❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤


Menulis blog hanya untuk suka-suka. Menulis tentang kehidupan sehariannya yang sangat peribadi dengan harapan tiada siapa yang membaca. Baginya "Blog ku diari ku". Kadang-kadang suka memberi pandangan dan berkongsi sesuatu supaya Si Pembaca mendapat manfaat dan beliau beroleh ganjaran. Ditulis dengan hati, jadi, apa yang anda baca, itulah yang hatinya sedang katakan. Tiada paksaan untuk membaca, mengikuti mahupun mengStalk blog ini. Terima kasih kerana sudi bukak dan baca kisah hidup beliau.



❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Sunday, May 30, 2010

I'm waiting for??

Sekarang nie sangat tertunggu-tunggu dan ternanti-nanti untuk beberapa perkara.




Pertama.

Menunggu untuk esok dan lusa. Penentu masa depan.


Kedua.
Menunggu ajakkan detim dari penduduk seksyen 19 ke 18 tah. Tak hingat. Sori. Cepat la ajak berdetim ke Jalan Tar dan Time Square hujung minggu nie. Huhu.


Ketiga.
Menunggu 11 June 2010 dan lepas tu boleh ucap Selamat tinggal Latihan Industri. Lalalala.


Keempat
Menunggu 12 June 2010. Melaka owh melaka. Trip bejalan-jalan melihat alam sambil melihat sahabat kawen besama my "7-2 =5 Wonder" . Nyummy nyummy.


Kelima
Menunggu 14 June 2010. Pulang ke kampung tercinta sambil berdetim dengan rakan-rakan yang sedang merindui Munawwarah Ismail.


Keenam
Membantu sahabat menunggu 1 June sambil diri jugak sabar menunggu kot-kot ada secret recipe yogurt ciss kek . Nyummy nyummy.






PdanS: Jugak menunggu sama Ramadhan. Rindu sama malam-malam ramadhan. Tenang jeee.

Yang aku suka






Tak pernah sesaat daku meragui
apa yang telah daku temui
selama ini,
Tak pernah sesaat aku menyesali
apa yang telah daku nikmati
apa ku alami,
Selagi hayat di kandung badan


Takkan ku menyerah kalah walau mimpi ku musnah
Harapan ku hancur sayap ku patah
Kan ku pancarkan cahaya
Seperti pelita ke serata dunia yang gelap gelita
Sehingga hembusan nafas yang terakhir


Tak pernah sesaat daku mencurigai
apa yang telah aku kecapi
setakat ini,
Tiba saatnya aku tangisi pada yang pergi takkan kembali
kembali lagi
Selagi hayat dikandung badan


Takkan ku menyerah kalah walau mimpi ku musnah
Harapan ku hancur sayap ku patah
Kan ku pancarkan cahaya
Seperti pelita ke serata dunia yang gelap gelita




PdanS: Mengsukai lagu ini...... Ya! Tak pernah sesaat aku menyesali apa yang telah daku nikmati selama ini.

Rasa itu hilang.

Hurm. Tak tahu kenapa.

Bukak FB je hati rasa lansung tak best.

Otak terus jadi semacam serabut.

Tengok komen-komen yang orang tulis, lansung tak rasa nak balas.

Boleh baca je tanpa ada apa-apa perasaan.

Lepas tu cari account setting.

Nampak button deactivate account.

Hurm... Perlu ke?

Perlu. Memang sangat perlu.

Tapi bila memikirkan teman-teman yang lama tak jumpa, yang lama dah lost contact, semuanya boleh jumpa balik dalam facebook.

OK. Fine. Cari benda lain yang boleh di delete.

Selamat tinggal gambar-gambar kenangan......




PdanS: Cepat la 2 minggu...

Saturday, May 22, 2010

Selamat tinggal.

Dah lama dah terfikir.

Dah lama dah nak try nak buat.

Buat ape ek?

Mendelete insan-insan yang tidak dikenali di FB.



Actually i bukan nak bangga friend kat FB beduyun-duyun ke, ada beribu-ribu ke. Tak okeh. TAK!. Setakat tiga kosong lapan orang tuh apa la sangat kan nak banding dengan ZA. Apa kes banding dengan ZA.[iklan sebentar] Rindu la kat ZA. kekeke.[iklan tamat]

Tapi kan. Tapi kan. Bila di renung-renungkan balik. Niat utama FB diujudkan adalah untuk mencari balik kenalan lama-lama. Kenalan baru? Hurm.. Nanti lah akan di fikirkan.

Tapi kan. Tapi kan. Macam tak sampai hati pulak nak delete. Hurm. Kesian pulak. Hahaha. Akan tatapi, tidak kah kamu kasihan ke atas diri sendiri yang menanggung gangguan-gangguan aneh lagi menseramkan.

Tapi kan. Tapi kan. arhhhhh. Tatau laaaaa. hahaha.






PdanS: Sebenarnya. Nak delete FB jugak. Serius. Nak berblogging saja. Buleh tak?

Friday, May 21, 2010

Masjid di sana sini.

Photobucket




Macam mana nie? Banyak betul masjid akan dibina bulan 6 nie. Mana satu i nak pergi pun tak menang kaki. Kaki ada 2 ja. Haish.. Nie yang panggil ikot FB. Tak tambah lagi yang ikot mulut. WOW..

Kepada rakan-rakan yang bakal mendirikan rumah tangga, biarlah rumah itu tidak bertangga sekalipun, saya doakan semoga kalian semua berbahagia hingga ke ahir hayat. Jadikan perkahwinan itu sebagai yang pertama dan terahir dalam hidup anda!!

Terima kasih kepada yang sudi menjemput. Saya memang tak boleh nak pergi semua. 1 je dapat hadir. Kat Melaka. Yang lain-lain maaf sangat-sangat yer. Maybe kita boleh jumpa di lain waktu. Kan.




PdanS: Bagus jugak ada FB nie, boleh cut cos untuk nak hantar-hantar kad kenduri. Nak jemput pun senang, suma kawan-kawan universiti, sekolah menengah, rendah, tadika, satu nurseri, sama susuan, sama tempat wad besalin, semua dah boleh jumpa dalam FB nie. Tapi nak mencerai berai kan laki bini, nak begaduhkan orang sana sini, nak mencaci maki pun FB jugak. Hurm. Ada pro and contra nya. Tapi selagi kita gunakan di jalan yang betul, insyaallah, yang baik-baik jugak akan di dibalasi.

Bendera merah berkibar di..di..bukan angkasa.. dimana ek..

[Apabila emosi menjadi kurang stabil dan berkeceramukkan adalah di nasihatkan supaya jangan berani untul cuba-cuba menerbitkan apa-apa entry baru. Sangat di khuatiri akan menjejaskan kesihatan hati dan limpa manusia yang lain. ]



Tapi ada aku kesah..

Hahaha. YA! Aku memang tak suka bekesah. So, mari kita mulakan.

Hurm, nak mulakan dengan memberi teka teki la.

Anak itik berenang-renang,
Anak dalam perut mentendang-tendang,

Kalau tuan orang yang pandai-dang,
Kenapa wanita mesti emo bila period datang?

[Macam fail sungguh kan buat-buat pantun nie]


Hari nie malas nak mentulis panjang-panjang sambil merapu meraban saja. Nak bagi sesuatu yang lebih ilmiah lah. So mari membuat jambatan dengan membaca sebab membaca kan jambatan ilmu. Tapi kenapa membaca mesti jambatan ilmu ek. Tak paham sungguh, hari tu adik kena buat essay, gila susah nak explain kat dia kenapa membaca jambatan ilmu. Dia aset bangkang jer, kenapa tak jambatan menuju kejayaan ke, hadoi.

