❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤


Menulis blog hanya untuk suka-suka. Menulis tentang kehidupan sehariannya yang sangat peribadi dengan harapan tiada siapa yang membaca. Baginya "Blog ku diari ku". Kadang-kadang suka memberi pandangan dan berkongsi sesuatu supaya Si Pembaca mendapat manfaat dan beliau beroleh ganjaran. Ditulis dengan hati, jadi, apa yang anda baca, itulah yang hatinya sedang katakan. Tiada paksaan untuk membaca, mengikuti mahupun mengStalk blog ini. Terima kasih kerana sudi bukak dan baca kisah hidup beliau.



❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Monday, January 19, 2009

Ke Pancing yang bukan untuk memancing.

Di sebab oleh kebusanan tahap dewa19 dan kemengidaman rumet ku yang dah seakan-akan pompuan pregnant 7 bulan, kami satu bilik telah di paksa oleh beliau untuk besuka ria ke Pancing. Jadi, menurut sahaja ajakkan beliau, padahal hati gila seronok, da temimpi-mimpi basah dah malam tu(disebabkan mimpi berenang-renang dalam ayer ye, bukan sepeti mimpi tanda2 suda baligh)

Pagi sebelom betolak lumet-lumet ku sangat la begitu excited sekali dan berkali, sorang bangun awal semata-mata nak goreng mee dan sorang lagi bangun awal jugak tapi tak tau la sebab ape lupe plak nak tanyer. Si rumet yang kejam(yang bangun awal tak tau sebab ape) truss memekit ke telinga aku tepat jam 9 13menet pagi. Potong stemboat betol la, baru je mimpi indah. Sangat begitu saket hati betul.

Masuk kali nie, dah second time aku ke pancing. Memang banyak yang berubah kat pancing, dulu ayer nyer sangat la dalam(bagi aku yang kurang ketinggian nie la). Tapi sekarang nie aku bukan sahaja boleh berenang(dengan gaya tangan menongkat di atas pasir dan kaki begerak), malah aku juga mampu menggaya kan pelbagai jenis tarian renang berirama. Penat weyhh.

Setelah agak kebuntuaan memikirkan gerak tari yang agak menarek, aku mengubah fikiran untuk bermain lemas-lemas. Memang sangat best bermain lemas-lemas ini.
Semenanye aku malas la nak cite. Bek tengok gamba-gamba yang sangat mengujakan ini.
Lagi best. Dan mudah untuk difahami.






Cantek sangat-sangat aye tejun dia. Time aku mandi saip ada pelangi gitu kat ayer dia. Aku dengan agak jakun trus memegang dan mencapai pelangi. WOW. aku penah pegang pelangi.


Mola-mola sampai. Agak jakun ya. Lantas mengambel gambar belatabelakangkan ayer tejun yang santek.



Aktiviti petama. Makan dulu yaa. Sangat bagos bagi menjana tenaga untuk kuat lentang dan gaya bebas...



Harta pusaka.



Abes makan tros tejun lam ayer yang bersuhu -4 C... Sejuk gila



Budget nak nyorok-nyorok cam duyung.



Lapo wey, walopon men lemas-lemas je.
Lebeh menghampakan makanan da abess.



Sedukkk...




Bosan dengan gaya pose yang cute dan sopan??
Marilah beraksi sepeti orang kurang upaya pula.




Inilah mereka-mereka yang memaksa saya untuk besuka ria.



Melayan bluesss yang biru



Saya mawu pulang




tak kenal




Ujian

Saket nye kapla ku hari ini.
Terasa sepeti mau dihentok-hentok aje pada dinding itu.
Bia sampai pecah.
Bia sampai lerai.
Saket pun ilang.

Walausaketnyemacammanapunkeplaini.
Tapi tetap nak tulis jugak blog.

Cepat la baek.
Saket pale ku.

Cepat la sembuh
Ulser ku.

Cepat la lega
Bibir kering ku.

Saturday, January 17, 2009

Bintik-bintik putis yang sumel



Mendalah ini sedang bermaharaja lela di dalam mulut ku. Hadoiii....
Tidak keruan sungguh.

