktor, perempuan biasa yang bertudung. Kagum dengan pilihan beliau. Lepas sorang, sorang nak bertunang. Semalam cerita si ZA nak bertunang, harinie Ashraf Muslim pulak. Hadoi. Jangan esok keluar paper kata Justin Bieber nak engaged jugak sudah laaa. [errrr..kantoi peminat kipas mati JB!!! haha]


Thursday, April 21, 2011

Buat semua yang bernama PENULIS



Buat semua penulis, khususnya WARTAWAN akhbar, penulis majalah, pemilik blog, web & yg sepertinya. SEDARI & KETAHUI bahawa TULISAN/LAPORAN anda boleh menambah jutaan dosa, gaji HARAM & murka Allah bila sengaja MENCIPTA CERITA X BENAR @ kajian x berhati2. Boleh menambah PAHALA berjuta2, apabila tulisanmu membawa manfaat baik kpd manusia. Justeru, pilihan ditangan masing-masing. [ Zaharuddin.net, 2011]




Kata-kata dari Ustaz ini buat saya terfikir, dah bertahun saya menulis dalam blog Si Merah nie, agak-agak berapa kerat je lah entry yang dapat beri ilmu bermanfaat pada pembaca, berapa peranggan saja la isi-isi yang berfaedah yang saya tulis kepada semua. Hurmm. Ada, memang ada, tapi mungkin boleh dikira dengan jari saja kan. Entry dalam blog nie lebih kepada cerita kehidupan saya, mungkin sebab tu la kurangnya penulisan yang bermanfaat. Tak mengapalah, mungkin lepas nie boleh selitkan dengan entry-entry yang berfaedah pulak. Aset hal-hal dunia saja.


Lagi membuatkan minda saya berfikir, hati saya gelisah, agak-agak ade tak entry-entry yang mencipta perkara yang tidak benar ataupun fitnah ataupun umpat mengumpat [errrr.. macam ada jeee ^_^]. Hurmm.? Macam mana kalau ada orang baca, kemudian percaya. Dan macam mana pulak kalau semakin hari semakin bertambah ramai yang baca dan percaya? Ye la. Setiap entry yang kita post akan di publishkan sampai bila-bila. Mungkin tak ada orang yang rajin nak belek entry lama-lama kita. Tapi orang yang menggoogle dan kemudian tersesat ke entry tersebut. Lantas membaca dan terus percaya. Macam mana tuh? Semakin hari semakin bertambah la dosa kita walaupun kejahatan yang di buat cuma sekali saja. Hurm. Mari renungkan bersama-sama.


Lepas nie kalau nak tulis, memang sangat kena berhati-hati sebab yang baca bukan hanya kita seorang, seluruh dunia lihat. Seluruh dunia akan baca. Kalau isi yang kita berikan itu berfaedah, maka, tak putus-putus la pahala yang akan kita peroleh sehingga hari mendatang. Tapi, kalau cerita yang di sampaikan itu buruk? berbentuk fitnah? mengumpat? maka, setiap hari bertambah-tambah la dosa yang kita dapat. Kan? Pilihan terletak pada tangan kita. Jadi, pilihlah mengikut akal, bukan nafsu.


Atas kesedaran yang ada pada malam nie. Ada beberapa kata-kata hikmah yang saya suka dan ingin saya kongsikan dengan kalian semua. Maknanya sangat mendalam jika kita cuba fahami.





~~~~~~~~~~~~~~~~~~




Orang yang bahagia itu akan selalu menyediakan waktu untuk membaca kerana membaca itu sumber hikmah, menyediakan waktu tertawa kerana tertawa itu muziknya jiwa, menyediakan waktu untuk berfikir kerana berfikir itu pokok kemajuan, menyediakan waktu untuk beramal kerana beramal itu pangkal kejayaan, menyediakan waktu untuk bersenda kerana bersenda itu akan membuat muda selalu dan menyediakan waktu beribadat kerana beribadat itu adalah ibu dari segala ketenangan jiwa.


Kata-kata itu sebenarnya tidak mempunyai makna untuk menjelaskan perasaan. Manusia boleh membentuk seribu kata-kata, seribu bahasa. Tapi kata-kata bukan bukti unggulnya perasaan.

Cintaku kepada Tuhan kerana aku adalah ciptaan-Nya. Cintaku terhadap seseorang itu adalah kerana perasaan yang dicipta-Nya

Hindarilah diri dari menjadi manusia yang suka berpuak puak dan berpecah pecah. Contohilah resam semut bila bertemu seakan bersalam dan suka bekerja sama di antara satu sama lain.

Mengapa manusia gemar mencetuskan pertelingkahan sedangkan manusia itu sendiri dilahirkan adalah dari hasil sebuah kemesraan

Siapa yang banyak bicara, banyak pula salahnya; siapa yang banyak salah, hilanglah harga dirinya; siapa yang hilang harga dirinya, bererti dia tidak warak; sedangkan orang yang tidak warak itu bererti hatinya mati. (Saidina Ali Abu Talib)

Setiap mata yang tertutup belum bererti ia tidur. Setiap mata terbuka belum bererti ia melihat.

Orang yang bahagia itu akan selalu menyediakan waktu untuk membaca kerana membaca itu sumber hikmah menyediakan waktu tertawa kerana tertawa itu muziknya jiwa, menyediakan waktu untuk berfikir kerana berfikir itu pokok kemajuan, menyediakan waktu untuk beramal kerana beramal itu pangkal kejayaan, menyediakan waktu untuk bersenda kerana bersenda itu akan membuat muda selalu dan menyediakan waktu beribadat kerana beribadat itu adalah ibudari segala ketenangan jiwa.

Jika kejahatan di balas kejahatan, maka itu adalah dendam. Jika kebaikan dibalas kebaikan itu adalah perkara biasa. Jika kebaikan dibalas kejahatan, itu adalah zalim. Tapi jika kejahatan dibalas kebaikan, itu adalah mulia dan terpuji."




~~~~~~~~~~~~~~~~~~












PdanS : Sharing is loving. Sharing is caring. Sampaikan walau sepatah.


Kotornya hati mereka.