Apa-apa pun anda adalah di paksa baca artikel di bahaw. Serius baca laa. Walopon aku tak baca lagi sibuk copy and paste tapi tetap nak paksa anda-anda baca. Haha. Ok.Ok. Jom baca sesama!!!






~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~


DIANGGARKAN 75 peratus wanita mengadu mengalami perubahan pada jasad dan minda mereka ketika kedatangan haid, manakala 20 hingga 50 peratus wanita didapati mengalami tanda-tanda sindrom prahaid dan tiga hingga lima peratus pula dikatakan mengalami gangguan prahaid yang memerlukan rawatan (DSM-IV 1995).


[maap yer nak mengselit sket. Serius dulu i selalu perasan yang i adalah warga-warga 25% lagi tuh. Warga-warga kebal. Bila datang haid, minda dan jasad tak dak perubahan. Tapi tu dulu laaa. Sekarang? wow. Ok. Sambung membaca]


[boleh skip. Tak best pun part nie. haha] Waktu prahaid bermaksud beberapa hari sebelum kedatangan haid dan lazimnya tanda-tanda ini akan kekal beberapa hari saja lagi ketika haid, kemudian ia akan hilang dan orang yang berkaitan boleh berinteraksi secara biasa semula.

[baca]Tanda-tanda gangguan yang mungkin dialami termasuk hiba, sedih dan pilu, menjadi resah gelisah yang mana perasaan tertekan, emosi mudah berubah-ubah, iaitu orang terbabit boleh gelak ketawa pada satu ketika dan menjadi sedih hingga menangis pada ketika yang lain pula.

[Lepas macam umur makin meningkat dan kehidupan menjadi tegang, gangguan-gangguan nie pun menjelma laa. Tapi pernah ke aku hiba? nyanyi lagu hiba ada la.. Harus ku teruskan hidup, walaupun perit tanpamu. Ok.ok. cukup. Sedih? Wah, memang boleh menjadi sedih secara dasat sekali bila time haid. Dasat dan tanpa di duga akan sedih. Sebagai contoh. Sedang karok sorang-sorang lagu Pelamin angan ku musnah, tiba-tiba boleh menangis. Contoh kedua, Pergi mentimbang berat badan lalu naik 2 kg. Terus emo dan nangis. Resah gelisah? tak haid pun selalu gelisah. Bila nak pukul 5 sengah nie, nak balik kerja. haha. emosi mudah berubah-ubah? Nie pun tak payah tunggu haid, hobi di masa lapang. Serius. ]



[baca]Mereka tidak berminat dengan apa yang berlaku di sekeliling dan suka menyendiri. Mereka amat sensitif pada masa ini, mudah melenting, cepat marah dan terjebak dalam pelbagai konflik dengan orang lain.

[Kalau di ikutkan perasaan. Serius, benda-benda semacam ini pasti boleh terjadi. Tapi selalu nya orang emo-emo mungkin sebab dalam otak dia, dia dah set. "Ok. Aku sedang period. So akan emo." Bila minda dah set macam tuh, hati pun akan merelakan je la apa-apa perbuatan yang kurang enak nak di buat. Tapi if kita boleh control dan selagi boleh lawan perasaan tuh. Lawan! Berjuanglah wahai wanita-wanita PMS!! CAiyok! Hidup wanita PMS!! Tiba-tiba.. haha]


[macam bagus je aku malam nie, membantu mencari isi penting yang berbaloi untuk dibaca. haha okeh yang nie baca] Tumpuan pada tugas menurun dan tidak bermaya. Selera makan menjadi luar biasa, ada yang makan berlebihan manakala kitaran tidur terganggu, iaitu mereka mengalami insomnia dan berkemungkinan tidur terlalu lama pada siang hari.

[Selera makan? tak haid pun malantak seperti mama dinosor. insomnia? Tak. Saya adalah spisis manusia yang mudah tidur. Bagi saja batal. Terus lena. Baru sebut bantal pun boleh lena jugak. Haha. Ok. tak lawak.]



[baca]Dalam keadaan ini, mereka sukar mengawal diri selain mengalami sakit kepala, sendi-sendi dan otot. Ada juga kes ekstrim iaitu orang berkenaan memikirkan tidak guna hidup lagi.

[Lagi satu benda yang boleh di banggakan. Serius. Aku memang jarang nak sakit kepala, sendi-sendi dan sesungut. Sesungut pun macam rasa sakit perut nak teberak jer. Tak de sampai guling-guling atas katil or jumpa doctor. Ok. Mari bersyukur. Alhamdulillah. Terima kasih tuhan]



[okeh. Kalau anak dah menangis nak susu boleh skip sampai habis. Dah tak penting] Apabila dikaji tahap neurotransmitter seperti serotonin dan tahap hormon melatonin, iaitu kedua-duanya berkaitan dengan fungsi tidur dan emosi akan didapati perubahan luar biasa.


[Tapi kalau ada gewe yang emo secara dasat bila haid dan bini yang boleh betukar menjadi serigala jadian bila period boleh sambung baca. Baca je lah sampai habis] Jika rakaman polisomnograf dibuat pada mereka yang terbabit, ia akan menunjukkan corak gelombang elektroensefalograf yang tidak normal.


[ok. Selamat membaca. Saya malas. Tidor dulu. haha] Sekiranya seorang wanita itu pernah mengalami gangguan emosi kemurungan umpamanya, atau ada salah seorang ahli keluarganya mengalami penyakit yang sama (depresi), wanita itu lebih terdedah pada berlakunya permasalahan gangguan perasaan prahaid.


Begitu juga dengan wanita yang pernah mengalami depresi selepas bersalin (ketika dalam pantang), mereka juga lebih berisiko mengalami gangguan emosi prahaid.


Tanda-tanda perubahan yang dialami ketika prahaid akan berlaku selepas seorang gadis mencapai menarce, lazimnya dalam lingkungan umur belasan tahun. Perkara ini berlaku disebabkan proses kematangan sistem reproduksi gadis itu akan turut serta mengalami perubahan tahap hormon estrogen dan progesterone di dalam darah.


Ada di antara mereka akan mengalami tanda perubahan pada tubuh badan dan emosi pada tahap yang sedikit saja dan tidak begitu risau dengan kejadian seperti ini dan ada juga yang menunjukkan perubahan amat ketara hingga memerlukan rawatan.


Jika tanda-tanda gangguan yang ketara berlarutan hingga setahun dan ia berlaku setiap bulan, maka orang yang berkenaan dikatakan mengalami gangguan emosi prahaid dan perlu rawatan supaya permasalahan yang dialami dapat diatasi.


Lazimnya, mereka yang akan berusaha mendapat rawatan adalah golongan yang berusia dalam lingkungan 30-an kerana tanda-tanda gangguan emosi prahaid ini menjadi lebih sukar dengan peningkatan umur hinggalah sampai pada masa putus haid yang mana tanda-tanda berkaitan akan berkurangan.

Sekiranya seseorang itu sedang mengalami gangguan kesihatan seperti migrain, asma, epilepsi, sistemik lupus eritematosus (SLE) dan endometriosis, semua gangguan kesihatan seperti ini akan menjadi lebih teruk ketika berlakunya permasalahan emosi prahaid.

Bagaimanapun, bagi mereka yang mengalami penyakit mental yang tidak dikawal dengan baik, tekanan emosi prahaid boleh memburukkan lagi penyakit yang dialami.