Friday, January 16, 2009

MAKHLUK TUHAN PALING SEKSI

Selalu-selalu dan kebiasaan nye aku akan menyalin pakaian aku di tepi jendela(bahasa lain nya tingkap) dengan penuh rasa konfident dan tidak ada sedikit pun perasaan ragu-ragu atau bimbang takut di sekodeng oleh makluk tuhan yang berlainan jantina ini. Beberapa sebab untuk aku berperasaan begitu adalah: blok sebelah aku pom pompuan sume, ade jugak ke yang nak tonton yang sama jenis, tapi klo ade pun aku halal kan. Itu rezeki korunk. haha.

Tapi sejak 3 hari, eh tak mmm, mungken 4 hari yang lalu aku tepaksa menyalin pakaian ku dengan berhati-hati dan jauh dengan jendela. Klo nak dekat dengan jendela pun aku akan pastikan yang jendela ini ditutup dengan sekemas-kemas nye. (tingat plak kenangan di tadika kemas dulu, menangis dan mengamuk mahu pulang besama bunda tecinta)

Semalam, setelah pulang dari kelas dengan keadaan yang sangat layu dan longlai nye aku trus ke tempat aku yang bersebelahan dengan jendela, terus nak bukak baju, kemudian Upsss... aku ternampak sesuatu, MAKHLUK TUHAN PALING SEKSI. Adus begelora jiwa ku. Terasa bedebar, adakah diri ku sudah di intai, adakah tubuh ku sudah di nodai ules 2 pasang mata yang agak liar itu. Tuhan, ujian apakah ini, bagaimana naseb ku di hari mendatang, adakah ada insan lain yang sudi menerima ku lagi.

Kemudian tersedar dari lamunan, owh, aku tak salen baju lagi ek, tudung pun belum di tanggal kan lagi. Bagus, aku maseh suci. Mereka skodeng aku ke? Eh tak jugak. Aku yang sedang skodeng mereka. Owh. Bagus lagi . Aku gumbira.

Setelah kegumbiraan ku berkurangan aku menyambung menyekodeng 2 buah MAKHLUK TUHAN PALING SEKSI itu. Agak menarik aktiviti mereka. Mereka sedang makan. Tapi itu tidak menarik minat aku sangat. Yang lebih menTERUJANkan aku adalah, nasik kale kuning yang berada dalam bekas tupperware mereka makan itu. Bangla-bangla ini(bangla ke?tapi macam mynmar?aku x pasti, tapi dia makhluk tuhan paling seksi yang datang dari negara lain dari meysia) bawak nasik bekal rupenye. Uish.. hebat mereka.. Macam zaman-zaman sekolah plak rasenye.. Makan nasik sambel melayan lagu industan ke hape tah, tapi lagu yang berunsurkan tanah kelahiran mereka. Mereka kelihatan sangat riang sekali. Bekelah di tepi blok aku sambel memerhati anak-anak dara dan tiada dara (sebab banyak student sini da kawen wey). Sempat lagi melemparkan senyuman mereka yang agak cute tu itu(eeeyuuckkss..) kepada si anak-anak dara dan tiada dara. Tapi langsung tiada tindak balas yang positif kerna mereka anyelah kontaktor murahan yang anye bekeje untuk membina jalan.

Kalau mereka2 yang berkelah itu adalah dikalagan engineer2 yang berjaya yang sedang memegang plan2 yang tah ape, sembel jari telunjuk menunjuk ke arah bangunan yang belom siap(alaa.. macam drama2 dalam tb tu..contoh terdekat sembilu dan sembilu kaseh), aku pasti ramai anak-anak dara disini akan membalas senyuman mereka itu dan ada sebahagiannya yang akan turut sama berkelah dan bertukar-tukar juwadah dengan engineer itu. Ya aku pasti. Dan aku pulu dengan secara tidak sengaja nya akan menjatuhkan buku diodata aku yang lengkap dengan no tel dan gambar perempuan cantek.Bukan sengaja ye. TAK SENGAJA.