Antara tanda seorang itu berhati 'kotor' atau sedang ditipu oleh perangkap SYAITAN adalah, apabila dia melihat, mendengar atau membaca seseorang berkongsi nasihat, tazkirah & inti yang baik dengan yg lain, DIA AKAN MULA MENYERANG si penasihat dgn plbgai tuduhan buruk, atau berkata 'dia pun pernah buat juga' & ungkit apa2 kelemahan individu penasihat yg silam atau dgn fitnah. Hati-hatilah...[Zaharuddin.net, 2011]





Lepas baca status yang di postkan oleh Ustaz Zaharuddin nie, sungguh membuat aku terfikir betapa ramainya manusia seperti yang di gambarkan [kadang-kadang penulis pun tak terkecuali] kat dunia nie.

Banyak. Sangat banyak. Susah sangat untuk terima teguran orang lain, even teguran itu ke arah ke baikan. Alasannya yang mudah saja, "Eleh nak nasihat aku konon, dia pun 2 x 5. Lebih teruk lagi ada"

Ya Allah, kadang-kadang pandangan/nasihat orang itu betul. Sesiapa pun beliau, sejahat mana pun beliau, seburuk mana pun dia, selagi nasihat/pandangan itu adalah ke arah kebaikan, tak salah kan kita ikut. Apa kata, jangan tahu membangkang saja. Buang ego kamu tu.



Kadang-kadang ada jugak yang boleh menerimanya. Tapi dalam hati tetap ada prasangka buruk,
"Eleh nak menunjukkan kat orang la tuh yang dia konon warak"

Hadoi yai. Tak boleh ke bersangka baik. Susah sangat ke??? Hurmmm.




Tu lah manusia, kita buat baik sikit pun dah nak mengata. Kalau buat jahat apatah lagi, sampai 7 keturunan tak habis di mengumpatnyeee kan. Semoga kita semua bukan di kalangan manusia yang behati "Kotor" itu.

Penulis bukanlah di kalangan mereka-mereka yang terpilih. Mereka-mereka yang suci. Masih jahil lagi dalam hal-hal agama. Mungkin boleh dikatakan sedang dalam proses membersihkan hati. Tapi biasa lah manusia, hatinya memang sentiasa berbolak baik. Mungkin malam nie baik, esok, kembali ke tabiat asal, kembali lalai kepada yang Satu. Harapnya, tuhan akan menetapkan iman dalam dada kita semua dan berdoalah semoga tidak terpesong lagi dengan hasutan Syaitan yang di rejam itu. Aminnn.












PdanS : Sharing is loving. Sampai kan walau sepatah. Sekian.

Tuesday, April 19, 2011

Celcom berukband sekat Facebook?


Elehh hari tu kemain belagak lagi, Boleh hidup tanpa Facebook laa. Tak kesah Facebook nak kena tutup ke, block ke. Nak delete Facebook la konon.. Elehhh..

Pagi nie? Bila Facebook tak boleh bukak tapi lain-lain page boleh masuk, siap TiubAwak laju je loading dia, tak ada sangkut-sangkut, kenapa engkau perlu Gelabah semacam je . Siap call Celcom Careline lagi. Lepas tu uninstall Mozilla, Google Chrome dan install balik. Nasib baek belum format laptop. Tu memang menggila laa. Kahkahkah. Tau pun hidup jadi terumbang ambing bila wajah Facebook tidak dapat di tatap untuk sehari. Kahkahkah lagi.

Hasil panggilan yang di buat besama Abang Celcom yang bagus layanan dia tadi, memang betul, Facebook, Maybank2u dan beberapa lagi page yang glemer-glemer nie tak boleh bukak pagi nie. Dia cakap ada problem sikit dan masalah nie akan berahir selepas 12 tengah hari nie. Owh. Ok. Saya akan sabar menunggu. Kalau tak boleh bukak jugak, kita bakooo je office Celcom, kitaa bakooo, bakooooo.. ^_^










PdanS : Esok dah kena balik Parit Raja??? errrrr.. Tak mooo.. Mesti hidup menjadi tidak serunuk lagi dan penuh dengan emosi yang tidak menarik.. Exam.. Kena sekulah... Test.. PS.. Viva.. Owh noooo..



Monday, April 18, 2011

Hadoi, perlu ke saya stress?? perlu ke??



Maktehhhhhh, nak makan!!!!!!!

Pergi ambik roti atas meja tuh.




Maktehhhhhh, Husna lapar!!!!!!

Sat sat, sikit lagi [sambil sibuk balas komen di FB]




Maktehhhh, masak la nasik..

Sat sat [sambil update blog]

Alaaaa, dah banyak kali sattttt..

^_^




Maktehh, aset aset makteh je yang main komputer. Husna la pulak.

Hey, nie komputer makteh hokeh, bukan komputer husna.





Maktehhhhh, kakak pukul adik !!!!!!

Husna!!!!! Nanti makteh tak nak bawak Husna pergi kedai





Maktehhhhh kakak tak bagi pinjam pemadamm!!!

Husnaa.. [sambil mata bulat menjegey]





Uwaaaaaaa.. Makteh.. Adik gigit Husnaa!!!

Syimahhhhh!!!!! [sambil tangan laju menyambar hanger]







KESIMPULANNYA : Budak-budak comel ini sangat membuat jiwa saya berkecamuk. Bila tak ada sunyi, bila dah balik aku pulak yang fening.













Sunday, April 17, 2011

Saya tengok SENJAKALA??



Eh, kejap-kejap, jangan euuuwww lagi. Baca entry nie sampai habis dulu, lepas tu baru buat keputusan nak euwwww atau ueckkkk. Boleh? ^_^




Photobucket



Senjalaka? Cerita apa tuh?

Alaaa cerita hantu yang tengah tayang sekarang nie kat panggung?

Sumpah aku tak minat.

Cita hantu melayu? Tak tengok ke?

Uish. Lagi lagi sangat tak ada napsu. Cerita tah apa-apa. Nampak sangat menipunye kalau part-part ustaz nak belawan dengan hantu. Apa ingat saya budak jajah 2 yang sedang menonton attromen ke? Hadoi.


Pendek kata aku tak suka tengok cerita hantu-hantu nie. Atau penjelasan yang lebih jelas lagi bersuluh, aku memang kureng berminat dengan movie or wayang-wayang nie. Saya bukan jenis kaki movie. Kaki tidor bila mobie di pasang yer laa. Kalau tengok tuh, mesti ada sebab-sebab yang tertentu like: kawan semua tengok, so tak kan nak lepak sorang-sorang kat suping komplex, Cerita dia memang di gembar gemburkan best di pelusuk FB, lagi? ada PAKWEHENSEMGILABOLEHTERBABASIMANKALAUJUMPAFACETOFACE sedang belakon filem tuh.