Sebagai contoh, dihuraikan kes seorang wanita berumur 30 tahun, bertugas sebagai kerani, berumah tangga dan mempunyai seorang anak. Beliau sedang menerima rawatan untuk gangguan mental depresi dan keadaannya stabil.

Bagaimanapun, pada setiap bulan, beliau kedatangan haid selama tiga hingga lima hari dan sepanjang tempoh itu, beliau murung, suka bersendiri dan tidak mahu bergaul dengan orang lain.

Beliau tidak akan ke pejabat, sentiasa berfikiran negatif, waktu tidur terjejas manakala pada malamnya beliau tidak dapat tidur dan sebelah siang pula lebih banyak menghabiskan masa di dalam bilik tidur.

Kadangkala timbul perasaan putus asa dan menjelma pemikiran hidup tidak berguna lagi tetapi selepas tiga hingga lima hari (selepas selesai haid) beliau menjadi normal semula dan boleh berfungsi seperti biasa.

Perkara ini berulang setiap bulan setiap kali kedatangan haid. Wanita terbabit memerlukan perhatian rapi daripada suami dan keluarga beliau ketika berlakunya gangguan emosi prahaid seperti ini.

Kemungkinan besar ubat-ubatan antidepresen yang diambil oleh wanita itu perlu ditambah sedikit ketika hampir masa kedatangan haid bagi mengelak berlakunya perubahan emosi yang tidak disenangi itu.

Perkara gangguan emosi prahaid khusus berlaku pada wanita dan tanda-tanda yang dihuraikan boleh dialami oleh ramai wanita.

Bagi suami, mereka patut memahami keadaan mental isteri mereka ketika berlakunya perkara ini.

Apa yang diharapkan adalah bantuan dan sokongan moral yang bersepadu supaya gejala yang dialami dapat diatasi dengan baik, demi menjaga keharmonian hidup keluarga sejati.



~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~




PdanS: Tahniah mood KOTEX, anda skali lagi berjaya mempengaruhi mood dan kestabilan emosi saya! Sila tuntut hadiah di kaunter berdekatan!!!

Gambar BO*EL

wow. Laju sungguh klik yaa

Haish.

Kurang iman betoi.

OK OK.

Bagi tidak menguciwakan mana-mana pihak yang rakus mengklik tanpa memikirkan dosa pahala,

Okeh

Ini untuk anda.

[eh, tengok kanan kiri ada orang ke tak, cover line sket]









Merindui sunggu anak kecil ini


























































OK.

Sampai setakat ini saja!!

Mesti frust giler kan.

Hahaha.

Wey, pampes yang penuh taik dengan kencing pun nak tengak jugak ka??

Eeeeeeee






PdanS: Serius... serius... merindu sungguh budak nie. Tengok gambar pun tak terubat rindu di hati..





Tuesday, May 18, 2010

Selamat tinggak Incik K.

Yuuhuuuuuuuuuuuuuuuuu. i mendapat MC 5 hari!!! Eh eh, tak nak laa. Nak mulakan dengan lebih keislaman sikit. OK. Mari mula kembali.

Syukur, alhamdulillah dengan izin tuhan operation yang secara kecil-kecilan telah berjalan dengan sempurnanya, i selamat, baby dalam perut pun sihat, eh eh silap-silap, Incik K pun berjaya di pisahkan. Lepas habis operated, doktor tu dengan pemurahnya mentunjokkan wajah sebenar Incik K, eeeee rupanya isi dalam nye adalah lemak semata-mata. Lemak yang berkale putih.

Pagi tadi i ingat i akan pergi secara sorang-sorang ke hospital. Tapi pagi tadi jugak, secara tiba-tiba kakak i dengan bermurah hati nak mengsibuk jugak untuk menteman i. I dah cakap. Tak payah. P la mengajar kat sekolah nuh. Nanti Guru besar bising pulak. Dia tetap nak pergi. Alasan, "Nanti kalau kak p, boleh tau ang masuk wad mana, apa-apa jadi senang nak tuntut mayat". Cisss. Terus dapat bodoh ngan i. Hahaha.

Sepanjang operation i agak bosan. Kalau doctor tu tak pot pet pot pet kat pelatih dia cerita itu ini kompem i mampu terlena dengan nyenyak nya.

Macam operation yang dulu, i telah dibius cinta yang akan menyebabkan i akan sedar sepanjang masa tanpa ada rasa sedikit pun. 3,4 kali doctor sibuk pesan, kalau sakit cakap yer, kalau sakit bagi tau yer, ok doctor ok. Lepas tu, macam dulu gak, i boleh dengar doctor tuh tengah potong Incik K. Dengar ooo bunyi dia. Lagi tak boleh belah boleh bau hangit-hangit sebab daging telinga i sedang di bakar. Upss. Bukan di bakar untuk buat danging bakar cicah air asam menu untuk makan tengah hari . No no. Bukan ok. Di bakar untuk hurmm.

Macam nie, oleh kerana kawasan yang di potong adalah agak besar, so beberapa salur darah telah terpotong jugak. Bagi mengstop kan bleeding yang agak laju keluar melalui salur darah itu, doctor tak boleh sesuka hati mengsimpul salur darah dengan simpulan kasih sayang or wat ever simpulan lah. Bleeding tu hanya boleh di stopkan dengan alat yang macam pematri. Ala kan dulu ada belajar kat bilik KH form 2.Tapi bukan pematri tu la. i tak nampak alat cangih tu begemana rupa parasnya. Tapi funcion dia lebih kurang la kot. haha. Pandai-pandai je engkau nie kan Muna. Haish. Ok sambung. Alat canggeh yang panas itu akan di cuetkan pada hujung salur darah yang terputus bagi menberhentikan darah yang degil tak nak stop-stop aset terpancut keluar jer. So dia leih kurang macam membakar sikit la hujung salur darah tuh. Sebab tu la i boleh bau hangit-hangit macam daging bakar. haha. Terus macam mengidam nak lunch daging bakar cicah air asam. Ok. Paham? wow. hebat sungguh i. Boleh mintak part time jadi doctor nie.

Operation kali nie, i tak payah tukar-tukar baju pakai baju orang sakit and tak payah tanggalkan barang kemas like operation yang lepas. Like-like. Kalau tahu boleh i melaram baju pergi dinner sem lepas. Segak sikit. Terus boleh dapat MC 1 bulan. Haha. pakai selekeh-selekeh cam gini pun dapat MC 5 hari. Ini kan pula baju dinner. wow. Terus di ajak kawen apa. hahaha. Ok stop.

Berita sedih yang perlu di kongsi kan bersama adalah segala cita-cita i nak bermain masak-masak hancur musnah seperti pelamin angan ku musnah. Lepas sejam siap operate, ubat bius pun hilang, terus terasa kesakitan. Tadi waktu tunggu akak datang ambil siap macam nak termenangis lagi. Sakit la. Sekarang pun. Dan di sebabkan hal-hal yang mungkin anda pandang eleh sakit sikit je, tapi i rasa macam telinga dah nak terputus, i terpaksa mengkansel kan segala cita-cita semalam untuk bermain masak-masak di dapur. i nak tidur. Baru je sudah makan ubat dan sekarang rasa mengantuk. Hope bila bangun nanti rasa sakit nie akan hilang.

Dan berita gumbira pulak yang WAJIB di kongsi kan dan WAJIB dihebohkan ke seluruh pelusuk dunia. SAYA MENDAPAT MC 5 HARI?? SAYA NAK BALIK KE KAMPUNG?? wow. Selamat tinggal Kuala Lumpur. Nak balik malam nie jugak!! Yuuhuuu. Boleh peluk Che Sayang dan Haji Ismail.