2 makhluk tuhan yang paling seksi ini dah 4 hari bekampung di bawah blok aku.


sedang menggaru ketiak?? Cara terbaru untuk menekel si gadis ke??

Sunday, January 11, 2009

Corn-flakes.


Ya ampunn... aku sedang bepuasa hari nie. Ujian apakah ini.
Ok, positif kan diri, sebenarnye cornflake nie bukan sedap pon, rase tah ape-ape,macam ayer kencing kerengga jee..haha. (aku selalu temakan ayer kencing kerangga waktu panjat-panjat pokok time umo mumaiyizz .x pasti itu najes die ke ataupun memang daging die rasa macam tu)



Semenanye aku bukan nak bekonsi resepi pasal cornflakes bemadu ke cornflakes cicah budu ke ape-ape pun la yang mengenai cornflake nie. But, aku nak menceritakan tentang ke-kon-plit-kan diri aku ini dalam memilih tajuk PSM. Hadoiii yaaaaii... Guane nie.

Aku ingat aku nak buat tajuk D-ITS, sebab da banyak da maklumat yang aku da jupe. Dah nampak dah la ape yang nak buat, walopun samar-samar macam kale kulet Juhi Caula(memang aku fail dalam ejaan baek melayu mahupun om putis, inikan pulak india).Hadoiii.. Aku suke tajuk tuh. Tapi aku kurang merasakan ada banyak cabaran dan onak duri kalo pilih tajuk tuh.. Ciss belagak siot, nak pilih tajuk yang gempak-gempak. Cermin la diri tu dulu, dah la GEMOK, ye aku memang da GEMOK sekarang. Hipotesis dibuktikan memang benar.

Dah 2 orang sahabat terdekat dan 3 orang sahabat terjauh yang dah mengomel tentang kegemukkan aku. Hadoiii lagi, memang banyak betul ke-kon-plit-kan diri. Hope dengan bepuasa ganti selama 5 hari nie dapat la turun 10 kg. Tingginye harapan. Ishk tak ekelas langsung puase. Niat nak kurus je tahu.

Ya ampun, aku nak cakap tentang ape sekarang nie? tajuk PSM or AKU YANG DA GEMOKK. Aku, tulung la tetapkan pendirian anda ok

Ok, memandang tajuk entri nie adalah CORN FLAKES, so aku BEBAS untuk mengeluarkan sebarang cerita-cerita mengenai ke-kon-plit-kan diri yang sedang aku alami.

Bebalek kepada cerita AKU YANG DA GEMOK, aku da dapat 1 solution yang agak bes untuk memisahkan lemak-lemak yang aku jaga, didik, bela, asuh dan bemacam-macam lagi karakte seorang ibu. Adus tak sampai hati plak nak bepisah dgn die. haha. Solution nye bukan pegi ke Slim world ye, mahupun makan sendayu tinggi. Aku rase lepas nie aku perlu memperhebatkan lagi langkah dan step aku menari poco-poco. Sebab lepas nie aku nak menari poco-poco selama sejam atau pun sampai pengsan. Sume ini demi untuk memisahkan lemak-lemak yang aku jaga, didik, bela, asuh dengan pehus kaseh sayang dan bemacam-macam lagi karakte seorang ibu.

Aku ingat sebagai step pemulaan untuk kurus aku perlu bejoging. Hari nie? Nak! Nak! Tapi aku puase laaa. Wisau plak nati mati togolek tengah-tengah lari, dah perut kosong. Ok. Esok la. Tapi hari nie aku rase aku da bejalan lebeh 3 kilometer(eee penipunye). Sebab nye dari kelas aku ke fakulti, aku ke labrary, aku balek ke bilik, aku ke kelas semula, pas tu klas start lambat balek ke bilik semula, kejap lagi pegi ke kelas yang start lambat tu semula, kemudian ke kelas yang blok berbeda dan jauh dengan kelas yang start lambat tadi tuh. Last sekali berjalan balek ke bilik semula. Uishh.. Aku yang menaip nie pun da penat. Hari nie no poco-poco la.



Dia memang sayang akan lemak-lemak yang di bela, di didik, di asuh dengan penuh kaseh sayang



Kegilaan kuw.. Adusss..