Ya, merujuk kepada sebab yang terahir di atas, punca sebenar saya boleh tersamsul pergi tengok wayang harinie adalah Zahril Adzim pujaan hati saya belakon!!! Kalau dia tak belakon dalam filem senjalaka tu, sumpah aku tak pergi tengok. Semua nie sebab mahu menatap wajah ZA saya jah. Serius weh, sampai waktu nak beli tiket pun masih blur blur lagi tajuk cerita yang nak di tengok. Yang tau, nak tengok filem yang ada ZA belakon. Tapi tajuk cerita dia apa pun tatau. Sweet sungguh la saya nie ^_^

Lepas tu bila dah masuk panggung, baru nampak nama-nama pelakon dah suka tahap extreme- gila-gila dah. Nak nak bila tang nama ZAHIRIL ADZIM keluar. Errr. Terus dalam hati ada taman, even nama ja yang tubik bukan muka lagi, dah meroyan semacam jeer.

Bila dah muka dia terpampang tak payah cerita laa, memang senyum aku tak boleh nak stop, macam kerang busuk jer rase. Biar la muka dia time tu tengah jadi hantu ke, tengah berlawan dengan hantu ke, tengah membuat upacara menyerahkan saka dia ke LJ sambil puja-puja hantu ke, tak kesah laa, aku still nak tengok sambil mulit dok tekumit-kumit cakap "Alaaaaaa hensem nyeee... alaaaa.. sweetnyee" Tak paham kenapa bila jadi hantu pun kena sweet jugak di mata saya. Hadoiyaiii..

Lepas tu tangan sebok dok cubit-cubit plus tampar-tampar kawan sebelah tanda excited yang tersangat sangat. Nasib baik kanan kiri tak ada orang. Kalau tak memang memalukan jer. Haha. Eh, tapi memang tak ada orang pun yang tengok, boleh bilang bape kerat. Aku rasa yang tengok tu pun spesis-spesis aku gak. Kalau bukan ZA yang belakon kompen derang pun tak hengin nak tengok kan. Tapi tak dengar la pulak bunyi puji memuji ZA hensem segala bagai sambil tampar-tampar rakan sebelah. Aku sorang je ke yang buat macam tuh? ^_^

Tapi watak dia dalam filem nie aku tak berapa suka sangat. Watak lelaki psycho yang nerd nerd dan slow gitu. Cakap sikit nak garu telinga, cakap sikit nak garu telinga. Tapi tak mengapalah tetap comel di hati saya. Kahkahkah. Jadi lelaki normal untuk berapa babak je, tu pun dah nak last. Time saka dah keluar dari badan dia. Baru laaa boleh tengok dia belakon sambil bersahaja dan cool cool cool di mata saya. ^_^

Okeh kesimpulan untuk cerita nie, hurmmm.. hurmmmm.. not bad laa dan tak good jugak. Jalan cerita biasa je, dah boleh agak apa akan jadi. Filem hantu yang tak seram. Filem hantu yang biasa-biasa je. Sekian.

Eh, eh, tak sekian lagi. Tadi aku online kat FB, lepas tu terpandang status ZA seperti tertera di bawah nie.


Photobucket


Alaaaaaa... serius shit shit shit shit shit shitttttt nak tengok lagi Senjalaka nie bersama-sama ZA techenta. Tapi rakan yang minat ZA ada di Mukah. Sangat jahoh. Yang ada dekat Shah Alam kerja la pulloks dat day. Alaaaaaaaa. Pelis laa, sapa nak teman saya tengok Senjakala sila bagi tau. SAYA BELANJA!!!



Photobucket
TQ Puan Dayah kerna membelanja saya macam macam macam semalam. Sungguh terharu biru. Dia dah canggeh sekarang nie, dah ada jump suit menarik tertarik kau memang debom!! Perhh. Boleh masuk geng Scarflets kelolaan Cik Epal. Dengki saya tau. Pinjam bules nanti??



Photobucket
Muka belengas saya setelah jerawat batu di tarah dan di sesucikan dengan Picasa.Tapi kembung-kembung di pipi tak dapat nak di slimkan laa. Errrrr.










PdanS : Beginilah saya kalau dah tersuka lalu akan jadi terobses secara mati-matian. Tak kira la dalam bentuk apa sekali pun, orang, makanan, alatan tangan, pakaian or apa-apa saja. Hadoi. Tak baek untuk baby dalam kandungan la sayang...

Hidup berAnak kecil.


Mula-mula aku sampai Sungai Buluh nie, Husna asyik tanya jer,


"Bila Makteh nak balik, bila Makteh nak balik."


Bila dah tahu aku nak balik lambat lagi terus cup siap-siap,


"Nanti balik sekolah Makteh amek Husna tau, nak balik dengan Makteh, husna tak nak duduk Taska sampai petang"


Nak jugak makteh dia ambikkan, mak dia langsung dah tabeguna. Hahaha.



Tapi hari nie? Sebelum Mak Husna pergi mengajar, beliau masuk bilik aku dulu.


"Nie, Husna tak pi sekolah tau, tadi dia muntah-muntah, hang jaga dia n blablablablabla"


Aku pun tengah mamai-mamai malas la nak layan sangat pesanan tuh, jawab OK jer.



Makteh dia memang rosak akhlak sikit kalau bab-bab bangun tidur, tambah-tambah rumah tak ada orang. Jadi, sekarang baru la nak tersedar dari lena, tengok-tengok ada Si Husna tepi aku. Aikkk, bila dia masuk pun tatau laa.. ^_^

Dah sedar, tapi malas gila nak bangun, nak golek-golek jejap sambil on kan lappy keti kepala nie ^_^. Tiba-tiba tengok Budak deman nie bangun pergi dapur, amek gelas dan isi air masak. Alahaiii. Siannya.


"Husna Lapar ke???"


Dengan muka tak larat, dia pun menganggukan kepala sambil bejalan masuk kebilik aku balik.

Alahaiiii.. Kasihannya anak kecil saya nie. Terasa besalahnyee pada kamu. Okeh. Sat sat. Makteh bangun masakkan apa-apa untuk Husna.

Tata.









PdanS : Hadoi.. begemana nak jadi ibu yang mithali tunggak negara makmur aman damai nie. Hadi hadoi hadoiii.. ^_^

Saturday, April 16, 2011

Jerawat yang membelengaskan muka.