PdanS: Hope dengan usaha doctor kali nie dan keizinan dari-Nya, Incik K tak ganggu hidup saya lagi. Berharap sangat.


Debaran untuk esok. Bukan Debaran Sehati Berdansa.

Esok ada appointment dengan Incik Doc. Sebabnya, alaa sebab Incik K la. Esok Incik K bakal di pisahkan. Hope lepas nie jangan la ada perasaan rindu dendam berahi dekat i lagi yer Incik K. Tak nak. Pergi jauh-jauh.


Tapi entry kali nie bukan nak cerita pasal debaran di usung ke bilik bedah sambil kakak di sisi tersedih melihat adik kesayangan bakal di bedah. Cehh.. Tak dak makna nya kakak di sisi or teman lelaki di sisi ke or rakan baik di sisi ke, i akan pergi menderive sorang-sorang lepas tu pulang secara sorang-sorang jugak. Dah lepas pulang secara sorang-sorang akan terus ke dapur untuk bermain masak-masak. Yuuhuuuu. Yang tu yang nak di cerita dengan excited sekali skarang nie. Haha, Serius.


Esok akan di bedah secara kecil-kecilan lepas tu, sekarang dah berangan dah akan mendapat MC 3 hari. Haha. Gila pemurah betul Incik Doc tuh kalau dia bagi 3 hari MC. Berdoa jelah sambil memakai pakaian yang dapat menjolok mata dan buat hidung bedarah serta jangan di lupa bermake-up secara berlebih-lebihan yerr. Hahaha. Incik Doc adalah seoang lelaki yang masih muda terangtangtang. Oleh itu sangat lah berharap agar beliau tergoda dengan i esok dan lalu memberi cuti 3 hari. haha. Bermimpi la kau. Hurm Selain itu Incik Doc juga adalah pelawak orang nya sebab di ahir perbualan semasa appointment yang lepas beliau ada memesan “Kalau ada apa-apa perubahan tetang jadual operation saya akan maklumkanyer.. mana la tahu hospital terbakar ke" hahaha. Pelawak bukan? eh! tak?. Ok. i yang besalah dalam mengjudge kelawakkan seseorang . Sekian.


Di sebab kan sedang berperasan akan mendapat cuti 3 hari, i kena la mempikirkan apa aktiviti yang boleh di buat di kala office hour, tetapi i di rumah. hahaha. Suka siot bules cuti. i ingat i nak main masak-masak kot. Tuh yang sekarang sedang rakus menggoogle resepi-resepi kejayaan, eh, resepi nasik beriani, wah sangat tinggi cita-cita yer, nak buat nasik beriani. Tapi kena ada beras Basmati baru nasik beriani boleh jadi mengancam lepas tu makan tah hingat dunia sebab ingat akhirat jer sampai boleh kenyang untuk seminggu. Wow. Betul. Kalau makan nasik beriani yang dekat cyberjaya tuh macam tu la rasanya. Sedap gila ooo.






Restoren Saba, Cyberjaya.




Nasik bapak panjang. Ya, bapak memang panjang. Tesedak bapak yer. haha


Ya tuhan sungguh terluir di kala malam muda remaja nie. Haish. Ok. OK. Bebalik kepada sedang mengpikirkan apa yang perlu di kerja kan selama 3 hari.Hadoi. Sebenarnya cita-cita yang suci adalah ingin menghasilakan keripap. Serius, sangat nak buat karipap walaupun bukan peminat karipap yang tegar. Resepi sudah i ketemuin. Esok lepas kena Bedah [ceh, macam sangat gerun saja kan?] i akan menterjah ke pasar mencari daging-daging segar, lepas tu ke kedai barang plastik untuk mendapatkan acuan karipap. Wah. Excited sungguh saya.






Selaian itu masa-masa yang kosong jugak bakal di isi dengan mempraktik kan puding trifel seperti yang penah di experiment kan sebelum ini. Tapi 2 kali experiment memang tak cukup untuk menjadikan sesuatu ujikaji itu perfect. Haha. Esok bakal cuba lagi. Lalalala.






Adakah trifle saya akan menjadi seindah ini?



Ya ampun, kenapa saya perlu rakus untuk mengkerjakan pelbagai jenis juadah makanan nie. Bukan kan sudah di tanam dan di semat dalam jiwa mahu berdiet! hahaha.







PdanS: Selamat tinggal Incik K !! jangan kau tangisi perpisahan ini!

Monday, May 17, 2010

18 May 2010. i loike !!!

WOW. Hari nie dah 18 hari bulan. Cepat-cepat, sila clap ur hand!! Ini paksaan tau. Ingat apa, Bila rasa gumbira saja yang boleh tepuk tangan. Rasa teruja yang amat sangat sebab hari nie 18 hari bulan pun boleh tepuk tangan jugak tau.

Kenapa kena menjadi sangat teruja dengan 18 hari bulan?

Jawapanya: WOW, mesti la kena teruja, sebab lagi sebulan bakal menamatkan Latihan Industri. Nak cuti. Nak rehat. Nak Tidor. Nak bangun lewat-lewat. Nak balik kampong. Nak manja-manja dengan mak. Nak duk rumah sambil jadi isteri solehah. Lepas tu baru nak fikir masa depan. Nak jadi apa? Agen Insurance?? lalalala


PdanS: Sekarang dah ada kesedaran yang diri dah gemok gila lepas di sapa kenalan-kenalan yang jauh nun di sana. Serius. Nie tahap nie memang kena diet. MEMANG!

Pesbook owh Pesbook..

Using a Weak Password

Avoid simple names or words you can find in a dictionary, even with numbers tacked on the end. Instead, mix upper- and lower-case letters, numbers, and symbols. A password should have at least eight characters. One good technique is to insert numbers or symbols in the middle of a word, such as this variant on the word "houses": hO27usEs!

me? Haha. Sangat mempunyai pasword yang senang. Mungkin lepas nie kena ubah jadi "LIRIHAZ".. ouch.. sapa tahu itu apa memang hebat.




Leaving Your Full Birth Date in Your Profile

It's an ideal target for identity thieves, who could use it to obtain more information about you and potentially gain access to your bank or credit card account. If you've already entered a birth date, go to your profile page and click on the Info tab, then on Edit Information. Under the Basic Information section, choose to show only the month and day or no birthday at all.

alaaa.. klo tak letak, member tak tahu la my besday, tak dapat la hadiah nanti.. hahaha.. HUrm. Mungkin kena letak date and month saje kot. Year tak payah. Tapi.. kalau lelaki hensem dan budiman lagi alim nak mengorat. Mesti dia akan terkonfius-konfius. Budak sekolah ke dia nie, comel sangat. Lepas tu tak jadi mengorat. Alaaaa. Benci tau. Hahahaha.




Overlooking Useful Privacy Controls

For almost everything in your Facebook profile, you can limit access to only your friends, friends of friends, or yourself. Restrict access to photos, birth date, religious views, and family information, among other things. You can give only certain people or groups access to items such as photos, or block particular people from seeing them. Consider leaving out contact info, such as phone number and address, since you probably don't want anyone to have access to that information anyway.

Saya sudah buat!!!





Posting Your Child's Name in a Caption

Don't use a child's name in photo tags or captions. If someone else does, delete it by clicking on Remove Tag. If your child isn't on Facebook and someone includes his or her name in a caption, ask that person to remove the name.