Aku tak gila laa. Masih lagi waras. Jangan terlalu bendul setelah membaca tajuk diatas. Aku ok lagi.

Tapi aku rase aku betul-betul dilamun cinta laa. Kali petama tepandang aku terus jadi tak keruan. Adus. Sangat tidak memahami betul. Tah la setiap kali aku tengok je die, mesti ade satu rase yang pelik sangat. Yang tak penah aku rase. Tapi tah la. Aku rase la kan ade sumting yang tak kene. Mungkin la kot, MUNGKIN YER, bukan fakta lagi," AKU TELAH DIBOMOHKAN". Sape?? Tokey kedai Crocs. Tolong jangan cite kat orang lain. Aku agak-agak je kot.
Malam-malam aku aset tebayang je si Alice tu. Tak paham kenape. Teptiap hari mesti view gambar die. Die memang hot la. Aku pun tak paham kenape. Tapi aku suke die. Cleo pon aku suke jugak. Tapi Alice la yang tetap bertakta di hati.

Tapi kan aku rase, mmmm Cleo pon macam bes je. Kacak dan bergaya. Alaa macam mane nie. Dah kumpius. Komplit diri dah nie. Boley ke klo aku nak 2-2. mmm. Tak boleyy. Akan membebankan aku dimasa akan datang. Cukup la 1.

Bile la agak nye aku boley jumpe dengan Alice nie. Tak penah pun lagi jupe face-too-face. Aset tengok gambar je. Teringin la jugak nak rase belaian kaseh dan sayang nye. Skunk?? Owh tidak. Walopon Alice adalah kegilaan ku, tapi ade bende lain yang lebih penting dan harus aku utamakan lagi. Tak bley. Tak bley. Tunggu la masa-masa matang aku nanti(skunk muda remaja yer), bukan takat Alice, skali dengan tokey-tokey Alice aku sapu. Hahaha.

Sebenanye aku nak letak gamba Si Alice nie. Tapi untuk menjaga hak pribesi(cam ne ek nak eja) beliau, aku just link kan je address nye
SI ALICE. Hope die bahagia dengan teman-teman die yang lain.




p/s: aku bawu pasan bile baca balek. Ade 1* "tapi". Cepat kire. Klo betul aku bagi tokey crocs.

Friday, January 9, 2009

******** Pelangi

Oles kerana aku sangat gila dan sawan terhadap lagu yang berjudul "Laskar Pelangi" , aku rasa baek aku letak resepi puding pelangi. Tapi aku nak cakap pasal rahsia pelangi jugak. pudig pelangi or rasia pelangi or puding pelangi or rasia pelangi or puding pelangi.
Ok. Baek lah aku. Sila jangan berebut ye aku.

Ok Puding pelangi 1st









aku pun kurang paham kenapa semenjak and 2 menjak nie badan ku sering meronta-ronta mahu memasak ( kenapa?? korunk ingat mende??)
nak kata gedix nak kawen, mmm ade la jugak sikit-sikit, eh banyak-banyak la jugak sebab aku da gila menggoggle contoh-contoh pelamin idaman, baju-baju pengantin, mencari katering yang handal dan lazat.. hahahaa.. memang pekerjaan yang sangat sia-sia. Lambat lagi weh nak kawen. Calon suwami pujaan hati pon belom di ketemukan lagik.
May be aku da tepengaruh dengan gambar-gambar masakan di intenet yang gambar-gambar makanan dia nauzubillah tuhan saja yang mengetahui.. haha.. dan haselnya aku telah menjadi chef terjun(diambil dan di ubah suai dari perkattan bidan terjun)
Owh. ok. stop. Bebalik kepada puding pelangi di atas. Ini adalah resepi aku sendiri. Adusss perahsantan betoi. Sebenanya aku mencurik dengan keizinan yer dari photopages mamafami.
Try la masuk. Pasti anda akan menjadik sawan untuk beberapa ketikan.
Ups, lupa plak nak letak resipi mendalah dalam gambar di atas tuh.