Sekarang rasa macam BAD MOOD. Dunno why. Even di rumah kakak ku taman surga ku, tapi hati tetiba rasa tak best. Tak best sebab banyak. Tapi yang utamanyaaa...

KENAPA MESTI LUPA ITU INI.
Banyak barang yang tak bawak ke Sungai Buluh nie. Hurm. Menci menci. Kenapa mesti nyanyuksss. Charger henpon lupa. Charger camera lupa. Ubat lupa. Tonner untuk muka lupa. Krim jerawat lupa. Dah laa sekarang nie jerawat macam rajin sungguh menghulurkan salam perkenalan menerusi pipi mengelebeh saya nie. Lalu, muka yang sedikit suci dahulunya sudah di cemari dengan nanah-nanah hijau. Errr.. pelis laaa. Jangan la macam nie, saya bules stress tau. Stresss stresss!! Memang sangat stress bila tengok jerawat kembali hidup segar dan cergas di atas muka.

Jadi tak salah kan kalau saya perlu bad mood untuk perkara-perkara yang di lupai itu. Sebab semua tu mengakibatkan kadar tumbesaran jerawat saya semakin meningkat. Hadoiyai.

Tadi kakak cantik mengajak saya ke Selayang, ada kerja yang perlu di bereskan. Lepas tu mungkin pergi berjalan-jalan melihat alam sekejap. Tapi, yang ajaibnya tetiba aku kena jadi kurang benapsu dengan semua pelawaan itu. Semua aktibiti mengukur shopping complex itu, Tah la. Malas gila kot nak keluar. Alasannye, tak cuci muka lagi. Kalau nak keluar kena cuci muka sebab muka terasa sangat-sangat belengas gila. Errr.

So, sekarang nie mengAlone-alone kan diri di rumah saja. Tatau nak buat apa. Upadate blog. Tulis blog pun sambil dalam otak kosong. Minda tersekat dek emosi yang kurang setabil. Semuanya berpunca dari JERAWAT. Hey, tolong bertanggung jawab!!!!









Tuesday, April 12, 2011

Hari tanpa buku.



Helo helo helooooo. Malam nie boleh menulis dengan jiwa yang tenang dan hati yang sangat gumbira. Hoyeay!!!! Hep, saya takmo bercakap lagi hal-hal PS or wat ever kerja sekulah yang menserabutkan tuh. Malam nie adalah malam tanpa bahan-bahan berilmiah.

Bila masa berjalan dengan pantas tanpa menoleh ke belakang, diri pulak sibuk memikirkan apakah yang perlu di kerjain?? Melihat jam di dinding. Wau! 9 malam!! Asmara 2!! Hoyeay!!

Sambil menonton tangan sibuk berQuilling. Dah lama hobi itu tak di kerjain. Malam nie memang balun puas-puas. Ya, membalun membuat quilling sampai pukul 2.30 pagi. Wow. Memang hebat lah saya. Macam bukan seorang student yang ambik PS sem ini.










So, malam nie i dapat 9 kad yang tatau untuk di beri pada siapa. Buat secara syoq-syoq saja. Tak ada arah tuju. Haha. Sesapa rasa nak tempah untuk buat quilled kad, jangan la segan-segan untuk email saya deh. Ok. Untuk besday ke? Gewe ke? Konvo ke? Wedding ke? Jemputan kawen/tunang ke? InsyaAllah, saya akan cuba untuk buat. Huhu. Mentang-mentang la akan cuti panjang. Best je memberi kata janji-janji manis muu. Memang menariklah. ^_^


Best buat quilling nie. Sangat memberi kepuasan bila dah jadi. Nak-nak bile tengok ada bentuk baru yang orang buat, bentuk-bentuk tu pulak memang cun melecun habis la, terus hati akan tidak tenteram selagi tak dapat try buat. Nasib baik la hari nie hari berehat sedunia. Hari tanpa bahan-bahan ilmiah. Hanya tidur dan menonton tb saja. Ow-Yeay.


Okeh. Sampai di sini saja. Nanti bersambung lagi. Tata anda!!











Monday, April 11, 2011

Dalam hati ada debar.



Hep anda.

Uit. Dalam hati ada debar yang tak terkata. Ada cuak yang bersungguh-sungguh. Errr. Dunnow why. Hadoi. Sungguh tak suka rasa ini. Semoga baik-baik saja kan.

Saya baru je mengselesaikan hal-hal PS saya. Semalam tidur di kala jam 4 sengah pagi dan pagi nie pulak bangun seawal 8 sengah pagi demi sesuap PS. Sekarang 10.18 menet pagi baru siap setelah mengpontengkan kelas jam 8 pagi. Maaf je Incik Techno, saya terpaksa. Kalau tak, tak siap la PS saya, tak boleh la anto ke Incik SV petang nie untuk di semak. Dah la hari Jumaat nie kena hantar ke Panel sebab Selasa minggu depan sudah perlu Viva. Hadoi. Mungkin hal-hal ini mengcuakkan saya kot.

Lagi? Hurmm. Tah la, tatau nak tulis apa dah selain hal-hal PS nie, haha. Semalam tengok kereta Viva pun tersebut "Kereta Vaiva". Kesan menulis PS secara bersungguh-sungguh nie. Saya pun amat kagum dengan kerajinan yang menampakkan dalam diri. Serius weh, sekarang, tiada lagi masa-masa berlagha, masa-masa menempek di FB, mana-masa mengukur saiz BP mall. Berehat pun mungkin untuk tidur sepuluh, dua puluh menet. Tu pun sebelum mata terpejam buku Penyelidikan tetap melekat di tangan. Belek-belek apa yang patut yang boleh buat mata terus kelepukkk tutupppp ^_^


Enrty sekarang pun menjadi pendek saja. Okeh. Mau ke kelas 11 pagi. Tata.





Sunday, April 10, 2011

Betunang dan 25.


Hep. Semalam tidur saya di buai mimpi. Mimpi indah ke? Tah la. Tapi yang pasti mimpi itu berkisarkan, aku di pinang orang. Kahkahkahkah. Sila gelak. Macam tak boleh belah je kan mimpi semalam itu. Hahaha. Jelas kelihatan dan masih terngiang-ngiang lagi di minda bentuk baju betunang yang di pakai, wajah mak mentua, orang ramai. Dan wajah Incik Tunang? O Mai Goshhh. Dah lupa pulak muka Incik Tunang. Macam mana nak tawen tawen nie. Hadoiyaiii.