Tak. Bosan la letak nama betul. Selalu letak Husna gedik, Syimah gigi jongang, Hasbi





Mentioning That You'll Be Away From Home

That's like putting a "no one's home" sign on your door. Wait until you get home to tell everyone how awesome your vacation was and be vague about the date of any trip.


Selalu wow sebab dengan harapan dapat bejumpa dengan peminat-peminat i. Macam "Sedang menjelajah Pasar Pagi". Lepas tu bila sedang memilih shawl cantek di pasar pagi tiba-tiba di sapa manja oleh jejaka hensem [aik jejaka hensem pun pilih shawl cantek?].. " Eh, u nie Munawwarah Ismail yang dalam facebook tu kan.I suka la tengok gambar-gambar u, comel!! lepas tu menawan pulak tuh. OK. Jemput muntah!!





Letting Search Engines Find You

To help prevent strangers from accessing your page, go to the Search section of Facebook's privacy controls and select Only Friends for Facebook search results. Be sure the box for public search results isn't checked.

Hurm akan di fikirkan sebab, nanti kawan-kawan lama cuba nak menjejak. Bagaimana?




Permitting Youngsters to Use Facebook Unsupervised

Facebook limits its members to ages 13 and over, but children younger than that do use it. If you have a young child or teenager on Facebook, the best way to provide oversight is to become one of their online friends. Use your e-mail address as the contact for their account so that you receive their notifications and monitor their activities. "What they think is nothing can actually be pretty serious," says Charles Pavelites, a supervisory special agent at the Internet Crime Complaint Center. For example, a child who posts the comment "Mom will be home soon, I need to do the dishes" every day at the same time is revealing too much about the parents' regular comings and goings.

Tu la, budak-budak sekarang, sakan betoi laa. My anak buah yang baru darjah 2 pun sibuk suruh buat facebook ke dia satu sebabnya nak main game bercucuk tanam tuh. Lepas tuh kalau tanya kawan-kawan dia yang datang rumah semua dah ada facebook. Haish.




PdanS: Sekarang seperti sangat kagum dengan diri sendiri. Dah boleh hidup tanpa pesbook. Hidup dah tak kusut walau tak bukak pesbook 2,3 hari pun.. Betul-betul.. Kalau tak caya see my status kat pessbook. Tak tukar-tukar pun. haha. Dah tak nak taksub sangat dah.

Friday, May 14, 2010

Untuk lelaki yang bernama SUAMI dan BAKAL MENJADI SUAMI

1. Selalu menghargai usaha dan penat-lelah isteri, terutama isteriyang bekerja dan sama-sama terpaksa menanggung hutang suami.

2. Bila isteri bercakap, pandanglah mukanya dan buka telingaluas-luas. Biar apa yang dikatakannya masuk telinga kanan dantersumbat di telinga kiri. Sambil tu otak suami kenalah memprosesinformasi yang diterima daripada isteri dengan bijak serta prihatin.

3. Jangan sekali-kali membandingkan masakan isteri atau caraisteri menghias rumah dengan mak anda kecuali masakan/cara menghiasisteri anda lebih baik dan canggih dari emak anda..

4. Jangan demand sex sekiranya isteri tak ada mood atau letih.Agama suruh kahwin bukan semata-mata untuk penuhi nafsu syahwat saja.I thought wives are only supposed to provide that service, bukannyajaga anak, masak, mencuci dan sebagainya!

5. Kalau pasangan dah ada anak, sama-samalah menjaga anak. Benihdari awak juga.. Ada suami, isteri sedang makan disuruh cebok kencing nberak anak sedangkan suami duduk tersandar kekenyangan macam maharaja.

6. Jangan sekali-kali duduk tersandar depan TV atau relax-relaxsedangkan isteri bila balik dari kerja, buka saja kasut terus masukdapur, memasak, mengemas, membasuh, kejar anak dsbnya. Berbulu matadan sayu hati isteri bila kami tak cukup tangan nak menguruskanrumahtangga s eda ngkan suami lepas tangan.

7. Sekiranya suami makan dahulu, tinggalkan sedikit lauk utkisteri. Jangan bedal semua sampai turn isteri yang tinggal cumaekor ikan sekerat, janggut sotong dan ekor taugeh. Frust, tau tak!

8. Kalau nak ajak member bertandang ke rumah, beritau isteri dulu,kalau boleh sehari-dua in advance. Jadi bolehlah dia memasak yangbest-best dan mengemas rumah cantik-cantik. Bayangkan perasaan isterikalau tetamu datang terpacak s eda ngkan kain-baju masih berlonggokbelum sempat dilipat, permainan anak masih berselerak dan isteri cumamasak mi maggi saja (bukan soal malas masak tapi nak tolong jimatkanperbelanjaan keluarga)

9. Jangan sekali-kali menyakat isteri tentang saiz badannya yangsemakin sihat atau semakin melidi. Tengok body sendiri dalam cermindulu.

10. Jangan kentut depan isteri. Masa bercinta dulu kenapa bolehcontrol kentut?

11. Hormatilah ibu-bapa dan kaum keluarga isteri walaupun anda Cumamain wayang, bodek mereka masa nak mengurat isteri anda dulu. Jangansekali mencaci mereka walaupun secara bergurau.

12. Jangan kedekut dengan isteri serta keperluan rumahtangga.

13. Jagalah maruah anda sebagai suami dan lelaki. Selagi boleh,jangan bebankan isteri dengan masaalah kewangan anda. Selalunyaperempuan ni, semakin suami "degil" tak nak minta pertolongan, selagiitulah dia rela nak tolong.

14. Jangan bersepah dan bersikap pengotor. Dah buka baju, letakkandalam bakul baju kotor, dah cungkil gigi, buanglah dalam bakul sampah,bila dah guna ubat gigi bubuh balik penutupnya, dah ambil sesuatubarang simpan balik ditempat asal, dah berak flush. Susah sangat kenak buat macam tu? Semua nak kena ajar ke?

15. Rajin-rajinlah bertanya isteri kalau dia perlukan bantuan andadengan kerja rumah/menjaga anak. Tapi jangan tanya dua tahun sekali.Jangan tunjuk rajin bila ada tetamu di rumah saja.

16. Hormatilah isteri anda sebagaimana anda mahu dihormati. Isteripun manusia. Allah berikan banyak keistimewaan kepada para isteri tapidiputar-belitkan tafsirannya oleh orang lelaki untuk kepentingan dirisendiri.

17.. Jangan main kayu tiga dengan perempuan lain. Main lain lagi takboleh. Kalau isteri awak yang buat, tentu awak tak boleh tolerate,jadi mengapa isteri awak kena tolerate kalau awak buat?

18. Kalau tak menyukai sikap atau perbuatan isteri, tegurlah secarabaik, jangan asyik nak menengking aja. Kalau awak sakit nak matinanti, siapa yang kena jaga awak? Bai jual roti? Apek jual sayur?Jiran sebelah rumah awak?

19. Kalau isteri nampak tak sihat, cepat-cepatlah bawa jumpadoktor. Tunjuklah anda mengambil berat tentang dirinya. Jangan sampaiisteri nak mampus pun tak perasan.

20. Berbincanglah dengan isteri sebelum sesuatu keputusan dibuat.Walaupun suami megah ada kuasa veto, tak jadi bapok kalau pendapatisteri diambil kira. Pokok pangkalnya ialah timbangrasa dan salingmenghargai. Cubalah ketepikan ego yang keterlaluan. Bukannya laku biladah mati nanti.