1 paket agar2 serbuk (13 gm)
675 ml air
225 gm gula pasir
65 gm butter
4 biji telor saiz sederhana
1/2 tin susu cair Carnation (*ummi guna Ideal Nestle)
1 sudu makan tepung kastad
1 sudu makan serbuk koko
1 sudu teh esen vanila
pewarna merah dan kuning

Cara Memasak :-

Masak agar2 bersama air dan gula hingga mendidih. Tutup api dan ketepikan. Pukul telor sebentar dengan whisker, masukkan susu dan tepung kastad, kacau sebati. Tapis. Kemudian masukkan adunan yang ditapis tadi ke dalam agar2 dan kacau hingga rata.
Masak semula hingga adunan mendidih, kemudian masukkan butter dan esen vanila. Kacau rata.

Bahagikan adunan ke dalam 3 mangkuk berasingan. Masukkan warna koko (bancuh bersama sedikit air) dalam salah 1 mangkuk dan kacau rata. Masukkan pewarna kuning dan merah berasingan dalam 2 lagi mangkuk.

Ambil loyang empat persegi ukuran 9 x 9 x 3 in. Sanggakan salah satu hujung loyang dengan buku atau lain2 alas, tuangkan satu senduk adunan merah, diikuti satu senduk adunan kuning dan satu senduk adunan coklat berselang seli. Buat hingga habis. Letakkan kembali loyang pada kedudukan asal dan masukkan ke dalam peti sejuk.
Bila telah keras, potong dan hidangkan.





Laskat Pelangi

mimpi adalah kunci
untuk kita menaklukkan dunia
telah hilang
tanpa lelah sampai engkau
meraihnya

laskar pelangi
takkan terikat waktu
bebaskan mimpimu di angkasa
raih bintang di jiwa

menarilah dan terus tertawa
walau dunia tak seindah surga
bersukurlah pada yang kuasa
cinta kita di dunia

selamanya…

cinta kepada hidup
memberikan senyuman abadi
walau ini kadang tak adil
tapi cinta lengkapi kita

laskar pelangi
takkan terikat waktu
jangan berhenti mewarnai
jutaan mimpi di bumi

menarilah dan terus tertawa
walau dunia takseindah surga
bersukurlah pada yang kuasa
cinta kita di dunia

selamanya....




kehebatan lagu ini.
Laskar pelangi
mampu diputarkan sehingga berkali-kali banyaknya
tanpa di selangi ules mana-mana lagu sekali pun
bermula laptup aku di nyalakan dan sehingga laptup ku di padamkan.
Dalam erti kata lain pula lagu ini bules dikatogiri kan sebagai
"lagu minggu ini"
kerana anye lagu ini yang akan keudara di dalam bilik ku.
Ampun ya rumet.
Jikalau busan, sila keluar besama-sama barang kamu
dan mencarilah bilek yang memasang lagu kesukann anda.
Sekian.

Post Benama Satu.

Di sini aku ingin membuat satu pengunguman iaitu "Aku dengan rasa bangga dan jugak mengatuk(sbb da nak dekat pukul 2 da weh tak tido2 lagi) merasmikan belog yang baru diusahakan ini." Tahniah di ucapkan kepada pemilik belog ini kerana ahernya berjaya juga anda menulis sebuah entri setelah umor belog ini mencapai tahap akil baligh, baru ada kesedaran untuk menerbitkan satu entri. Sungguh kedekut entri betul. Tak pe tak bedose kan.

Aku akan belusaha untuk menulis dengan yang tersangat baek kerana selalo nya penulisan aku seakan-akan kanak-kanak yang baru belajar membina serangkap ayat. Skali lagi di ulangi serangkap ayat. Ayat serangkap ke? Jikalau panton? Segerombolan panton? Owh, aku memang handal dalam penJODOH bilangan. Sebab itulah aku memilih untuk berkahwin dengan JODOH PILIHAN IBU. Anda??? Jodoh pilihan nenek angkat?? Adussssss...

Sekian selamat tengah malam. Upss salah. Selamat pagi-pagi buta, coz jam laptup menunjukkan pukul 1.55 AM (awal magi)