Bila bangun pagi, tersedar dan terus terfikir. Aku dah 25. Ya 25 tahun. Alam itu sememangnya semakin hari semakin hampir. Tapi aku? Semakin hari semakin cuba menjauhi. Hurm. Kenapa mesti lari kan? Selalu sangat menidakkan tentang rasa itu. Dah. Tak nak cakap lagi. Titik.









Saturday, April 9, 2011

Baby dalam perut buat hal lagi. Errrrr..



Hep anda. Dalam perut ada lapar la. Errrr. Dalam hati ada bubur. Bubur chacha pulak tuh. Owh, nooooo. Saya dah mula mengidam. Eh, bukan-bukan. Perut yang tak ada baby 3 bulan dah mula mintak yang bukan-bukan. Alalalalaa... Comel sungguh laaaa. Bakooo kang.






Serius shit, jap lagi aku kena keluar cari sesuap santan untuk di kerjakan di dapur. Eh, jugak sesuap cha cha cha cha cha cha yang sudah kering tinggal nak rebus jer.. Ow-yeay.


Saya memang spesis yang jenis ini. If perut cakap nak makan itu, akan ku usaha sampai ke lubang cacing mencarinya. Biarla terpaksa meredah hujan panas. Hamba perut sungguh kan. Hadoi. Tak bagus untuk kesihatan la sayang.


Okeh. okeh. Mahu keluar ke kedai dah nie. tata.








Friday, April 8, 2011

3 only.



Hep anda. Selamat berhujung minggu. Selamat bangun secara lewat-lewat. Selamat bangun pagi untuk sejam, lepas tu, sambung tidur balik [macam kenal je sape.kahkah]


Hal 1

Weekend nie sangatlah saya berharap agar akhlak tidak menjadi rosak lagi seperti hari-hari biasa. Susah sungguh untuk stick dengan kerja sekulah saya. Asal bukak laptup mesti nak bukak FB, lepas tu mula la, buat kerja 3 menet, jalan-jalan kat FB 3ploh menet. Hey, tak fair la macam nie. Mana boleh ada unsur-unsur pilih kasih.

So, jalan penyelesaiannya mudah saja. Seperti biasa, mari mengDeactivekan akaun kejap. Tapi serius la, memang menjadi kalau aku deactivekan FB nie. Kerja sekulah pun akan di beri tumpuan yang sepenuhnya.



Hal 2

Kadang-kadang saya tak suka dengan apa yang saya rasa. Rasa saya tak perlulah dirasa oleh kamu. Cukup untuk saya kabarkan saya punya rasa yang baik untuk kesihatan tapi saya tak suka. Haha. Manusia jenis apakah ini. Yang baek untuk kesihatan pun tidak disukainya. Hadoi.



Hal 3

Hep. 18 or 19 nie saya perlu membentang proposal PS saya. PS stand for Project Sarjana. Like FYP, PSM or bermacam-macam lagi nama yang di beri waktu degree dulu-dulu. Dalam hati sungguh ada cuak yang bersarang. Cuak sebab tak siap lagi chapter 1-3. Buat sambil berperasaan syoq sendiri memang tak molek kan. Tapi itulah saya. Semoga sisa-sisa waktu yang tinggal nie saya boleh fokus betul-betul dengan apa yang saya nak buat. Risau weh. Hurmm.

Dan kamu sebagai reader blog ini, marilah kita sama-sama berdoa agak kesejahteraan presentation saya di tahap yang sangat baik dan saya jodoh saya dengan PS1 sampai sem ini saja. Nak di jodohkan dengan PS2 pulak.








Okeh. Itu saja. Saya ada report yang perlu di siapkan. tata anda.






Malam indah bersama Fahrim Ahmad. Wow!! Kontorvesi nie.



Sudah ke jam 2.17 menet malam. Dalam mata sudah tentu ada mengantuk. Dalam hati? ofkos ada katil. Hadoi. Sat-sat nak tulis sesuatu di sini dulu.

Malam nie sangat sangat sangat best dan menarik. Sangat bergelak ketawa dengan riang sekali. Sangat bebas. Sangat hilang segala sakit kepala, hilang semua masalah yang suka sangat berkampung kat kepala nie. Kepala pun jadi ringan. Tak payah pergi saloon dah cuci-cuci.



Photobucket



Tadi malam i membawak diri ke Batu Pahat. Lepas di gembar gemburkan yang Dataran Penggarang tu best oleh my kazen yang mental, terus i mengajak derang ke sana malam tadi. Kemana tak tumpahnya kuah kalau tak ke nasik, begitulah di ibaratkan Dataran Senggarang dengan kami. Best, kacak serta segak bergaya.



Photobucket



Actually best ke? Hurmm. Hurmm. Okeh okeh. i jujur la. Menarik jugak laa. Tapi yang menjadikan dia sangat menarik malam nie adalah ada saya dan kazen yang mental serta housemate dia. Lepas tu di tambahkan pulak melepaks di dataran itu sambil menonton Maharaja Lawak menerusi screen yang besarrrrrrr teramat bersama beduyun-duyun manusia yang jugak merendek di situ. Hal ini yang menjadikan dataran tuh sungguh BEST!!



Photobucket


Penat weh aku dok gelak tengok Maharaja lawak. Sampaikan orang jate hok duk lepak sebelah port kitaorang siap perli lagi sebelum JOZAN keluar buat persembahan "Kejap lagi nie mesti gelak lagi kuat" errr.. Kuat sangat ke kiteorang bergelak ketawa. hahaha.



Photobucket
Sebagai redleber yang tegar, awok rasa awok patot beli suar nie dan try pakai pi kelaih or jalan-jalan mall mall berdekatan. Kome rase idok??