21. Dalami agama dan bimbinglah anak isteri dengan ikhlas sepertiyang dituntut agama. Ingat, kalau seorang suami masuk syurga, besarkemungkinan isteri pun masuk syurga. Kalau suami masuk neraka belumtentu isteri juga masuk neraka. Kalau isteri masuk neraka, besarkemungkinan suami juga masuk NERAKA tapi kalau isteri masuk syurgabelum tentu suami pun masuk syurga.Ini bukan rekaan saya tapi sayadengar dari seorang ustaz.

22. Berusahalah dengan ikhlas untuk mempertahankan keharmonianrumahtangga. Jangan buat apa yang isteri tak suka. Percayalah, kalausuami buat baik sekali dengan isteri, isteri balas sepuluh kali

23. Jangan buat donno kalau isteri merajuk atau berkecil hati.Kalau perlu minta maaf, minta maaf, kalau perlu dipujuk, pujuk. Hatiorang pompuan ni sensitif. Kalau kami rasa suami tak ambil kisah,perasaan bagai dihiris-hiris. Perkara yang dipandang remeh oleh suamiboleh menjadi kanser kepada isteri. Kepada para suami khususnya dankaum lelaki amnya, janganlah dianggap masalah hati dan perasaan orangperempuan ni enteng sahaja.


Allah s.w.t. berfirman

"Dan ketahuilah bahawasanya Allah mengetahui apa yang didalam hatimu,sebab itu berhati-hatilah dengan Tuhan"
.
.
.
.
.
PdanS: Kepada jodoh saya, sila highlight ok benda-benda macam nie.

Mane nak dapat tu kak Mon??



PdanS: Kak Mon dan Moon lahen OK. Hahahaha…

Sunday, May 9, 2010

Che Sayang Che Man.

Hari nie hari ibu. So, tadi baru je wish kepada Bunda saya yang tercinta Selamat Hari Ibu. SMS jer sebab semalam dah call. Tapi kenapa kena mentype SMS dengan hidung tiba-tiba berhingus dan mata tiba-tiba berair. Eh, bukan menangis tau. Hehe. [Cuba mengcover line yer]






.
Mak

Anak mak nie tengah rindu kan mak la

Rasa macam nak peluk Mak

Nak cium mak

Tapi mak jauh




Mak

Anak mak nie syukur sangat-sangat sebab masih ada mak di sisi

Biarpun jauh tak apa

Sebab

Kalau rindu boleh call mak

Kalau teringat sangat-sangat boleh balik jumpa mak

Kalau tak ada duit boleh mintak dengan mak
.
Kalau ngidam apa-apa boleh suruh mak masak
.
Kalau nak beli tudung cantik mak boleh bagi duit
.
Kalau nak manja-manja boleh tidor atas riba mak
.
Kalau sakit mak boleh jaga
.
Kalau nak raya mak tolong pakaikan inai
.
Kalau nak naik bas mak tolong hantarkan dan tunggu sampai bas gerak
.
Kalau nak p pasar malam mak temankan

.


Tapi.....

Kalau mak dah tak ada nanti.
.
Bila rindu? Nak teliphone sapa?
.
Balik kampung? Nak jumpa sapa?
.
Duit? nak mintak dengan sapa?
.
Gulai daging dengan rebung? Sapa nak masak?
.
Bila demam? Sapa nak jaga?
.
Pergi pasar malam? sapa nak teman?
.



Macam mana Muna nak hidup tanpa mak nanti

Mak.
Jangan pergi dulu sebelum Anak mak nie pergi ye...
.
.
.





PdanS : Hari nie air mata aku murah betul yer harganya.

Saturday, May 8, 2010

Entry berperisa rojak

Walopon hari nie i makan rojak buah jambu batu dan jambu air buatan ayer tangan sendiri, tapi, malam nie i tak berminat langsung untuk mengceritain tentang keterujaan i dalam pembikinan Rojak Lazat Pemikat Sang Jejaka itu. Status di FB sudah cukup merungkaikan apa yang terjadi. "huish....Pedas....Pedas.... dah berai hidung nie.... tapi takpa puas... puas"


Untuk malam yang dah sampai ke penghujungnya nie, aku rasa macam nak tulis 2,3 ayat saja. Ya 2,3 ayat saja bila di bahagi 40 dan tolak 5. Jadi la 2 ayat. hehehe.


- hurm.Peratus untuk tebongkang di atas katil adalah lebih besar dari peratus menjalankan ativiti yang boleh mendatangkan faedah.


- Hari nie menjadi jakun denga tuib awak. Ya, tiub awak. Bukan tiub saya. Sebab baru sedar yang berokband Selcom 68 ringgit sebulan boleh bukak tiub awak dengan laju jugak dan boleh download tribute lelaki tecinta. Lepas tu terus jadi macam wah, Tiub Awak sangat hebat. Macam-macam video layan, kambing beranak la..eee. sungguh menggelikan.. video klip twinkle twinkle litter star la sebab mengakses sambil Husna ada di sisi. Terbatas sungguh. Nak tengok klip video Mickey Mouse la, Mr Bean la.. Hadoi.


- Selain menlownload tribute lelaki tecinta sambil berperasaan for what? dan hurm aku sedang membuat perkara yang sungguh mengsia-siakan, saya jugak ada download sesuatu yang ilmiah dan sangat berguna seperti bacaan al-Quaran oleh Tahfiz dari Arab maybe. Sangat lunak suara adik itu. Hati menjadi sangat tenang. Keinsafan pun timbul. Rasa macam nak mena..ok..fine. Jemput dengar di sini. Dulu pernah dengar bacaan adik nie dalam laptop kawan-kawan, ala yang baca suruh Yasin dengan sangat merdu tu laa.. tapi dulu dengar macam tak ada kesan apa sangat. Just hurm sedap la suara dia dan lepas tu ok. Habis. Malam nie dengar sampai menusuk ke kalbu dan jiwa. Ya Allah. Kan lagi bagus jika dapat ku fahami kesemua ayat-ayat-Mu itu. Hurm..


- Malam nie jugak melakukan aktiviti yang dah lama tinggal iaitu menjelajah blog-blog manusia lain. Tapi malam nie lain sikit. Menjelajah blog wanita ini saja. Dari pukul 8 setengah malam sampai ke 1 pagi. Huish. Hebat sungguh mata i malam nie. Sangat kagum dengan perjalan hidup beliau, dari mula mengenali Si Suami dan sehingga lah dikurniakan seorang cahaya mata pada 2 hari yang lepas. Semua nya sangat indah. Pertemuan dengan Si Suami hanya melalui blog [silent reader] dan perkahwinan yang tak dirancang terjadi dalam masa yang singkat. Sebulan saja. Sangat suka penulisan beliau. Hurm. Beliau membuatkan saya macam nak kawen dengan doktor pulak. hehe. Tadi membuang masa dengan membaca entri yang lepas-lepas. Walaupun dah baca tapi tetap rasa nak baca lagi. Ada dadah ke apa. If anda-anda macam terhasut dan nak baca blog beliau boleh la mula dengan entry yang nie. 1st time i mula teraddict baca blog beliau sebab entry nie la. Lepas tu baca lagi baca dan terus baca next-next entry.




PdanS: Disebabkan esok hari ahad, cuti, lepas tu saya boleh suka hati yer nak tidor pukul berapa. Yey yey. Dan esok nak pergi Jalan TAR. Mahu mencari shawl yang enak berkrim di sukai ramai, eh tak, tak nak tulis macam tuh, hurm, nak cari shawl yang dapat menutup aurat saya dan sambil itu dapat bercantik sekali. Tuhan kan suka pada kecantikkan. [Alhamdulillah]

Friday, May 7, 2010

Bukan nak riak la kan.. hahah..

wow.. talipon tangan sapakah ini?
Hebat sungguh.