Eh, lupa pulak nak cerita, before kita orang lepaking di Dataran tuh, kami pergi BP Mall sebab ada FahrinLelakiKacakBadanTufTufBuatGadisMenjeritTandaSawan. Haaa!! Hebat kan saya? Bules jumpa Fahrin Ahmad. Actually tak berminat sangat pun dengan dia. Tapi di sebabkan di adalah Artis yang glemer nak jugak la pergi menyebok beratur panjang sambil tolak-tolak orang depan semata-mata nak ambik gambar dia dan tempek kat sini. Tak ado kojo sungguh kan. Padahai beliau nie sangat tak menarik perhatian jiwa remaja saya yang bergelora nie pun. Kalau ZahirilAdzimLelakiPalingKacakKatDuniaSampaiSayaSanggupBujangSebabTungguDiaMasokMinang datang ke BP Ok la jugak nak behimpit-himpit dengan pekerja Pacific yang berbangsa Cina [sungguh tak paham apsal cina pun kena behimpit nak pi amek gambar dengan artis melayu. Hurm. 1 Meysia sungguh] dan dia shif pagi mungkin, sebab bau dah semacam jee. Tak mengapa, janji Zahiril dalam genggaman. Muahahaha.

Okeh.okeh. Nie cerita Fahrin datang BP, apesal nama Zahiril kena menyibuk banyak banyak nie, hadoi. Haha.



Photobucket


Photobucket


Photobucket
"Tak dapat ambik gambar Fahrin, amek gambar kawan pun jadi laaa" Kata si Pakgad yang duk depan aku sambil tangan keraih nak mapuh dok halang kami-kami ke depan. Haishhh. Nak kena niee.



Di kesempatan entry yang tak di rancang untuk panjang sebegini sebab pada mulanya nak say Good Nite saja, dan tub tub dah ada 8 perenggan, saya ingin mengucapkan SELAMAT MALAM KAWAN-KAWAN Ya, ini lah objective utama entry ini di tulis. Yang cerita lain-lain tuh anggaplah iklan-iklan indah yang tidak berbayar. Free saja saya bagi. Hehe ^_^











PdanS : Dalam hati ada Soleyyyy..Soleyyyy.. Soleyyyy.. Soleyyyy....... Semoga tidur malam ku tak di hantui dengan lagu ini. Hahaha. Nak huge sketttttttt. ^_^

Wednesday, April 6, 2011

Entry di kala mata stim stim.



Maaf. Buat masa ini, deria rasa saya hanya boleh melayan lawak-lawak ringan dan pendek saja. Lawak berat yang mampu menjatuhkan orang dan untuk menampakkan anda sangat hebat, anda menang, maap skali lagi, saya tak layan. Walaupun untuk suka-suka, maap yer. Untuk masa depan mungkin saya boleh layan.

Even saya di sekitar sangat GOOD MOOD, tidak semua benda akan di kira lawak dan melawak. Kadang-kadang lawak-lawak seperti itu saya cuba elakkan dengan hanya tersenyum saja, kang aku jawab boleh begadus satu meysia nie. Errrr. Apa yang aku cuba sampaikan nie. Hahaha. Tak payah paham. Yang terasa saja akan merasa. Jadi elakkan kan diri dari mempunyai deria rasa supaya apa yang di baca tidak di rasai.

Saya jenis yang can't predictable. Tiba-tiba saya adalah seorang yang ini, kadang-kadang saya bersifat macam ni, esok, saya mungkin menjadi seperti yang lain pulak. Menjadi saya adalah mengikut suka hati saya. Jadi, jangan fikir dengan yakin yang saya boleh in dengan pendekatan yang anda bawakkan itu. Tidak perlulah meramal saya jenis yang apa dan tidak perlu jugak untuk mensusah payahkan diri untuk memahaminya. Okey?

Nasihat terahir : Beware with your word!!!!



Kepada yang PEMALAS or masa dan tangan tak cukup untuk membuat Assignment.





Jangan bimbang. Masalah anda sudah selesai.

Caranya mudah sahaja, bukak facebook dan kemudian carilah insan yang memegang ID ini.



Photobucket





Segala masalah anda akan settle dengan sekali klik sahaja. Tak percaya???

Sila tengok di bawah ini.




Photobucket


Photobucket





Haa!! Hambek kau, nak suruh tulis Thesis pun boleh. Siap pelbagai bidang tuh. EDUCTION pun ada?? Wow. Ini sangat menarik. Hahaha.

Lepas tu siap dengan reference terkini hokeh. Update. Ya, memang menarik. Hahaha.

Walaupun ini nampak macam lawak dan sungguh main-main, tapi tah la. Kadang-kadang kita tak terfikir langsung benda-benda macam gini boleh buat bisness kan. Eh, kita?? bukan kita. Aku sorang je kot, sebab mesti orang lain tak rasa pelik kan, mungkin benda macam nie dah selalu terjadi di U U engkau kan.

Tapi untuk aku, nie 1st time aku jumpa ada orang membuat bisness siapkan assignment dengan begitu serius sekali dan bersifat international. Ye la, siapkan iklan di FB, tu di kira world wide beb. Bukan takat tolong-tolong member sekelas jee, lepas tu, bila dah siap banje kepsi satu set. Yang tu memang selalu aku jumpa.

Sapa yang berduit lebih tu boleh la guna service dia. Aku belum mampu lagi, nak bubuh minyak kereta pun kena berkira-kira, duit dah kering nie. Hanya boleh tolong promote je lah business dia nie. Tapi aku tak kenal. Pelis jangan dok soal selidik.

Okeh. Objective dah tercapai. Tata.










Tuesday, April 5, 2011

Jadual hari ini yang begitu PADAT.



Bagus betul saya hari nie, bangun seawal 8 pagi sebab niat di hati nak pergi bertapa di Library, kalau dok rumah memang tak menjadi kerja punya.

So, sangat berkobar-kobar la nie, bangun dan terus ke toilet untuk mandi. Bila dah mandi, okeh, mari breakfast dulu. Minum milo cicah biskut pat segi hupseng. Upmhh!! Lazattt. Okeh, cukupla tu untuk alas perut sampai ke tengah hari.

Kemudian masuk bilik, on laptup, Hurmm, nak check FB sat. Hurmm.. Nak update blog seround!! Tulis itu ini sambil memuji-muji hari yang indah saya di SINI.

Selesai mengupdate blog, lihat jam di dinding, owh, baru jam 10 pagi. Mata mengantuk gila vavi dah nie. Hurmm. Hurmm. Boleh tak nak tidur kejap. Kejapppp je. Sengah jam jeee.

Okey.. Mari menyambung tidur balik. Untuk sengah jam je tau. Lepas nie kena pergi library buat kerja. Baring atas katil, kunci jam, 10.30 mesti bangun..