PdanS: Nak blackbery.. Plessss. Cepat la bekerja.

Thursday, May 6, 2010

Pengganas paling dikehendaki.

Semalam sibuk dok ambil gambar passport pengganas dalam rumah i.

Sebabnya Si Husna Gedik ada kerja sekulah yang kena pelekat gambar family.

Gambar passport yang surang-surang.

Malangnya Syimah takpernah ambil gambar IC.

So, bermula la kerja i sebagai photographer terhandal.

Yang nak ambik gambarnye sorang je, tapi yang pengsebok.. Huishh. Ramai.
.
.
.
.
.
.
Syimah Jongang
.
Gabar 1st. Muka tak dak perasaan langsung.
Takmo. Takmo.
Ambik lagi
.
.
.
.
.
Lepas tu suruh senyum nampak gigi.
Tapi dia p tunjuk semua gigi macam nak jumpa dentist apa kes.
.
.
.
.
.
.
Bila dah suruh senyum sikit-sikit macam nie pulak jadi nyaa
.
.
.
.
.
.

Finally. Yes. Dapat jugak gambar yang dicari.
Macam matang kan.





Tapi lepas-lepas berjaya ambil gambar terus mintak botol susu.
Haish. Matang sungguh anak i.





Husna Gedik punya kerja sekulah

Gambar 1st. Macam boleh la. Tapi kalau senyum sikit ok lagi.
.
.
.
.
.
.
Hurm. Yang nie tak payah ajaq apa.
Memang semulajadi gedix bila depan camra.
.
.
.


Lepas tuh, mula la menggedik dengan sakan sekali

.
.
.
Hasbi Si Jantan Pria Terhebat
.
.
Gambar 1st . Macam dah ok. Tapi senyuman tuh, seram semacam je.
Hurm.. macam perogol bersiri paling dikehandaki pun ada. huhu
.
.
.
.
.

Kali ke2. Hurm. Boleh laaa.



PdanS: esok cuti. lalalalaa..

Mentadak oh mentadak, Macam mana Muna tido.. lala

Macam hari-hari biasa, akan bangun di penghujung pagi untuk subuh gajah

Lepas tuh, perkara yang wajib di buat…

cuba menghampiri Si baby kecil,

cubit pipi gebu,

angkat-angkat tangan.

Goyang-goyang.

Cubit pipi lagi.

“Assalamualaiikuummmm"

“Alllltafffff..baaangunnn”..

“Alllltaafffff"

Hasil dari perbuatan ini Si baby kecil pun bukak mata,

Mengeliat sepuas-puasnya.

Lalu saya pun menjadi suka.

Lalala

Tapi pagi nie macam tak sampai hati nak kaco

Bila bangun tido ja tengok jadi macam nie...



PdanS: Letihnya keja hari nie. Mengantuk, sakit leher. Haish....

Pesanan penaja.

Wahai anda-anda di luar sana

.
Berhati-hati lah dalam mentelaah Facebook

.
Jangan lah leka dan lalai

.
Sesungguh nya pelbagai bala bencana menanti anda!!

.
.

.




Bala bencana yang baru saja menimpa hidop saya.
Hadoi. Dah tak segak la lepaih nie..






Hurm. habis blusher aku.


.



Wah. Comel sungguh budak ini. Musti baik gila, mendengar cakap dan tak nakal.
.
.
.
.
.
.
.
.
Tapi, rialitinya macam nie la perangai dia. Haish, Si Jantan pria terhebat nie laa
Gemar sungguh becantek.






PdanS: haish. kawan-kawan owh kawan. Comel la kawan-kawan saya sekarang nie

Wednesday, May 5, 2010

Mari mencantek menawan bersama saya.

Hurm.. Sekarang nie i sangat taksub dengan tudung-tudung yang menawan.

So hari nie pun bercadang mahu menghapdate link-link yang ada tudung menawan.

Yang nie serius menawan.

Model pun sangat menawan.

Tapi harga tak berapa menawan.

Pepun layan jer link nie.


Sebagai bukti saya yang semakin mentaksub akan tudung-tudung kale belapis bagai kek lapis Serawak nie. Nyum Nyum.

Mari sini

Meh nak jamu mata dengan pemandangan yang tenang lagi menawan

Selamat tonton dan menang.
.
.
.
.
Anak tudung yang di beli online dari sini. RM10 saja. Tapi my sis cakap semalam dia jumpa yang sebijik cam gini. 3 lapis. RM8 ja kat The Store Sg Buluh. Wow. Mahu menterjah la malam nie. lalala
.
.
.
.

Sedang mentunggu pizza baru yang konon berat dengan bahan sampai buleh patah meja. Penipu tahek. Dah la tak sedap. Nasib baik orang banja. Kalo duit sendiri kompem menyesal sepanjang hayat.
.
.
.
.

Macam cantik saja beliau ini, eh. Bukan macam la. Memang!!!
.
.
.
.
Menantu saya. Gedik gila sekarang nie. Pengaruh tengok cerita budak pompuan gedik kat tivi la nie. Haish.
.
.
.
.
Hobi baru







~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Sejenak bersama saya.

Cabaran dalam mempunyai hobi seperti ini adalah; tak semua anak tudung yang kita jumpa cantik-cantik dan harga yang murah. Oleh yang demikian saya sebagai anak kelahiran Disember yang kreatif lagi inovatif dan ada kawan nama awaTIF akan mengkongsi ideal yang boleh membantu anda untuk kelihatan lebih lawa berbekalkan RM5.

Ok. Pertama sekali jemput lah ke pasar malam, kalau pergi waktu petang pun takpa. Tiada kesalahan di situ. Lepas tu membelilah beberapa tudung ekin yang kelihatan cool sekali. Cool yang macam cool la. Bukan kumpulan Kool yang nyanyi lagu Bebas tu. Dia tak bertudung. Ok tak payah cakap cool. Cakap menawan. Rumit sungguh nak kena explain cool tuh macam mana. Macam la engkau-engkau tak paham kan cool tu apa. Kan. Kan. Ok dah dapat. Cool macam ZA. Lalalal. Ok. Tak membantu jugak. Sila ke pangkal jalan. Sambung.

Pastikan harga tudung adalah tidak melebihi paras 5 hingget. Kalau lebih tak akan menjadi resepi ini. Lepas membeli tudung yang cool, eh menawan. Jemput pulang terus ke rumah. Lepas tu cuba menguji minda dengan meniru design-design anak tudung yang sedia ada. kemudian cuba untuk memotong pula. Dah aher sekali cuba untuk menjahit. Lepas tu CUBA la lihat... Tadaaaaaaaa..



Jadi tak? Walapon baru tahap merangkak nak guna mesin jahit. Tapi saya akan cuba belajar jugak sebab cita-cita mahu menjahit boxer suami yang tercarik sewaktu mengangkat perabot baru amatlah tinggi. lalala.




Pada ke esokkan hari nya terus mensarung tudung ayertangan sendiri ini ke opis






PdanS: Hujung minggu yang free. Baru saja mengkenselkan beberapa acara menghibur hati ke melaka kerana rakan sedarjat tiba-tiba sume ada hal. Sungguh Cissss.

Monday, May 3, 2010

Pengakuan saya 4 tahun bersama Incik K

Orang cakap "Cerita-cerita dalam kelambu tak payah cerita"

Hurm.. Tak tidor dalam kelambu. Macam mana nak cerita.. lala

Lepas tu orang cakap lagi


"Cerita-cerita dalam kain tak payah bagitau orang"

Hurm.. Hari nie tak pakai kain. Pakai seluar.