Bila sampai 10.30, henpon pun mula memekak. Bangun, dan terus off kan alarm. Eh, nak lajak 3 menet lagi, 3 menet jeeee. Sambung tidur kembali. ^_^. Kemudian, bila dah tersedar, lihat jam di dinding. Errrrrrr. nie bukan 3 menet nieee. Dah saturatus30menet dah niee. Kahkahkah.

Terus bangun dari katil, dengan kelang kabut iron baju nak pakai pergi library. Kemas laptup. Kemas buku. Tetiba, kawan panggil "Muna makan dulu tau sebelum pergi library, dah masak dah nie". Tak sampai hati pulak membiarkan kawan yang penat memasak untuk semua ahli rumah tu makan secara bersendirian. Jadi pergilah meneman. Kehkeh.

Lihat jam di dinding. Dah 1 petang dah nie. Mana cita-cita di pagi hari tadi? Errrr. ^_^

Bila dah siap-siap, baru teringat ada bungkusan yang peru di pos kan kepada rakan kesayangan hari nie. Terus turun bawah cari kotak untuk isikan barang tu. Kemudian balut-balut lagi. Wow. Dah 1.45 petang. Boleh la nie nak keluar. Nanti sampai post office ngam-ngam pukul 2 dan dia dah bukak.

Bila sampai post office dalam jam 1.57ptg, tunggu punya tunggu, awat laa lambat sangat dia bukak nie, dah 2 suku. Nie la kalau kerja government. Mengutuk-ngutuk kejap dalam hati sambil online FB dalam keta. Dan lagi tuh. ^_^ Busan weh, sengah jam lebih tunggu. Macam tak sedap hati sebab lambat sangat bukak, so, pergi la jalan ke pintu dia, tengok la masa rehat dia yang ditempek kat pintu tuh "REHAT = 1.30 ptg - 2.30 ptg" Okeh. Fine!!!!


Photobucket



Photobucket


Dah selesai hal-hal mengepost, baru la masuk library, dan cari port yang terbaik. Lepas tu dapat tmpat duduk yang kanan kiri ada jate. Menang terbaik lahh. Kahkahkah. Sebenarnya memang tak dak pilihan, tempat nie je yang ada plug nak cucuk laptup gua yang dahagakan lektrik memanjang nie. Kalau dia minum susu kan bagus. Tak dak la susah-susah macam nie. Eh, tak tak, susah jugak laa, sebab nanti dok kena usung tong ayaq panaih, pot susu dugro, raga lagi.. Owh no no noooo.

Okeh. Ingat nak terus buat kerja, tapi apasal engkau update blog nie. Hadoi hadoi dan hadoi lagi. Dah jam 3.17 menet petang dah nie. Memang sia-sia saja pengorbanan bangun awal pagi tadi. Hurmmmmm. Tata. Nak berjuang ke jalan yang lurus pulak.






Hari ini.



Hep, saya keudara lagi. Tapi ngak tahu apa yang perlu di di tuliskan. Hurmm.. Hurm... Okeh. dah tahu. Shadap you.

Hari nie bangun awal. Sebab? Nak siapkan kerja sekulah yang bergitu banyak banyak banyak banyak banyak dan banyakkkkkkkkkkkkkkkkkk sekali.

Hari nie mandi awal. Sebab? Nak pergi bertapa kat library yang tak ada katil, tilam empuk, bantal bucuk-bucuk, tivi si penggoda, dan dapur lazat berkrim.

Hari nie sabun mandi sudah habis, bill berokband tak bayar lagi, minya keta dah sampai kat E, tapi duit di tangan?? Errr. Hanya tinggal sekangkang semut. Sedey =( Bantuinlah saya. Bak kata Bersamamuu.. "Hulurkan bantuan, ringankan beban."

Hari nie jugak, saya teringat sama Che Sayang, Haji Ismail, rasa macam dah lama tak balik rumah, dan bila tengok jadual kat dinding, Errrrrr.. Lambat lagi bules ketemu sama mereka, exam pun habis 28 nie, lepas tu kena lepak di KL dulu untuk beberapa Majlis yang perlu di hadiri..

Hari ini dan beberapa hari ini, saya sangat kompius dengan hidup saya. Tak tahu nak jadi apa, saya yang terlebih riang gumbira atau saya yang biasa-biasa saja. Lebih kompius lagi bila memikirkan sem depan. Adus. Tak mengapalah. Biar saya saja yang menanggung pening itu bersedirian.

Hari ini dan beberapa hari yang lepas, saya sudah sedar, dalam hati mungkin sudah ada benih-benih bunga ros. Cuma belum di tanam, di siram dan di baja untuk ia hidup dengan lebih subur. Jadi bila nak di tanam? Di siram? dan di baja itu? Hurm tah laa. Saya berserah saja sama yang SATU itu. Dia lebih mengetahui dari apa yang sedang kita ketahui. Perancangannya lebih baik dari apa yang sedang kita rancangkan. Jadi... Jadi... Jadi.. Just follow the flow. Tak payah membuat sesuatu yang di luar jangkaan.

Hari ini dan beberapa hari lepas, otak saya kadang-kadang terfikir, adakah menjadi keJANGGALan dan kesalahan yang teramat besar apabila seorang perempuan itu mengatakan sesuatu kepada si lelaki like "Hep, i macam tersuka u". Sekian. Titik











PdanS : Dah mandi, dan udah breakfast dan udah bersiap cantik-cantik. Tapi mengatuk balik. Perluke saya tidur dulu dan kemudian baru pergi Library?? Perluke???? Errrrr. -Insankeliru-

Monday, April 4, 2011

Kehadapan Gunung Senyum [Part 2]


Kehadapan Gunung Senyum sekali lagi, maap ye, surat kita terputus tadi, kertas dah habis nak karang. Jadi kena la berlari-lari ke kedai untuk beli kertas kejap. Panjang sangat surat nie. Okeh okeh. Kita sambung balik. Sapa yang tak Baca PART 1 lagi, cecuba KLIK kat SINI, cecube, cecube..

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~



Tidur malam tu memang tak lena, siap boleh mimpi hantu lagi datang cuit-cuit kaki saya. Bila dah sedar tu tertunggu-tunggu jugak, eh, kenapa tak rasa pun. Mana orang tadi. Wow. Dah la tempat kamu tu selalu je ada cerita seram-seram.