Esok-esok i pakai kain i cerita yer...

Tapi ada tak orang cakap


"Cerita dalam tudung tak boleh cerita kat orang"

Ada tak? Ada? Tak kan..

So saya dengan tak malunya nak cerita "Cerita dalam tudung"

Lalalala.. Suka hati la kan nak cerita apa pun.

Eh.. tak payah pejam mata or jeling-jeling tengok kanan kiri ada orang ke tak

cerita nie tak bersertakan gambar lucah.

Mesti anda kuciwa kan. haha.

Dah-dah la tuh. Buang tabiat buruk tuh.

Jom tengok gambar lain pulak.





Sebenarnya dah lama merana dengan benda nie. Dari diploma dulu kala lagi. Mean 2007 la, sampai sekarang 2010. Wow!!! lama kan.


Sebenarnya [sebenarnya untuk kali ke2, banyak betul pengakuan iklas kali nie yer] i dah penah buat operation kecil time 2008 dulu. Buang dua-dua belah telinga. Kanan dan kiri. Eh buang bijik yang tumbuh tu je [Incik keloid] Cuping telinga tak buang ok. Jangan tuduh i tak normal tak dah cuping tinga. Ada ok. Doktor tuh buat dengan penuh kesungguhan dan jimat cermat.

Lepas setahun operation tuh, i perasan yang Encik K begitu bersungguh-sungguh mahu besama i. Hadoi, dah orang suka, apa bleh buat. I pun redha je lah sekarang. Sampai dah besar ibu jari dah nie. Tapi nasib baik sebelah je yang naik. Sebalah lagi tak. Kadang-kadang rasa sakit jugak. Rasa macam menyucuk tuh. Tapi kadang-kadang laaa, macam 3 hari sekali.

i pun tatau dari mana datang nya Incik K nie, tapi yang i tau, sebelum Incik K nie timbul dalam hidup, i penah tindik telinga dengan jarum kerongsang. Lepas tu pakai kerongsang tuh untuk seminggu, tidor, mandi, tak tanggal-tanggal. Sampai kerongsang tu pun naik karat-karat, i pun terus jadi macam seram-seram je nak pakai.

Lepas tu i tukar, i pakai subang pulak, subang i pun sangat dasyat-dasyat sume, sebelah bentuk skru, sebelah bentuk kasut. Selalu mesti pakai subang-subang yang gambar aneh-aneh. Bajet, dengan berkelakuan sedemikian akan jadi seorang yang sangat cool dan stylo. Tapi last-last sarung tudung gak. Tak nampak dek orang pun. Tapi yang lebih cool i akan betukar subang dengan rakan-rakan sebaya, macam sebelah subang i, sebelah lagi subang rakan sebaya. Cool ke macam tu? haish...

Lepas 4,5 bulan berkelakuan konon cool tuh, tinga i jadi macam naik biji. Lepas tu sangat tak selesa dan gatal-gatal. Semejak tuh, i terus tak pakai apa-apa subang dah. Lama-lama-lama-lama-lama bijik yang kecik tuh terus membesar dengan sihatnya. Lepas tu, i pun jadi sangat gerun ooo.

Bila dah besar bagai di sirami baja dan minum susu annmum, tuhan pun membuka pintu hati i untuk ke hospital. Mula-mula i bawak Encik K nie pergi hospital Swasta. Lepas doc tu kelebek sana sini, belek apa yang patut, doc tu pun cakap ke i, kalau nak pisahkan Incik K nie kena bayar RM1500. WOW!! Tegezut saya pada masa itu. Macam sangat tak berbaloi-baloi macam Celcom yang berbaloiii-baloiii.

Mummy i suruh try kat hospital kerajaan. So mengikut saja arahan si Bunda tercinta. Kat hospital kerajaan i di beri suntikkan apa tah teptiap bulan. Sampai la incik K nie nampak dah macam kurus-kurus selim-selim lalu kecut. Time tuh teptiap bulan i ulang-alik Pahang-Kedah. Pahang-Kedah. Lepas 7 kali inject i pun buat la operation tuh. Duration dia macam 20 minit gitu la. Time dia operated, WOW tak sakit langsung. Sebabnya i dah di bius cinta time tuh. i siap buleh dengar lagi bunyi daging-danging i sedang di potong. Bunyi darah-darah sedang memancuh. Hebat kan i. Sambil besembang-sembang dengan doc dan pembantu-pembantu doc tuh. Padahai sebelum masuk tuh, punya la cuak macam nak pergi beranak. Lupe-lupenye x cakit pun. lalalala. Dah la kos kesemua operation ONLY RM15 ringgit je. Nasib baik i tak dengan gelojohnya pergi ke Hospital swasta tuh. Kalau tak senang-senang je RM1500 tuh melayang tah ke mana.

Hurm.. Sekarang nie. Walaupun dah di buang... dah di inject selepas operation sebanyak 7 kali selama 7 bulan, Incik K masih ada!!! Macam mana nie...



Kes i nie sama jugak dengan kes atas nie, dulu time form-form dulu kan kita penah kena inject BCG.. Setengah-setengah orang bekas cucuk tu akan naik parut yang membesar macam nie. Tapi, i yang BGC dulu tak jadi pun lagu nie, bersih cantik jer, yang kat telinga nie pulak yang hidup subur. Haishh. Sungguh tidak memahami.

waaah.. yang nie memang dah lama masak ranum nie,
Jemput petik yer..


Yang niee.. WOW!!!!
dah masak ranum sangat-sangat dah nie.
Boleh jadi buruk lalu ulak pun makan..
Eeeeeee..
Tamooo...





Fakta Inick Keloid : A keloid is a greatly enlarged scar that projects above the skin surface. The skin heals by formation of scar tissue, which at first is often red and somewhat prominent. As the months pass, a scar usually becomes flat. Unfortunately, sometimes scars enlarge to form firm, smooth, hard growths called keloids.

We don't know why keloid scars form. While most people never form keloids, others develop them after minor injuries and even insect bites or pimples. Keloids may form on any part of the body, although the upper chest and upper back are especially prone to keloid scar formation. Keloids are a cosmetic nuisance and never become malignant. Keloid scars occur more frequently in dark-skinned people.

There is no satisfactory keloid treatment. Some doctors have had success injecting keloids with bleomycin, an anticancer drug. The most accepted keloid treatment is to inject a long-acting cortisone into the keloid once a month. After several injections with cortisone, the keloid usually becomes less noticeable and flattens in three to six months time.


A new keloid treatment is to apply a silicone gel preparation over the keloid scar for 12-24 hours each day. This treatment is started three to four weeks after the wound or injury. The gel preparation should be covered with an ice bandage, cloth wrap, or tape and changed every 7-10 days based upon need. The gel can be washed and used over each day. An even newer form of silicone that is more convenient is Scar Guard (applied like nail polish and contains cortisone, Vitamin E and silicone). With daily use, the keloid will become flatter and smoother within two to twelve months.

Surgery is always an option but one must remember – the keloid can always come back – sometimes even bigger! Most patients need to be watched after surgery to assess the need for cortisone shots if it looks like the keloid is coming back. That is why follow-up appointments are very important. More aggressive treatment includes radiation therapy after surgery to decrease recurrence rates.Very recently, pre-treatment with Retin-A cream 3 weeks prior to surgical removal has been noted to dramatically reduce the incidence of recurrence.


SEKIAN

PdanS: Hurm. 4 january 2010 sehingga hari nie 4 May 2010. Genap 4 bulan saya di sini. hadoiii..