Bila pagi dah menjelma. Adussss malasnye nak bangun. Dah la sejuknye sampai menusuk ke tulang rusuk. Nak mandi pun jadi malas. Nasib baik ada kesedaran yang tinggi. Mula-mula tu memang nak gi naek Gunung tanpa mandi jee. Tapi nanti apa kata kawan-kawan lain pulak. Muka dah comey, tapi penyegan mandi. Kehkeh. Errr. Comel ke? Jerawat penuh. Benanah-nanah lagi. Fine!! Tak kesah la kalau nak cakap comel jugak. Kahkahkah.

Tapi serius la, kamu memang macam nie ek Gunung Senyum bila time pagi-pagi. Kena sejuk yang terlampau-lampau. Hadoi. Nasib baek ada selimut yang 2 inci tebalnya di bawak bersama. Kalau tak kompem-kompem saya dah kejang di malam hari.

Lepas dah mandi, dah siap-siap, saya dan kawan-kawan membawak diri ke Padang untuk berbuat sesuatu bagi otot jadi lebih kuat. Nak panjat gunung kan, jadi kena la buat Warming up dulu.




Photobucket





Okeh. Tepat jam 9 pagi, kami pun bertolak menuju ke Gunung Jebak Puyuh bersebelahan dengan Gunung Senyum. Nak sampai ke gua yang pertama terpaksa meredah hutan lebih kurang 3 KM. Perhhh! Pergi memang tak terasa apa sangat. Tapi bila balik. Errrrr. Macam nak merangkat pun ada. Letih sangat kaki-kaki.




Photobucket

Photobucket


Photobucket


Photobucket


Photobucket


Photobucket






Photobucket



Photobucket



Sepanjang perjalanan tu macam-macam kami jumpa.



Photobucket
Pokok yang bersaiz besar bapak segala bapak. Pokok nie cuma ada 2 je kat malaysia nie, kat gunung senyum dan satu lagi kat mana tah.



Photobucket


Photobucket


Photobucket



Photobucket

Cendawan takduk rusa. Cendawan ranting kayu pun boleh jugak. Up too you la nak buh nama apa. ^_^



Photobucket

Kawan-kawan ini bukan LINTAH yer. Bukan. Kata Incik Renjer la. Ini sejenis kulat yang saya pun tatau spisis apa. Sekali tengok memang macam lintah. Tapi bila di sentuh-sentuh memang keras dan tak lembek. So, kompem bukan lintah.



Photobucket

Cendawam comel nie pun i tatau nama apa. Tapi dia akan menguncup bila ada serangga masuk. Ala-ala macam periuk kera laa. Tapi nie spisis cendawan.



Photobucket

Ini pulak Lipan Gua. Kebanyakkan serangga kat dalam gua, kaki dia semua panjang-panjang. Termasuk lah lalat. Dah macam nyamuk pun ada.





Dan di bawah nie pulak kisah-kisah mereka yang tak boleh tengok orang nak span gambar. Mesti akan inteprem punya.


Photobucket



Photobucket


Photobucket



Photobucket



Photobucket

Photobucket

Photobucket



Photobucket



Photobucket


Photobucket






Dan bila masuk kat dalam gua-gua tu, banyak sangat benda-benda ajaib yang kami jumpa.



Photobucket


Photobucket
Retakkan di dinding gua yang berbentuk ikan. Bentuk lembu, dan banyak lagi.



Photobucket
Yang nie paling-paling-paling kagum. Boleh tengok dengan mata kasar sendiri. Ada Rekahan yang membentuk kalimat ALLAH. Kat atas tu sikit ada tulis MUHAMMAD. Tapi dalam camera nie tak nampak la.



Photobucket
Yang nie pulak bentuk ular.



Photobucket
Yang nie Gua manyat. Sebab nama Manyat?? tengok lah gambar kat atas tu. Ada batu yang berbentuk manyat. Mengseramkan sungguh. My saim siap bau macam kapur barus lagi time masuk gua nie. Errrr.







Okeh. Sudah habis cerita teroka-teroka gua nie. Eh, tapi entry nie tak tamat lagi tau. Kisah di petang hari, di malam hari. Tak habis lagi. ^_^

Actually, nak pergi Gua yang ada di Gunung Senyum jugak, tapi disebabkan semua dah macam manusia yang terputus kakinya, so, terpaksa la pulang ke tapak perkemahan. Aku pulak, sampai je dorm terus mandi, terus gedebuk tidur. Tak ada masa-masa menyembang ke, makan ke, no no nooo. Letih gila dah nie. Tidur pun sampai bawak ke petang, sampaikan rakan-rakan AKA peserta siap merungut-rungut lagi, "kakak fasi bangun laaa, tak nak buat apa-apa game ke petang niee, kami bosannnn." Hikhik. Comel sungguh saim-saim saya nie. Aku pun sungguh tak paham kenapa derang tak letih dan tak tidur langsung macam aku nie. Ishk ishk ishk...


Bila petang menjelma, maka, haruslah ada aktiviti yang mensukakan hati walaupun urat-urat saraf kaki dah macam terbelit, jalan pun macam perempuan baru lepas beranak, tak mengapa. demi menggembirakan hati kawan-kawan. Jom!! Sukaneka seroud!!!!!


Photobucket

Nie main isi air dalam botol.



Photobucket


Photobucket


Photobucket

Photobucket


Photobucket

Photobucket


Photobucket


Photobucket


Photobucket






Dah selesai sukaneka, ada game Zero Point pulak. Nie laki lawan perempuan. Semua join. Dah tak ikut kumpulan dah. Aku pun apa lagi. Time nie la nak menunjukkan bakat-bakat yang terpendam waktu jajah nam dolo. Hey, i hero tau maen mendalah nie dulu-dulu.



Photobucket


Photobucket


Photobucket


Photobucket



Photobucket


Photobucket

Photobucket





Lepas tu main Galah Panjang.


Photobucket



Photobucket



Main Tuju Kasut/Sliper


Photobucket


Photobucket




dan panjang lagi kisah-kisahnyaaa. Dah tak jadi macam tulis surat dah. Dah jadi supa menulis karangan "Pengalamana manis saya ketika cuti sekolah" Errrr. Tak mengapa. Bantai saja labu. Janji ada jugak buah tangan dari saya ke anda-anda. Tata. Nanti ada kudrat akan di sambung lagi kisah-kisah senyum yang tak habis-habis ini. Tatatatatatata.






[BERSAMBUNG LAGI YERRRR. DAH TAK LARAT NAK CERITA. HUHUHU]